Japonya'daki ABD Üssü Hükümetle Halki Karsi Karsiya Getirdi

Japonya’nin Okinawa adasindaki ABD hava üssünün asiri gürültüye neden oldugundan sikayetçi olan yaklasik 35 bin bölge sakini, Japonya hükümetine tazminat davasi açti.

Japonya’nin Okinawa adasinda bulunan ABD askeri üssü, bölge sakinleriyle hükümeti karsi karsiya getirdi. Kadena Hava Üssü çevresinde yasayan yaklasik 35 bin kisi, uçaklarin asiri gürültüye neden oldugu gerekçesiyle üssü ABD’ye saglayan Japonya hükümetine karsi tazminat davasi açti. Naha Bölge Mahkemesine verilen dava dilekçesinde gece geç ve sabah erken saatlerdeki uçuslarin durdurulmasi talep edildi. Gürültünün hayat kalitelerini olumsuz etkiledigini dile getiren davacilar, her bir sakin için aylik yaklasik 475 dolar tazminat talep etti.

Ilk degil, ancak en kapsamli dava

Japonya’nin Okinawa adasinda bulunan Kadena Hava Üssü 1982’den bu yana 3 kez bölge sakinleri tarafindan benzer gerekçelerle yargiya tasinmisti. Mahkeme tüm davalarda hükümetin davacilara tazminat ödemesine hükmederken, uçus yasagi talepleri ise reddedilmisti. Son davanin, davaci sayisi nedeniyle simdiye kadar benzer sikayetlerle açilan davalar arasinda en kapsamlisi oldugu belirtiliyor.

Okinawa’da ABD’ye ait 32 üs bulunuyor

Japonya hükümeti ile Okinawa sakinlerini sik sik karsi karsiya getiren adadaki ABD üslerinin varligi, gürültü, uçak kazalari ve güvenlik kaygisi gibi sorunlardan sikayet eden Okinawa halki tarafindan zaman zaman protestolara neden oluyor. Bazi bölge sakinleri adanin tamamen üslerden arindirilmasini isterken, bir kisim Okinawali ise üslerin sehir merkezlerine uzak bölgelere tasinmasini talep ediyor. Okinawa’da ABD’ye ait 32 üs bulunuyor.
Kaynak: İHA