Almanya Ve ABD'den Ukrayna Konusunda Yakin Is Birligi

Almanya Disisleri Bakani Annalena Baerbock ABD’ye gerçeklestirdigi ilk resmi ziyaret sonrasi, ABD Disisleri Bakani Antony Blinken ile yaptigi basin açiklamasinda, “Rus tarafinin davranislarinin net bir bedeli olur” dedi.

Almanya Disisleri Bakani Annalena Baerbock, ABD’ye ilk resmi ziyaretini gerçeklestirdi. ABD’li mevkidasi Antony Blinken ile görüsme yapan Baerbock, Ukrayna egemenliginin yeniden ihmal edilmesi Rusya için ‘ciddi sonuçlar’ dogurabilir ifadelerine yer verirken, “Rus tarafinin davranislarinin net bir bedeli olur” dedi.

Avrupa’da güvenlik konusunda ‘Avrupasiz’ bir karar alinamayacagini da vurgulayan Baerbock, Federal Ag Ajansi’nin Kuzey Akim 2 gaz boru hattinin sertifikasyon sürecini askiya aldigina dikkat çekerek, “Bu, bizim elimizde bir aracin oldugu gösteriyor. Rusya’nin enerjiyi bir silah olarak kullanmasi durumunda ya da daha fazla saldirgan eylem söz konusu olmasi halinde federal hükümet, AB ortaklariyla etkili önlemler alacaktir“ sözlerine yer verdi.

Silah teslimati konusunda görüs ayriligi

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Almanya ve ABD’nin, Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik eylemlerini, “Avrupa’da baris ve istikrara karsi bir meydan okuma” olarak gördügünü söyledi.

Blinken ayrica, bölgedeki gerilimin askeri olarak tirmandirilmasi durumunda Rusya’ya agir ekonomik yaptirimlar uygulanabilecegini belirterek, “Bu sadece ABD ve Almanya’nin pozisyonu degil, bir araya gelen birçok ülkenin, müttefikin ve ortagin ortak pozisyonudur" dedi.

Blinken, ABD’nin Ukrayna’ya savunma silahlari saglamaya devam edecegini de dile getirerek, “Bir Rus isgali durumunda ABD, Ukrayna’yi bu tür savunma silahlariyla önceden planladigindan daha da fazla silahlandiracaktir“ ifadelerine yer verdi.

Baerock ise, federal hükümetin silah ihracatini düsünmedigini açikça belirterek, Almanya’nin Ukrayna’yi askeri hastane kurma konusunda destekledigini vurguladi.

Rusya ile Ukrayna sinirinda yasanan gerilimin ele alindigi toplanti sonrasi bakanlar, önlemler konusunda yakin is birligi yapacaklarini belirtti.

Kaynak: İHA