Türkiye'de Ilk Kez Dogal Alanindan Alinan Yaban Keçileri Tekrar Dogal Alana Salindi

Burdur’da bölge halkinin Vali Arslantas’tan istedigi yaban keçileri, Türkiye’de ilk kez uygulanan yöntemle dogadan alinarak tekrar dogaya salindi.

Türkiye'de Ilk Kez Dogal Alanindan Alinan Yaban Keçileri Tekrar Dogal Alana Salindi
Burdur Valisi Ali Arslantas’in Altinyayla ilçesi Ballik Köyü’ne ziyareti sirasinda bölge halki ilginç bir istekte bulundu. Yillar önce bölgede yasayan yaban keçilerini bölge halki tekrardan getirilmesi ve dogaya salinmasini istedi. Vali Arslantas’in talimatiyla Doga Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 6. Bölge Müdürlügü ekipleri Türkiye’de bir ilk olacak uygulamaya imza atti. Antalya’nin Manavgat ilçesinde yakalanan 2 erkek, 5 disi yaban keçisi, Burdur’un Altinyayla ilçesinde dogaya salindi. Türkiye’de ilk kez dogal alanindan alinan yaban keçileri tekrar dogal alana salindi.

Uzun zamandir böyle bir çalismanin yapilmadigini belirten DKMP 6. Bölge Müdürü Mahmut Temel, “Çok uzun zamandir dogaya yaban keçisi yerlestirme çalismasi yapilmiyordu. Yaklasik 25 yil sonra ilk defa dogaya yaban keçisi iyilestirme çalismasi yapiyoruz. Türkiye’de bir ilk çalismayi yaptik. Bugün yaban hayatindan yakaladigimiz yaban keçileri yine yaban hayatina birakacagiz. Üretme istasyondan getirmedik, Bizim projemiz toplam 25 yaban keçisini dogaya yerlestirmek. Karanlikdere Kanyonu Tabiat Parki bizim bu açidan çok güzel bir alan. Daha önceki yillarda burada çok miktarda da yasiyormus ama maalesef kaçak avcilik gibi faaliyetler nedeniyle nesli tükenme noktasina gelmis. Biz yeniden burada yaptigimiz asilama çalismasiyla yaban popülasyon olusturmak hedefindeyiz. Dogal ortamdan yakalamis oldugumuz 7 adet yaban keçisini buraya getirdik. Kulaklarina küpeleri takildi, ayni zamanda takip edebilmek için iki tanesine de GPS sinyal verici tasmalar taktik. Elektronik olarak da takip edecegiz. Önümüzdeki günlerde de yakaladigimiz yaban keçilerini hiç bekletmeden getirip ayni bölgede dogaya birakacagiz” dedi.

Bölge halkinin Vali Arslantas’tan istegi oldugunu hatirlatan Altinyayla Kaymakami Kübra Teymur, “Türkiye’de ilk defa gerçeklestirilmis. Dogadan yakalanan yaban keçisi, baska bir dogaya birakilmasi islemini sizlerin huzurunda gerçeklestirdik. Valimizin Ballik Köyüne ziyaretinde vatandaslarimizin talebiydi. Bizlerde yaban hayatinin korunmasi, kollanmasi ve gelistirilmesi suurlu bir sekilde faydalanilmasi ve gelecek nesillere intikalinin saglanmasi için gerekli hassasiyeti gösteriyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA