Asiye'ye Saldiran Köpekler Iddianamede Silah Sayildi

Gaziantep’te 4 yasindaki Asiye Ates’in iki pitbull köpegin saldirisi sonucu agir yaralanmasina iliskin olayda iddianame tamamlandi. 6 sanik hakkinda hazirlanan iddianamede pitbullar silah olarak nitelendirilirken, olaya iliskin güvenlik kamerasi görüntülerinin silindigi belirtildi.

Asiye'ye Saldiran Köpekler Iddianamede Silah Sayildi
Gaziantep’te iki pitbull cinsi köpegin 4 yasindaki Asiye Ates’e saldirarak agir yaralamasina iliskin yürütülen sorusturma tamamlandi. Gaziantep Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan 6 sanik hakkinda "kasten yaralama" ve “suç delillerini yok etme" suçlarindan hazirlanan iddianame, 27. Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Iddianamede

tutuklu saniklar site yöneticisi Mustafa Elibol ile Mustafa Yigit, Süheyla Kurçak, Zeliha Can ve tutuksuz sanik Zeynep Can hakkinda “kasten yaralama” suçundan 2 yil 3 aydan 9 yila kadar, site yöneticisinin agabeyi sanik Mahmut Elibol hakkinda ise “suç delillerini yok etme” suçundan 6 aydan 5 yila kadar hapis cezasi talep edildi. Iddianamede “Asil” isimli siyah köpegin bakimini Mustafa Yigit’in, “Zomo” adli köpegin bakimini da site yöneticisi Mustafa Elibol ile sekreteri Süheyla Kurçak’in üstlendigi aktarildi.

Olay günü Zeliha Can’in agizliksiz gezdirmeye çikardigi köpeklerin bir süre sonra Asiye Ates’e saldirdigi belirtilen iddianamede, "Sitenin kamera görüntülerine erisim yetkisinin sadece Mustafa Elibol’da oldugu ve olaydan hemen sonra olay yerini gösteren kamera görüntülerinin uzaktan erisim yöntemiyle silindigi, söz konusu eylemin Mustafa Elibol’un talimatiyla gerçeklestirildigi, süphelinin olaydan sonra sebep oldugu eylemin sonuçlarini gizleme gayreti içerisinde oldugu anlasilmistir" denildi.

Iddianamede sanik Mustafa Yigit’in sitede beslenen “Asil” adli köpegi Zeynep Can’a sahiplendirildigi söylense de dosyada yer alan delillere göre ifadelerinin suçtan kurtulmaya yönelik oldugu kaydedildi. Site yöneticisi Elibol ile sekreteri Kurçak’in köpegin bakimini üstlendigine yer verilen iddianamede, Kurçak ile Elibol’un köpeklerin asi ücretini ödedigi ve bu yönde çok sayida tanik bulundugu belirtildi.

“Küçük bir çocugun yaralanabilecegi öngörülmeliydi”

Saniklar Mustafa Elibol, Süheyla Kurçak, Mustafa Yigit’in yaklasik 400 dairenin bulundugu site içerisinde bakimi tehlikeli ve yasak olan pitbull cinsi köpek beslediklerinin vurgulandigi iddianamede, “Bu köpeklerin sitede basibos sekilde agizlik olmaksizin, tasma/zincir bulunmaksizin dolasmalarina izin verildigi, köpeklerin gezdirilmesinin, dolastirilmasinin ve bakilmasinin neticesinde insan sagliginin tehlikeye düsecegi, her an bir insan yaralanmasina sebep olabileceklerinin asikar oldugu, küçük çocuklarin bu cins köpeklerden kendilerini sakinmalari gerektigini bilemeyecek ölçüde olmalari da dikkate alindiginda her an bir çocugun yaralanabilecegi öngörülmeliydi” denildi.

Ayrica iddianamede site yöneticisi Mustafa Elibol’un agabeyi Mahmut Elibol’a sitenin güvenlik kamera görüntülerinin silinmesi talimatini verdigi ve agabey Elibol’un da bu görüntüleri sildigi vurgulandi.

Köpekler TCK’ya göre silah olarak nitelendirildi

Sanik kardesler Zeliha ile Zeynep Can kardeslerin köpeklerin bakimiyla ilgilendigi ve sitede basibos gezmelerine müsaade ettigi aktarilan iddianamede, “Bu köpeklerin tehlike arz eden hayvanlardan olmasi, agizliksiz ve tasmasiz dolastirilmasinin yasak olmasi ve ayrica çocuk alanlarina sokulmamasi gerektiginin bilinmesine ragmen süphelilerin bu yasaklari kasten ihlal eden eylemleri ile magdurun yaralanmasina sebep olduklari, bu sebeple süphelilerin kasten yaralama suçundan sorumlu tutulmalari gerektigi anlasilmistir. Olayda yer alan köpekler, TCK 6. maddesi uyarinca silah olarak nitelendirilmistir” ifadelerine yer verildi.



Davanin geçmisi

Merkez Sahinbey ilçesi Bestepe Mahallesi’ndeki bir sitenin bahçesinde 22 Aralik 2021 tarihinde basibos gezen 2 pitbull cinsi köpegin saldirisina ugrayan 4 yasindaki Asiye Ates agir yaralanmisti. Küçük kiz saldirinin ardindan Gaziantep’te ve ardindan da Antalya’da tedavi görürken, saldiriya iliskin gözaltina alinan 6 kisiden 5’i tutuklanmisti. Saldirgan iki pitbull köpek ise Gaziantep Büyüksehir Belediyesi Hayvan Barinagi ve Rehabilitasyon Merkezi’ne alinmisti.
Kaynak: İHA