Zeytinburnu'nda Yüksek Ses Cinayeti Davasinda Karar

Zeytinburnu’nda yüksek sesle küfürlü konusma nedeniyle çikan kavgada yabanci uyruklu arkadas grubuna kursun yagdiran ve yabanci uyruklu Abdulkader Daoud’in ölmesine sebep olan sanik Metin Gunal, yargilandigi davada, ‘kasten öldürme’ suçundan oy çokluguyla 13 yil hapis cezasina çarptirildi. Mahkeme üyeleri, sanigin olasi kast ile eylemi gerçeklestirdigini söylerken, mahkeme baskani genel kast ile eylemin gerçeklestirildigi gerekçesiyle karara serh koydu.

Zeytinburnu’nda yüksek sesle küfürlü konusma nedeniyle çikan kavgada evindeki ruhsatsiz silahiyla yabanci uyruklu arkadas grubunun üstüne kursun yagdiran ve Abdulkader Daoud’un (21) ölmesine sebep olan Metin Gunal’in yargilandigi dava karara baglandi. Bakirköy 9. Agir Ceza Mahkemesinde görülen davada sanik Gunal, ‘kasten öldürme’ suçundan müebbet hapse çarptirildi. Sanigin eylemini olasi kast ile isledigini kaydeden mahkeme, Gunal’in 22 yil hapis cezasina çarptirilmasina karar verdi. Sanik Gunal’in eylemini haksiz tahrik altinda isledigini belirten mahkeme heyeti, sanigin ‘haksiz tahrik altinda kasten öldürme’ suçundan iyi hal indirimi uygulanarak 13 yil 9 ay hapis cezasina çarptirilmasina oy çokluguyla hükmetti. Sanigin tutukluluk halinin devamina karar veren mahkeme, müstekiler Ahmed Uzun ile Hasan Ozun’a yönelik ‘kasten öldürmeye tesebbüs’ suçundan ise suçun yasal unsurlari olusmadigi gerekçesiyle beraatina karar verdi.

Mahkeme baskani karara serh koydu

Mahkeme baskani karara koydugu muhalefet serhinde, sanik hakkinda olasi kast hükümlerinin uygulama kosullarinin olusmadigini belirterek, ‘kasten öldürme’ suçundan cezalandirilmasini ve cezasinda haksiz tahrik hükümleri uygulanmasi gerektigini aktardi. Mahkeme baskani, eylemin olasi kast ile gerçeklestirdigi kabul edildigi takdirde ise sanik hakkinda haksiz tahrik hükmü kosullarinin olusmadigini belirtti.

Sanik ile arkadas grubun arasinda olay öncesi husumet olmadigi kaydedildi

Mahkeme karara iliskin 14 sayfalik gerekçeli kararini açikladi.

Gerekçeli kararda, sanigin her ne kadar suça konu olayda sanigin dogrudan dogruya maktulü hedef alarak ve ölüm neticesini isteyerek hareket etmis olabilecegi yönünde süphe dogmakta ise de yargilama sürecinde sanik ile maktul ve müstekiler arasinda olay öncesine dayanan bir husumetin bulunmadiginin anlasildigi aktarildi. Sanigin gece vakti, oturdugu evin balkonundan ates ettiginin anlatildigi gerekçeli kararda, sanigin silahsiz olan maktul ile müstekilerin üzerine giderek daha yakin ve müsait bir mesafeden daha agir neticeleri mümkün kilacak ve bu neticeleri sans ve tesadüfe birakmayacak sekilde ates etme imkani varken bu yolu tercih etmeden, uzak mesafeden ates etmesi nedeniyle, eylemin genel kast ile gerçeklesmedigi sonucuna oy çokluguyla varildigi kaydedildi.

Arkadas grubunun sanigin esinin yaninda cesaretini sorguladiklari belirtildi

Sanik Metin Gunal’in esinin yaninda cesaretini sorgulayan maktul ve müstekilerin dagilmasi gayesiyle tabancasini, tartistigi gruba çevirerek iki el ates etmesinin degerlendirildigi gerekçeli kararda, mesafe uzak da olsa gecenin karanliginda, tabancasindan atesledigi mermi çekirdeklerinin tartistigi grup içinden birisine ya da olayla hiç ilgisi olmayip o esnada tesadüfen oradan geçen birisine isabet ederek onun ölümüne veya yaralanarak zarar görmesine neden olabilecegi gerekçesiyle ve ölüm neticesinin gerçeklesmesini istememesine ragmen böyle bir neticeyi öngördügü halde tabancasiyla maktulün ve katilanlarin bulundugu yere dogru iki el ates etmesi neticesinde olasi kastla ölüme neden olma sebebiyle sorumlu olacaginin degerlendirildigi belirtildi.

Haksiz tahrik kosullarinin olustugu anlatildi

Gerekçeli kararda, sanigin maktul ve müstekileri uyarmasina karsin grubun küfürler etmesi, yaninda esi bulundugu sirada sanigin cesaretini sorgulayici ve küçültücü sözlerle sanigi asagilamasi nedeniyle sanigin yasadigi hiddet ve siddetli elemin etkisi altinda maktule yönelik eylemini gerçeklestirdigi ve bu nedenle haksiz tahrik kosullarinin olustugu kaydedildi.

Beraat karari için suçun yasal unsurlarinin olusmadigi kaydedildi

Sanik hakkinda verilen beraat kararina iliskin ise gerekçeli kararda, olasi kast halinde sanigin ancak hareketinin nedensellik bagi çerçevesinde gerçeklestirdigi neticelerden sorumlu olacagi, gerçeklesmeyen neticeler için suça tesebbüs hükümlerinden sorumlulugun söz konusu olamayacaginin degerlendirildigi ve bu nedenlerle suçun yasal unsurlarinin olusmadigi belirtildi.

Öte yandan, Uluslararasi Mülteci Haklari Dernegi avukatlarinin karara karsi Istanbul Bölge Adliye Mahkemesine itiraz dilekçesi sunacaklari ögrenildi.

Iddianameden

Bakirköy Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan hazirlanan iddianamede, Gunal hakkinda ‘kasten öldürme’ suçundan müebbet hapis cezasi talep edilirken, iki müstekiye karsi ise ‘kasten öldürmeye tesebbüs’ suçundan ayri ayri 18 yildan 30 yila kadar hapisle cezalandirilmasi talep edilmisti.
Kaynak: İHA