Tatbikat Gerçegini Aratmadi, Ekipler Zamanla Yaristi
Aydin’in Incirliova ilçesinde gerçeklestirilen Aydin Il Afet Müdahale Plani (TAMP-Aydin) Kentsel Arama ve Kurtarma Tatbikati gerçegini aratmadi, ekipler zamanla yaristi.
Aydin Il Afet ve Acil Durum Müdürlügü (AFAD) koordinasyonunda hazirlanan Aydin Il Afet Müdahale Plani (TAMP-Aydin) Kentsel Arama ve Kurtarma Tatbikati gerçeklestirildi.
Acarlar Mahallesi’ndeki Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu’nda düzenlenen tatbikata çesitli kurum ve kuruluslar ile gönüllülerden olusan arama ve kurtarma ekipleri katildi.
Senaryoya göre 2 katli bina çöktügü ve içerisinde 6 yarali ve 2 ölünün bulundugu binanin oldugu alana gelen ekipler zamanla yaristi. Aldiklari egitimleri sahada uygulama imkani bulan arama ve kurtarma ekipleri ve AFAD gönüllüleri tatbikati basarili sekilde tamamladi.
"14 kurumdan 170 personel katildi"
Tatbikatta hazirlanan senaryoya göre kentsel arama kurtarma, enkaz, yangin ve KBRN olaylarina 14 kurumdan 170 personel ve 35 araç ile müdahale çalismalarinin yürütüldügünü ifade eden AFAD Aydin Il Müdürü Ramazan Harman, "Saha tatbikatlarimizin amaci, dogal afetler karsisinda farkindalik saglamak, afetlere karsi dirençli toplum olusturmak, çalisma gruplarinda görev alan müdahale ekiplerinin hizli, verimli, etkin koordinasyonunu saglamak, arama kurtarma personelimiz ve ilimizde bulunan müdahale ekipleriyle Arama Kurtarma potansiyelini öne çikarmak, eksik yönlerimizi tespit etmek, ilimizde yasanabilecek muhtemel afetlerde tüm ekiplerin hazir ve egitimli olmasini saglamaktir. Müdürlügümüzün tatbikat koordinatörlügü tarafindan hazirlanan senaryoya göre kentsel arama kurtarma, enkaz, yangin ve KBRN olaylarina, 14 kurumdan 170 personel ve 35 araç ile müdahale çalismalarini yürütecegiz. Ayrica temsili barinma alani kurma, beslenme hizmeti ve psikososyal destek hizmeti de çalisma sahasinda yer alacaktir. Yerel Düzey Çalisma Gruplarinin ana ve destek çözüm ortaklarinin katilimiyla Il Afet Müdahale Planimizin saha tatbikatini icra edecegiz" dedi.
"Birinci derece deprem bölgesinde yer aliyoruz"
Aydin’in birinci derece deprem bölgesinde oldugunu hatirlatan Aydin Valisi Hüseyin Aksoy, "Bununla ilgili kurum ve kuruluslarimiz ile is birligi içerisinde devamli çalismalar ve hazirliklar gerçeklestirilmektedir. Türkiye olarak da dogal afetlere karsi hazir olmak, depreme karsi duyarli olmak bakimindan her türlü hazirliklarimiz öncesinde yapip böyle bir olayla karsilastigimizda neyi nasil yapacagimizi, ilgili kurumlar arasinda koordinasyonu en iyi sekilde ortaya koymamiz gerekmektedir. Bu kapsamda 2021 yili Içisleri Bakanligi tarafindan afet egitim yili olarak ilan edilmisti. Ilimizde de birçok kurum ve kurulusumuzla is birligi içerisinde bu egitim kapsaminda önemli çalismalar ortaya konuldu. Sivil toplum örgütleri, kamu kurumlarinin ilgilileri ve gönüllülere Il Afet ve Acil Durum Müdürlügü tarafindan çesitli egitim çalismalari gerçeklestirildi.
Özellikle AFAD gönüllüsü olma noktasinda vatandaslarimizin daha duyarli hale gelmesi bakimindan özel çalismalar da yapildi. Çok sayida vatandasimiz duyarlilik göstererek AFAD gönüllüsü olma noktasinda basvuruda bulundu. Geçtigimiz yil yine Aydin’da Il Afet Risk Azaltma Plani’ni faaliyete geçirdik. Ilgili kurum ve kuruluslarimizla çesitli çalisma gruplari olusturuldu. 16 hedef ve 197 eylem il genelinde belirlendi. Bu yil da Içisleri Bakanligi’nin tatbikatlara agirlik verilmesi konusunda belli hedefleri var. Biz de 2022 yilinda ilk tatbikati burada gerçeklestiriyoruz. Burada birçok alanda ilgili kurumlarin koordineli bir sekilde çalisacaklar. Buradaki amaç bir eksik var mi? Varsa bunlari nasil gideririz? Gruplar arasindaki koordinasyon tam olarak saglaniyor mu? sorulari ile ilgili kurum ve kuruslarimizin ortak bir çalismasini burada görecegiz. Depremleri, afetleri yasamamayi temenni ediyoruz. Ancak yasadigimiz anda da neyi nasil yapacagimizi çok iyi bilmek ve hazir olmak geriyor. Bu tatbikatlarla da bunlari pekistiriyoruz" diye konustu.