'Hayvan Gübresi'ne Talep Artti, Fiyati Ikiye Katlandi

Kimyasal gübre fiyatlarindaki artis, ’hayvan gübresi’ne olan ilgiyi artirdi. Geçen yila göre fiyati neredeyse 2 kat artan hayvan gübresinin 50 kilogramlik çuvali 7 TL’den satilirken, uzmanlar ise bu gübrelerin tarim ürünleri için faydali oldugunu ancak kimyasal gübrelerin farkli amaçla kullanildigini söyledi.

'Hayvan Gübresi'ne Talep Artti, Fiyati Ikiye Katlandi
Son günlerde kimyasal gübre fiyatlarindaki artis, Ordu’da üreticileri alternatif yollara yöneltti. Kirsal kesimlerde, hayvancilik ile ugrasan üreticiler, kendi bahçelerine yillardir hayvan gübresi uygulamasi yaparken, yükselen fiyatlar diger üreticileri de dogal gübreye yöneltti. Findik basta olmak üzere birçok tarim ürününde kullanilan ve geçen yil yaklasik 50 kilogramlik çuvali 4,5 liradan satilan hayvan gübreleri, artan talep sonrasi 7 liradan alici buluyor. Üreticiler, hayvancilik ile ugrasan kisilerden satin aldiklari hayvan gübrelerini, findik bahçelerine uyguluyor. Kis aylarinda findik bahçelerinde topragi sicak tuttugu bilinen hayvan gübreleri, yaz aylarinda ise topragi ferah tuttugu için tercih ediliyor.

“Hayvan gübresinin kesinlikle uygulanmasi lazim ancak kimyasal gübrenin kullanim amaci farkli”

Ordu’da Ziraat Mühendisi Haluk Sensoy, özellikle bu yil kimyasal gübrelerdeki fiyatlarda ciddi oranda bir artis oldugunu, bu nedenle üreticilerin maliyeti ucuz oldugu için ‘organik gübre’ denilen hayvanlardan elde edilen gübreleri bahçelerinde uyguladiklarini söyledi.

Sensoy, “Organik gübrenin kesinlikle uygulanmasi lazim. Organik yapi tarimin vazgeçilmezidir, gereklidir. Hem toprak kalitesini yükseltir hem de toprak içerisindeki mikroorganizmanlar korur. Ama su konuyu da belirtmemiz lazim, organik gübre ayri bir konu kesinlikle olmasi sart, bitki besleme ayri bir konu. Çok zamlanan gübrelerin de bir sekilde uygulanmasi gerekiyor çünkü ikisinin yeri farkli. Organik gübrelerin kullanimi için toprak analizi ön plana çikiyor. Çiftlik gübresi dedigimiz gübrelerin findikta ocak basi olarak 20-30 kilogram arasinda verilebilir. Fabrikasyon olanlar da daha az verilmelidir. Bunlar toprak analizleri ile beraber, teknik kisilerin belirleyecegi rakamlardir ” dedi.



“Bahçeyi kisin sicak, yazin ferah tutuyor”

Ordu’nun Altinordu ilçesine bagli Karapinar Mahallesi’nde 20 yildir hayvancilik isiyle ugrasan ve hayvan gübresi satisi da yapan Erol Erduman, “Kendi bahçemde de kullaniyorum. 2 yil önce kullandigim hayvan gübresi su anda yaz aylarinda serin, kis aylarinda ise bahçeyi sicak tutuyor. Ben kendim de kullandigim için hayvan gübresinden memnunum” diye konustu.



“Taleplere yetisemiyoruz”

“Hayvan gübresine talep vardi, özellikle bu sene daha fazla var” diyen Erduman, fiyatlarda da artis oldugunu ifade ederek, “Gübre fiyatlarindaki artis sonrasi taleplere yetisemiyoruz, zaten dogal gübre oldugu için insanlar biliyor. Ben kendim çuvallara dolduruyorum, insanlar çuvalini getiriyor, bu sekilde 7 TL’ye veriyorum. Geçtigimiz yil ise fiyatlar 4-4,5 lira civarindaydi. Diger gübre fiyatlari yüksek oldugu için vatandas hayvan gübresine yöneldi. Bence verimi daha iyi, zaten taleplere de kimi zaman yetisemiyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Fiyatlardaki artis nedeniyle hayvan gübresi tercih ediyorum”

Necat Erduman isimli findik üreticisi de “Disaridan hayvan gübresi alip, findik ocaklarinin dip kisimlarina koyuyorum. Hem organik oluyor hem de ucuz oluyor. Hayvan gübresi ile findigin kabuklari daha ince oluyor hem de ocaklari kisin sicak, yazin ise serin tutuyor. Ben yaklasik 3 yildir kullaniyorum, gübre fiyatlari çok yükseldigi için kullaniyorum ve memnunum. Bana göre hayvan gübresi daha iyi. Bunu da halkimizin bilmesi lazim. Zaten köylülerimiz faydasini bilir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA