TÜIOSB'nin 'Ihracat Odakli Dijital Dönüsüm Projesi'Ne ÇKA'dan Hibe Destegi

İçel-Tarsus Tarimsal Ürün Isleme Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜIOSB) tarafindan hazirlanan “Ihracat Odakli Dijital Dönüsüm Projesi”, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’nin yürütücüsü oldugu “Üreten Sehirler” programi kapsaminda 2021 yili Türkiye genelinde destek almaya hak kazanan ilk proje oldu.

TÜIOSB'nin 'Ihracat Odakli Dijital Dönüsüm Projesi'Ne ÇKA'dan Hibe Destegi
Tarimsal ürün isleme ve gida sektöründe faaliyet gösteren yatirimci firmalarin dijitallesmesi, Avrupa Yesil Mutabakati ve Endüstri 4.0 odakli sürdürülebilir üretim altyapisinin güçlü bir sekilde olusturulmasi için çok yönlü çalismalar yürüten İçel-Tarsus Tarimsal Ürün Isleme Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin hazirladigi ’Ihracat Odakli Dijital Dönüsüm Projesi’ Çukurova Kalkinma Ajansi’ndan (ÇKA) hibe destegi almaya hak kazandi. ÇKA Genel Sekreterliginde düzenlenen törende bir araya gelen TÜIOSB Yönetim Kurulu Baskani Gül Akyürek Balta ile ÇKA Genel Sekreter Vekili Ahmet Rifat Duran, Ihracat Odakli Dijital Dönüsüm Projesi’nin desteklenmesine dair sözlesmeyi imzaladi.

"Yönetim ve yatirimcinin dijital dönüsümü için kurumsal yapi olusturacagiz"

TÜIOSB Yönetim Kurulu Baskani Gül Akyürek Balta, ÇKA’nin 2021 Yili Üreten Sehirler programi kapsaminda hazirladiklari Ihracat Odakli Dijital Dönüsüm Projesi’nin desteklenecek olmasindan büyük mutluluk ve heyecan duyduklarini belirtti.

Türkiye’nin ilk ihracat odakli, yesil ve dijital OSB’si olma yolunda ilerleyen TÜIOSB’nin yönetim ve yatirimcisinin dijital dönüsümü konusunda ihtiyaç duydugu kurumsal yapiyi tesis edeceklerini ve teknik düzeyde bilgi eksikligini gideceklerini vurgulayan Baskan Akyürek Balta, “Ihracat Odakli Dijital Dönüsüm Projesi ile TÜIOSB’de yer alacak isletmelerin verimlilik, üretim süreçlerinde optimizasyon ve izlenebilirlik gibi standartlara erisimlerinin saglanmasi için dijital dönüsüm altyapisinin gelistirilmesini hedefliyoruz” dedi.



"Yesil dönüsümün yolu verimliligi artirmaktan ve izlenebilirlikten geçiyor"

Tarsus ilçesi Kurbanli mevkiinde projelendirdikleri TÜIOSB’de 500 milyon dolarlik yatirimla kurulacak 100 fabrikada 10 bin kisiye istihdam ve ilk etapta yillik 250 milyon dolar ihracat hedeflediklerini kaydeden Baskan Akyürek Balta, “TÜIOSB olarak hedef pazarlara yönelik sürdürülebilir ihracatin tek kosulunun yesil dönüsüme uyum saglamak olduguna inaniyoruz. Yesil dönüsüme uyum saglamanin ilk kosulunun ise OSB bünyesindeki isletmelerin kaynak kullaniminin kontrolünden, verimliligin artmasindan ve izlenebilir bir sistem kurmaktan geçtiginin bilincindeyiz. Tüm bu hedeflere ulasmak için isletmelerin dijital dönüsümünü saglamaya yönelik stratejiler gelistiriyoruz. Hayata geçirecegimiz Ihracat Odakli Dijital Dönüsüm Projesi sayesinde de TÜIOSB’yi Türkiye’de Yesil Mutabakat’a uyumlu ve verimliligin azami düzeye çikarildigi, kaynak kullaniminin optimize edildigi ve dijital dönüsümünü tamamlamis fabrikalarin faaliyet gösterdigi bir yapi olarak ülkemize kazandiracagiz. Projemizin tamamlanmasinin ardindan kurumsal kapasitemizin gelistirilmesi ve yesil dönüsümün temellerinin atilmasi sonucunda, bölgesel ve ülkesel düzeyde yapilacak benzer çalismalar için referans bir kurumsal yapiyi hayata geçirmis olacagiz. Ayni zamanda projemizin hedef kitlesi arasinda Çukurova bölgesinde faaliyet gösteren sanayi isletmeleri ve Organize Sanayi Bölgesi Yönetimleri de yer almaktadir. Teknik ve bilisim altyapisi tamamlanmis merkezimizde, bölgedeki farkli sektörlerde üretim yapan sanayi isletmelerine de egitim ve hizmet verileceginden Çukurova bölgesinde faaliyet gösteren firmalarinin dijital dönüsümlerine büyük oranda katki saglanacaktir” diye konustu.



"Teknoloji gelistirme kuruluslariyla is birligi içinde üç ana konuda çalisma yapacagiz"

Projenin TÜIOSB bünyesinde kurulacak Ar-Ge, Yenilikçilik ve Dijital Dönüsüm Merkezi’nin teknik ve insan kaynaklari altyapisinin olusumuna da katkilar saglayacagini ifade eden Baskan Akyürek Balta, sunlari söyledi:

“Hazirladigimiz proje, Ar-Ge, Yenilikçilik ve Dijital Dönüsüm Merkezi’nin önemli bir bilesenini olusturacak. TÜIOSB olarak bünyemizde yer alacak isletmelerin verimlilik ve kaynak kullaniminda optimizasyonunu saglama noktasinda ayni seviyede yer almalari ve birlikte gelismelerini istiyoruz. Bu amaçla firmalarin dijital dönüsümleri için inisiyatif kullanarak liderlik ediyoruz. Türkiye’nin önde gelen teknoloji gelistirme kuruluslari ile yaptigimiz görüsmeler neticesinde TÜIOSB yönetimi ve yatirimcisi için üç ayri çalisma yapmaya karar verdik. Buna göre Yetkinlik Gelistirme Programi, Dijital Olgunluk Degerlendirme ve Yol Haritasi ile Dijital Ikiz Fabrika Pilot Çalismasi gerçeklestirecegiz. Basta Sanayi ve Teknoloji Bakanimiz Mustafa Varank olmak üzere Çukurova Kalkinma Ajansi’nin yöneticilerinin projemize gösterdigi ilgiden ve sagladiklari destekten dolayi sükranlarimizi sunuyoruz.”

ÇKA Genel Sekreter Vekili Ahmet Rifat Duran ise Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’nin sundugu hibe desteginin dijitallesme yolunda İçel ve Adana için bir baslangiç olacagini dile getirip, TÜIOSB’nin elde edecegi kazanimlarin bölgedeki diger sanayi üsleri için de model olusturacagini ifade etti.

Ahmet Rifat Duran, Ihracat Odakli Dijital Dönüsüm Projesi’nin paydaslarina basarilar diledi.
Kaynak: İHA