Sivas'ta Ilk Kez Kapali Akciger Ameliyati Yapildi

Sivas’ta ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde (SCÜ) ilk kez akciger kanseri nedeniyle kapali yöntemle ameliyat yapildi. Özellikle Sivas’in Yildizeli ilçesi ve civarinda beyaz toprak nedeniyle daha sik görülen bir hastalik olan “akciger zari kanseri (plevral malign mezotelyoma)” tanisiyla bir baska hastaya da akciger zari çikarilmasi ile birlikte ilk kez sicak kemoterapi islemi uygulandi. SCÜ Rektörü Prof. Dr. Alim Yildiz, Üniversite Uygulama ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Dogan, Gögüs Cerrahisi ABD Baskani Prof. Dr. Sule Karadayi, ameliyatlari basari ile geçen hastalari ziyaret ederek geçmis olsun temennisinde bulundu.

Sivas'ta Ilk Kez Kapali Akciger Ameliyati Yapildi
“Hasta daha erken taburcu oluyor”

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Gögüs Cerrahisi ABD Baskani Prof. Dr. Sule Karadayi, kapali ameliyat yöntemiyle hastanin daha az agri hissedecegini belirterek, “Sol akciger üst lobunda kanser bulunan hastanin kanserli lobu alindi ve lenf nodlari temizlendi. Kapali yöntemle yapilan bu ameliyat sayesinde hastanin agrisi açik ameliyata göre daha az olmakta, ayrica kozmetik olarak 20-25 santimlik kesi yerine 4-5 santimlik küçük bir kesi izi olmaktadir. Hasta hastaneden daha erken taburcu olabilmekte ve sosyal hayatina daha erken dönebilmektedir” dedi.



“Sicak kemoterapi tümör içine daha iyi nüfus ediyor”

Prof. Dr. Sule Karadayi, sicak kemoterapi yönteminin hastalara büyük fayda saglandigini söyleyerek, “Bu uyguladigimiz ameliyat ve sicak kemoterapi islemi son günlerde tüm dünyada popüler olan, hastalarin sag kalimina oldukça katki saglayan bir yöntemdir. Akciger zarinin kanserleri ya da baska yerden akciger zarina siçramis olan kanserler genellikle çok iyi gidisli olmuyor. Ancak akciger zarinin soyulmasi isleminden sonra içeriye sicak kemoterapi verdigimizde, hem sicagin kendisinin tümör öldürücü özelligi, hem de kemoterapatik ajanin tümör içine daha iyi nüfuz etme özelligi oldukça önemlidir. Ayrica gögüs boslugu içine, damardan verilerine göre çok daha yüksek dozda kemoterapotik ajan verebildigimiz için hastalar oldukça fayda görebilmektedir” dedi.

Kaynak: İHA