Meslek Lisesi Ögrencileri Üretimden 51 Milyon Lira Pay Aldi

Milli Egitim Bakanligi, mesleki egitimde ögrencilerin uygulama becerilerini artirmada önemli katkisi olan döner sermaye kapsamindaki üretim kapasitesini artirmaya devam ediyor. 2020 yilinda meslek liselerinde üretimden elde edilen gelir 503 milyon 197 bin 847 lira olarak gerçeklesmisti. MEB, 2021 yilinda bir önceki yila göre gelirini yüzde 131 artirarak 1 milyar 162 milyon 574 bin liraya yükseltti.

Meslek lisesi ögrencileri bu süreçte bir taraftan uygulama becerilerini artirirken diger taraftan üretime katkilari ölçüsünde asgari ücret kadar ücret de alabiliyorlar. Gelirdeki artislar bu kapsamda ögrencilerin aldigi ücretlere de pozitif olarak yansidi. 2021 yilinda döner sermaye gelirlerinden ögrencilere ödenen tutar 2020 yilina göre yüzde 66’lik artisla 51 milyon liraya yükseldi.

“Meslek liseleri tarihi bir rekoru kirmis oldu”

Konu ile ilgili bir degerlendirme yapan Milli Egitim Bakani Mahmut Özer sunlari söyledi: “Mesleki egitimde yaptigimiz dönüsümde önceligimiz egitim-üretim-istihdam döngüsünü güçlendirmek. Bu kapsamda attigimiz adimlardan bir tanesi de döner sermaye kapsaminda meslek liselerinde yapilan üretim kapasitesini artirmakti. 2021 yilinda elde edilen geliri 2020 yilindakine göre yüzde 131 artirarak 1 milyar 162 milyon 574 bin 527 liraya ulastik. Böylece meslek liseleri tarihi bir rekoru kirmis oldu. 2021 yilinda döner sermaye gelirlerinden ögrencilerimize ödenen tutar 2020 yilina göre yüzde 66’lik artisla 51 milyon liraya yükseldi. Bu artisla hem ögrencilerimizin yaparak ögrenme kapasiteleri artirarak mezun olduklarinda istihdam edilebilirliklerini yükseltmeyi, hem de üretime katkilari ölçüsünde egitimlerine devam ederken asgari ücret kadar ücret alabilmelerini hedefliyoruz.”

En Fazla Pay Istanbul’a

2021 yilinda üretimden ögrencilerin en fazla pay aldigi il yaklasik 6 milyon lira ile Istanbul olurken, Istanbul’u 5,5 milyon lira ile Ankara ve 2,35 milyon lira ile Izmir takip etti. Dagitilan payda 2,3 milyon lira ile Konya dördüncü ve 2,1 Milyon lira ile Kirikkale besinci oldular.

Kirikkale Yahsihan Organize Sanayi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türkiye birincisi

Okullar bazinda ögrencilere en fazla payin dagitildigi okul 1 milyon 790 Bin liralik ögrenci payi ile Kirikkale Yahsihan Organize Sanayi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu. Ankara Elmadag Sehit Sertaç Uzun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 734 Bin lira ile ikinci, Batman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 596 Bin lira ile üçüncü oldular. Bu okullari 507 Bin lira ile Ankara Beypazari Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 501 Bin lira ile Sanliurfa Karaköprü GAP Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi izledi.
Kaynak: İHA