Meksika, Fransa'daki Tarihi Eser Satisina Karsi Yasal Islem Baslatti

Meksikali yetkililer, Fransa’da yarin yapilacak olan müzayedede Meksika’ya ait tarihi eserlerin satisina karsi yasal islem baslatti.

Meksika, Fransa'daki Tarihi Eser Satisina Karsi Yasal Islem Baslatti
Meksika, tarihi eserlerinin Fransa’daki müzayedede satisa çikarilmasina karsi harekete geçti. Meksika Kültür Bakanligi, Fransa’nin baskenti Paris’te yarin yapilacak olan ve aralarinda Meksika’ya ait 30 tarihi eserin de satisa çikarildigi müzayedeye karsi Fransa makamlariyla iletisime geçilerek diplomatik yollardan yasal islem baslatildigini açikladi.

Açiklamada ayrica, satisi yapan sirket Millon Müzayede Evi’ne satisa çikarilan eserlerin tarihi, sembolik ve kültürel degerlerinin herhangi bir ticari çikardan üstün oldugu belirtilerek, müzayedeyi durdurmasini talep eden bir mektup gönderildigi duyuruldu.

Millon Müzayede Evi tarafindan yapilacak olan müzayedede Meksika’ya ait 30 tarihi eserin yani sira Peru, Ekvador ve Guatemala gibi diger Amerika ülkelerine ait yüzlerce eser bulunuyor.

Meksika Kültür Bakani Alejandra Frausto Guerrero yaptigi açiklamada, Meksika tarihine ait bu sanat eserlerinin lüks bir esya ya da ev dekoru olmadigini ve Meksika ulusunun kültürüne ait parçalar oldugunu belirterek, Meksika hükümetinin bu satisi siddetle kinadigini söyledi.



Geçtigimiz yilin kasim ayinda yine Fransa’da Artcurial sirketi düzenledigi müzayedede Meksika, diger Orta Amerika ülkeleri, Eski Misir, Yunan, Iran ve Islami Kültüre ait tarihi eserleri satmis, Meksika hükümeti ise satistan önce Artcurial sirketine müzayedeyi durdurmasi için mektup göndermis ve yasal yollarla sikayette bulunmustu.

Öte yandan, Meksika hükümeti 1827 yilinda çikarilan bir yasa ile ülke topraklarindan sömürge döneminde kaçirilan tüm tarihi eserlerin satisini yasaklamisti.
Kaynak: İHA