Palandöken Açiklamasi 'En Fazla Elektrigi Esnaf Ödüyor'

Elektrik kullaniminda yüzde 127 zam uygulanacak sinirin konutlarda 150 degil en az 400-500 kw saat olmasi gerektigini belirten TESK Genel Baskani Bendevi Palandöken, “Bakkalin, kasabin buzdolabi, et çekme makinasi, terzinin ütüsü gibi cihazlarla her gün kullanimi muhakkak olan lamba, isikli levhalar artik bu fiyatlardan dolayi yanmamaya basladi. Konutlarda ise sadece buzdolabi, firin ve televizyon gibi cihazlarla kullanim kotasi olan 150 kw saati geçiyorken, bu siniri geçenlere daha yüksek zamli tarifenin uygulanmasi herkesi magdur etti. Ülkemizde 3’lü tarife sistemi var. Konutlar, sanayi ve ticaret. En düsük elektrik sanayii de, ve en yüksek elektrik tarifesi ise esnafimiz tarafindan kullanilmaktadir. Bu da gösteriyor ki esnafimiz konutlardan ve sanayiciden daha fazla elektrik faturasi ödemektedir. Elektirikde konutlarda uygulamaya konulan 150 kw saat uygulamasinda ise kullanim ortalamalari alinarak bu sinir yükseltilmeli ve is yerlerinde kullanilan elektrikte yazlik kislik olarak ayri ayri hesaplanarak faturalandirilmali” dedi.

Palandöken Açiklamasi 'En Fazla Elektrigi Esnaf Ödüyor'


“Zorunlu ihtiyaçlar ile bile aylik 150 kw saat asiliyor”

Esnafin buzdolabinin fisini çekip tabelasini söndürme noktasina geldigine dikkati çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkârlari Konfederasyonu (TESK) Genel Baskani Bendevi Palandöken, “Yeni yilin ilk günlerinde elektrik faturalandirma sisteminde kademeli sisteme geçildi ve yüzde 50 ile yüzde 127 degisen oranlarda aylik 150 kilovatsaatlik tüketim sinirina göre zam yansitilmaya baslandi. Aylik belirlenen bu siniri geçmemek için evlerde buzdolabi, televizyon, çamasir makinesi, ütü gibi zorunlu cihazlarin hiç çalismamasi gerekiyor. Bununla birlikte isyerlerinde zorunlu olarak çalistirilmasi gereken buzdolaplari, yanmasi gereken isiklar ile tabelalar bundan sonra yanmayacak demektir. Bakkal dolaplarini iade etmeye basladi, kasaplar dolaplarini çalistiramaz hale geldi, terzi makinesini ve ütüsünü açmaya korkuyor, esnaf tabelalarini söndürürse sokaklar da isiksiz kalir” diye konustu.



“Yazlik ve kislik tarifede israrliyiz”

Alt sinirin en az konutlarda 400-500, is yerlerinde ise 800-1200 kilovatsaat olmasi gerektiginin altini çizen Palandöken, “Elektrigin yazdan daha çok kisin kullanildigini, isinmada, aydinlanmada, mutfakta, temizlikte, isyerlerinde her alanda olmazsa olmaz oldugunu belirtmis ve zam yapilmamasi için talep de bulunmustuk. Esnaf ve sanatkar camiasi olarak yazlik ve kislik elektrik tarifede israrliyiz. Bununla birlikte dogalgazda da kademeli sisteme geçis karari Resmi Gazete’de yayinlandi. Kisin çetin geçtigi bu dönemlerde vatandas, esnaf ve sanayici düsünülerek kademe üst sinirdan belirlenmeli. En önemli harcama kalemlerinde faturalarin yüksek gelmesi üretimi de tüketimi de olumsuz etkiliyor. Bu yüksek fiyatlar hem enflasyonu hem de maliyetleri yükseltiyor” seklinde vurguladi.
Kaynak: İHA