Basin Ve Yayim Faaliyetleri Ile Ilgili Cumhurbaskanligi Genelgesi Resmi Gazete'de

Basin ve Yayim Faaliyetleri ile ilgili Cumhurbaskanligi Genelgesi Resmi Gazete’de yayimlandi. Genelgede yer alan ifadelere göre, toplumun temel degerlerine aykiri unsurlar tasidigi gözlenen ve özellikle yabanci uyarlamasi seklinde ekrana gelen televizyon programlari toplum üzerindeki yikici etkilerini bertaraf edecek adimlar ivedilikle atilacagi belirtildi.

“Toplumumuzun temel degerlerine aykiri unsurlar tasidigi gözlenen ve son günlerde özellikle yabanci içerikten uyarlamasi seklinde ekrana gelen televizyon programlari toplum üzerindeki yikici etkilerini bertaraf edecek adimlar ivedilikle atilacak” denildi.

Basin ve Yayim Faaliyetleri ile ilgili Cumhurbaskanligi Genelgesi Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan imzasiyla Resmi Gazete’de yayimlandi. Genelgede, Dijitallesme çaginda kitle iletisim araçlarinin sundugu imkânlardan en iyi sekilde yararlanilmasini temin etmek ve olasi zarar etkilerinden korunmak için gerekli tedbirleri almak elzem hale geldigi vurgulandi. Teknolojik gelismeleri yakindan takip edip Türkiye’yi çagin ilerisine tasirken dijital dünyanin faydalari kadar tehdit ve tehlikelerinin de oldugu bilinciyle hareket edilmesi gerektigi belirtildi.

Aile, çocuk ve gençlerin yanlis medya içeriklerinden korunmalari ve haklarini ihlal eden uygulamalarla mücadele edilmesi hususu, uluslararasi düzenlemelerle de çözüm üretilmeye çalisilan ciddi bir konu haline geldigi aktarilan genelgede su ifadelere yer verildi:

“Türkiye Cumhuriyeti Anayasasi’nin ‘Ailenin korunmasi ve çocuk haklari’ baslikli 41 inci maddesi aileyi Türk toplumunun temeli olarak tanimlamis, ‘Gençligin korunmasi’ baslikli 58 inci maddesi ise gençleri kötü aliskanliklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirlerin alinacagini düzenlemistir. Milli kültürümüzü yabancilasmaya ve yozlasmaya karsi muhafaza etmek, gelecegimizin teminat olan çocuk ve gençlerimizin, sosyal medya ortamlari da dahil bazi mecralardaki tüm yazili, sözlü ve görsel basin ve yayimlarin zararli içeriklerine maruz kalmalari sonucu bedensel ve zihinsel gelisimin olumsuz etkilenmesini önlemek adina gereken adimlarin kararli katilmasi gerekmektedir.”

“Toplumun temel degerlerine aykiri unsurlar tasidigi gözlenen ve son günlerde özellikle yabanci içerikten uyarlamasi seklinde ekranlara gelen televizyon programlarinin toplum üzerindeki yikici etkilerini bertaraf edecek adimlar ivedilikle atilacak.”

Toplumun temel degerlerine aykiri unsurlar tasidigi gözlenen ve son günlerde özellikle yabanci içerikten uyarlamasi seklinde ekranlara gelen televizyon programlarinin toplum üzerindeki yikici etkilerini bertaraf edecek adimlar ivedilikle atilacagi vurgulanan genelgede su ifadeler yer aldi:

“Birtakim semboller kullanilmak suretiyle verilmeye çalisilan mesajlarla çocuk ve gençlerin zihin dünyalarini hedef alan yapimlardan onlari koruyacak aile ve çocuk dostu yapimlar tesvik edilecek. Medya araciligiyla milli ve manevi degerlerimizi yipratmaya, aile ve toplum yapimizi temelinde sarsmaya yönelik açik veya örtülü faaliyetlere karsi Anayasa, kanun ve ilgili diger mevzuatla düzenlenen müeyyidelerin geregi yerine getirilecek. Toplumun geneline hitap eden bu tür medya içeriklerin özellikle aile, çocuk ve gençlerimiz üzerinde olusturacagi olumsuz etkilen önlenmesi amaciyla ulusal ve yerel medya organlarinin tehdit ve tehlike olusturan bu tür yapimlarina karsi ilgili kurum ve kuruluslar tarafindan gerekli tüm tedbirler gecikmeksizin alinacaktir. Bu itibarla milli ve manevi degerlerimizi uymayan yazili, sözlü görsel basin ve yayim faaliyetleri araciligiyla aile kurumu, çocuklari ve gençleri hedef alan tehdit ve tehlikelerin yayinlamanin önlenmesi hususunda tüm kurum ve kuruluslar tarafindan gerekli hassasiyetin gösterilmesi, yöneticiler tarafindan sürecin titizlikle takibini ve geregini yapilmasini önemle rica ederim.”
Kaynak: İHA