Otomotiv Satislarinda Yüzde 23'E Yakin Artis Bekleniyor
Otomotiv satis sonrasi pazarinin geçen yil satis ve ihracat alaninda yakaladigi ivme ile birlikte istihdamdaki pozitif seyrin bu yili da etkilemesi bekleniyor. Geçen yil 2020’ye göre yurtiçi otomotiv satislarinda ortalama yüzde 43,5 oraninda artis yasandi. Bu yil satislarda ortalama yüzde 23,5’e yakin artis beklendigi belirtildi.
2021’in ilk aylarindan bu yana yurtiçi satislar ve ihracatta yasanan hareketlilik ile birlikte istihdam konusundaki pozitif seyir, yilin geneline de yansidi. Yasanan olumlu tablonun bu yil da devam etmesinin beklendigi görüldü.
Ancak tüm bunlara karsin sektörün yatirim planlarini ertelemesi de dikkat çekti. Ankete göre; senenin üçüncü çeyregine kiyasla yurtiçi satislarda ortalama yüzde 15’e yakin artis oldu. Geçen yilin son çeyreginde, 2020’nin ayni dönemine göre de yurtiçi satislarda yüzde 37’ye yakin artis yasandi. Çalisma; 2021 yili genelinde, 2020’ye göre yurtiçi satislarda yasanan artisi da gözler önüne serdi. Geçen yilin genelinde 2020’ye göre yurtiçi satislarda ortalama yüzde 43,5’lik artis yasandi. Bu rakam dagitici üyelerde yüzde 42’yi asarken, üreticilerde ise yüzde 46’ya yaklasti. Geçen yil tedarik problemleri olusurken, kargo maliyet ve teslimat problemleri de dagitici üyelerin gündeminde yer almaya devam etti.
Yüzde 22,5’e yakin artis beklentisi
Otomotiv Satis Sonrasi Ürün ve Hizmetleri Dernegi’nin (OSS) 2021 Yil Sonu Sektörel Degerlendirme anketinde yurtiçi satislarda bu yilin ilk çeyregine iliskin beklentiler de soruldu. Bu kapsamda katilimcilarin 2021’in son çeyregine göre ortalama yüzde 7’ye yakin artis bekledigi ortaya çikti. Katilimcilar, yurtiçi satislarda 2022’nin ilk çeyreginde geçen yilin ilk çeyregine göre ortalama yüzde 22,5 artis bekledigini açikladi.
Ayrica üyelere yurtiçi satislarda 2021’e göre bu yil ne kadarlik bir artis bekledikleri soruldu. Katilimcilar da yüzde 23,5’e yakin artis beklediklerini belirtti.
Istihdamda yükselis
Ankette geçen yila iliskin tahsilat süreçleri de ele alindi. Katilimcilarin yarisi 2021’de tahsilat süreçlerinde 2020’ye göre herhangi bir degisiklik olmadigini ifade etti.
Süreci pozitif olarak degerlendiren üyelerin oraninda ise bir önceki yila oranla artis gözlemlendigi belirlendi. Çalismanin bir diger dikkat çekici bölümünü ise istihdam oranlarindaki artis olusturdu. Bir önceki yila iliskin ankette istihdamini artirdigini belirten dagitici üyelerin orani yüzde 52,2 olarak belirlenirken, söz konusu oran bu yil yüzde 64’e, üreticiler de ise yüzde 58,3’ten yaklasik yüzde 76’ya yükseldi.
Sektördeki yatirim istahi azaldi
Ankette sektörün yatirim planlari da belirlendi. Bu kapsamda bu yilin ilk çeyreginde yatirim yapmayi planlayan üye orani yüzde 38,2 oldu. Bir önceki ankette üretici üyelerin yüzde 50’si yatirim planlarken, yeni ankette bu oran yüzde 44,8’e, dagitici üyelerde ise yüzde 54,3 olan oran, bu dönemde yüzde 34’e düstü. Katilimcilara çalisanlarinin maaslarina yapmayi planladiklari zam orani da soruldu. Çalismaya göre; sektörde beyaz yaka çalisanlara ortalama yüzde 36, mavi yala çalisanlara ise yüzde 39’a yakin maas zammi yapilmasinin planlandigi belirlendi.
Kapasite kullanim orani yüzde 85’e yaklasti
Üretici üyelerin kapasite kullanim oraninda da artis yasandi. Üreticilerin 2021 yilinda kapasite kullanim orani ortalamasi yüzde 85’e yaklasti. 2020’de ise kapasite kullanim orani ortalamasi yüzde 80,5’ti. Üyelerin üretiminde geçen yilin son çeyreginde 2021’in üçüncü çeyregine göre ortalama yüzde 10’a yakin artis oldu. Ayrica geçen yilin son çeyreginde üretimde 2020’nin son çeyregine göre ortalama yüzde 19,6’lik artis yasandi. Yil geneline bakildiginda da 2020 senesine göre geçen yil üretimde ortalama yüzde 20’ye yakin artis meydana geldi.
Ihracatta yüzde 25’e yakin artis
Yine geçen yilin üçüncü çeyregine göre; geçen senenin son çeyreginde ihracat dolar bazinda ortalama yüzde 14’e yakin artti. Yilin son çeyreginde ihracatta, dolar bazinda 2020’nin son çeyregine göre ortalama yüzde 20’ye yakin artis oldu. Ayrica 2021 yilinin genelinde üyelerin ihracati, dolar bazinda 2020’ye göre ortalama yüzde 25’e yakin artis gösterdi.
Otomotiv satis sonrasi pazari özelinde geçen yila iliskin degerlendirmelerde bulunan OSS Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Ziya Özalp, pandemi döneminin otomotiv satis sonrasi hizmetler sektöründe de çok sayida aliskanligi degistirdigini, is yapis modellerinin de yeniden düzenlendigini vurguladi. Pandemi döneminde bireysel araç kullaniminin artmasina paralel olarak sektörde de hareketlilik yasandigini söyleyen Özalp, “Sektörde 2021 yilinda, 2020’ye göre satislarda artis yasandi. Talepler ve satislar da yüksek beklentilerle devam ediyor. Sektörümüzün bu yil enflasyon oraninin üzerinde bir büyüme gerçeklestirecegini öngörüyoruz” dedi.