Erzurum En Fazla Cografi Isaret Alan Üçüncü Il

Erzurum yöresel yemeklerinden Çortutu Pancari ve Asmali Yahni’ye Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan cografi isaret tescil belgesi verildi.

Erzurum En Fazla Cografi Isaret Alan Üçüncü Il
Erzurum aldigi cografi isaret sayisi bakimindan ilk üç il arasinda olurken 50 ürünün daha tescil bekledigi belirtildi.

Çortutu Pancari tescillendi

Salgam tursusu Erzurum ve yöresinde meshurdur. Salgamlar, ilk önce daire seklinde sonra küçük parmak kalinliginda ve boyunda kesilir. Tursu vurmak isteyenler küplere tursu kurar. Tursuya koku vermesi için katmak isteyenler için içine reyhan da katabilir. Tursu olduktan sonra Çortutu pancari yapilir. Bir miktar salgam tursusuna, bir ölçek pirinç veya bulgur katilir, ayrica parça et veya kavurma ile pisirilir. Salgam tursusuna "çortutu" tursusundan yapilan bu pancara da "çortutu pancari" denir. Bilhassa kis aylarinda yapilan yemek çesididir.

Palandöken Kadin Kooperatifi lotus yemek çalisanlarindan Asli Çakir ve Günay Hursit, Erzurum ve yöresine ait çortutu pancarinin malzemeleri ve yapimini tarif ettiler.

Çortutu yemeginde kullanilacak malzemeler ise 6 adet Salgam, 150 gram Kiyma et, 1 adet kuru sogan, 2 dis sarimsak, 2 yemek kasigi salça, Zeytin yag veya tereyagi, Tuz, Karabiber ve Reyhan.

Kültür ve Turizm Il Müdürü Cemal Almaz, Erzurum’un ana yemekleri arasinda yerini alan ve tescil edilen çortutu (salgam) pancari yapimi ve tescillenmesi hakkinda su bilgileri verdi: “Erzurum ve yöresine ait yöresel olarak adlandirilan çok özel ve yerel bir yemek çesidi çortutu (salgam) yemegini sizlere tanitacagim. Eski ve yerel Erzurum agzi ile çortutu bir pancar çesididir. Yemek çesididir. Çortutu pancari ana ham maddesi salgamdir. Salgam hepinizin bildigi gibi turpgillerdendir, bezimsi bir sebzedir, bu sebze belki çok yerde bulunmaz. Erzurum’da derler ki bir takim hastaliklari olanlar için hiç salgam yemedin mi, ya da hiç salgam tarlasinin yanindan da mi geçmedin, ya da kokusunu da mi almadin. Salgamlari yazdan salamura seklinde ince ince kiyilir, hatta bunun tursusu da yapilir, bunun yemegi de yapilir, bir kis yemegidir. Yapimi çok kolaydir. Ama yemesi de bir o kadar tatlidir, bir yiyen bir daha yemek ister. Özellikle bu malzemeleri her kes temin eder ve yapabilir. Bu mutfaklarda yerini alan bir yemek oldu. Çortutu pancarinin geçtigimiz hafta tescilini yani cografi isaret belgesini almis bulunuyoruz. Bu sayede hem Türk hem de dünya mutfagina armagan etmis olduk. Bu farkli tadi mutlaka tatmanizi tavsiye ederiz. Eminim ki bir yiyen bir daha yemek isteyecektir. Erzurum’da çok sik yapilir. Erzurumlu hanimlar bunu sikça yapar.”

Erzurum’un tescilli asmali yahnisi yapilisi

Önce asmalar kuru (kayisilar) soguk su ile yikanir. Yumusak olsun diye, Bir tencereye 2 yemek kasigi tereyagi konulur, küçük boyutta kuru soganlar konulur, kavrulur. Etler de konularak birlikte kavrulur, Salçayi da ekleyip birkaç defa çevirdikten sonra su ilave edilir. Tuzu ve biberleri de konularak etler yumusayana kadar kaynatilir. Sonra asmalar da konulur ve kisik ateste pisirilir. Damak tadina göre yemeginizin eksi olmasini istiyorsaniz eksi asma, tatli istiyorsaniz tatli asma kullanilir.

Erzurum Kültür Turizm Il Müdürü Cemal Almaz, Yerel lezzetlerimizden hakli bir yere de sahip olan asmali yahni yemegini taniyip tanitacagiz. Asmali yahni adindan da anlasilacagi gibi yerel bir yemektir. Tamamen natürel, tamamen dogal ve yerel, özgün bir yemek çesididir. Asmali yahni Erzurum’a has bir yemek çesididir. Kis yemegidir. Erzurum’un ana yemekleri arasina girer. Asmali yahninin malzemeleri yaz aylarindan hazirlanir, malzemeleri yaz ayinda kurutulan eksi veya tatli kayisilarin, pisirilmeden önce ilik suda islatilarak yumusatilmasi ile hazirlanan bir yemek çesididir. Erzurum’da da bu yemekleri tescil ettirdik. Türk Patent Kurulunda 19 çesit yerel ürünümüz bulunmaktadir. Bu yemek ve tatlilarin birçogu özgün yemek grubunda yer alir. Su böregi gibi, cag kebabi gibi, manti gibi, bunlarin arasina simdi de asmali yahni tescillendi. Asma dedigimiz kurutulmus kayisilardir. Bu yemegin içerisine arpacik sogani, haslanmis dana eti ile bütünlesen bir yemek çesididir. Son derece besini olan yemek çesidi, tamamen dogaldir. Kis yemegi arasinda yer alir. Damak tadina hitap eder. Yerli ve yabanci turistlere hitap etmenin onurunu yasiyoruz. Bu yemegi bilmeyenlere tarifi verdigimiz gibi kendileri yapip farkli bir damak tadi ile yemek yesim olurlar” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA