Gaziantep Valisi Davut Gül Kentteki Kar Bilançosunu Açikladi

Gaziantep Valisi Davut Gül, kentte etkili olan yogun kar yagisi ardindan açiklamada bulundu. Vali Gül, cumartesi günü aksam saatlerinden itibaren yeni bir kar yagisi dalgasi beklendigini de açiklayarak vatandaslari uyardi. Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin ise bütün güçleriyle sahada olduklarini ama çok yogun bir kar yagisiyla karsi karsiya kaldiklarini belirtti.

Gaziantep’te geçtigimiz günlerde etkili olan ve hayati adeta felç eden yogun kar yagisi ile ilgili Gaziantep AFAD Il Müdürlügünde degerlendirme toplantisi yapildi. Gaziantep Valisi Davut Gül, 3 gün önce kenti etkisi altina alan, otoyollarin trafige kapanmasina neden olan ve kentte hayati adeta felç ederek durma noktasina getiren kar yagisinin bilançosunu açikladi.

Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin ise bütün güçleriyle sahada olduklarini ama çok yogun bir kar yagisiyla karsi karsiya kaldiklarini belirtti.



Vali Gül bilançoyu açikladi

Kenti etkisi altina alan kar yagisinin bilançosunu açiklayan Gaziantep Valisi Davut Gül, kar yagisi sirasinda ve sonrasinda yasananlar ile yapilan çalismalar hakkinda bilgi verdi. Vali Gül, "Kar yagisi sirasinda ve sonrasinda toplam kurtarilan araç sayisi 6 bin 902 oldu. Bu araçlarda seyahat eden vatandas sayisi ise 13 bin 372 olarak kayda geçti. Bu süreçte toplam 50 bin 300 kisiye kumanya dagitildi. Bu kumanyalar Kizilay, Büyüksehir ve diger tüm paydaslarin destegi ile dagitildi. Kar yagisinin birinci günü Saglik Il Müdürlügü 190 küsur kisiye müdahale etti. Genel süreçte ise bu sayi toplam 2 bin 286 kisiye ulasti. Kar yagisi sirasin ve sonrasinda kullanilan tuz miktari karayollari, büyüksehir belediyesi ve ilçe belediyelerinin katkilariyla 10 bin 700 ton oldu. Yogun kar yagisinin ardindan çöken ahir sayisi 96 oldu. Toplam 123 küçükbas hayvan, 81 de büyükbas hayvan telef oldu. Bunun disinda vatandaslarin mama ve bez ihtiyaçlari yerine getirildi.

Yollarda kalan ve yakiti biten vatandaslara da yakit takviyesi yapildi. Yani bu süreçte hayata dair akliniza gelebilecek bütün insani ihtiyaçlar bir sekilde tamamlanmaya çalisildi" dedi.



"Bir kis yagacak kar 20 saatte yagdi"

Gaziantep’te bir kis mevsimi boyunca yagan karin 20 saatte yagdigini da aktaran Vali Davut Gül, "Gaziantep 18 Ocak’ta yogun bir kar yagisi ile karsi karsiya kaldi. Meteorolojinin de bununla ilgili çesitli uyarilar olmustu. Biz de bu kar yagisini bekliyorduk ama yaklasik 20 saat içerisinde 50 santim kar yagdi. Bu su demek, Gaziantep’e kis mevsiminde 3 ayda yagacak kar 20 saat içerisinde yagdi. Araçlarin karda gidememesi, binek araçlarin birçogunun kar lastiginin bulunmamasi, araç trafiginin fazla olmasindan dolayi karin olumsuz etkileri daha büyük oldu. Bu süreçte birinci önceligimiz otoyoldaki çocuk, hasta, yasli ve buna benzer kurtarilmasi gereken kisiler oldu. O gece toplamda 196 kisi hastanelere ulastirildi. Çok sükür ki bu süreçte herhangi bir can kaybi olmadi. Bunun disinda yollar kapaninca belediyelerimizin taziye evlerinde, diger kamu kurum ve kuruluslarimizin misafirhanelerinde vatandaslarimizin misafir ettik. Bu süreçte kumanya anlaminda da hem Kizilay, hem Büyüksehir Belediyesi, hem ilçe belediyeleri, hem de emniyet, jandarma, AFAD yani bütün kurumlarimizin katkilariyla 43 bin kumanya dagitildi" ifadelerini kullandi.

"Bütün gücümüzle sahada olduk"

Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin ise bütün güçleriyle sahada olduklarini ama çok yogun bir kar yagisiyla karsi karsiya kaldiklarini belirterek, "Biz bu süreçte alinmasi gereken tedbirleri hem makine-ekipman anlaminda hem de personel aliminda aldik ve bütün gücümüzle sahada olduk. Bu süreçte 3 bin ton tuzlama yapildi. Itfaiye ekiplerimiz tarafindan 387 personel ve 65 araç ile mahsur kalan 263 vatandasimiz, 99 araç ile de 150 hayvan kurtarildi. Su an merkezde 15 kamyon ve 15 makine ile kar tasima islemi yapiliyor ve çalismalar araliksiz olarak devam ediyor. Toplamda 117 kirsal mahalle yolu açildi. Biz bundan sonraki süreçte de ilçe belediyelerimiz ile yeni koordinasyon sürecimizi paylastik. Kuvvetli makine ekipman ve saha hakimiyeti için gerekli tedbirleri aldik. Bütün ilgili kurumlarla da koordinasyonu güçlü bir sekilde sagliyoruz. Bu süreçte en büyük tesellimiz can kaybinin olmamasidir. Insan ihtiyaç anlaminda da bütün gücümüzle sahadaydik ve sahada olmaya devam edecegiz" diye konustu.

Gaziantep Valisi Davut Gül baskanliginda yapilan toplantiya Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, 5. Zirhli Tugay Komutani Tuggeneral Haci Halil Osma, Il Jandarma Komutani Tuggeneral Hidayet Arikan, Il Emniyet Müdürü Mustafa Emre Basbug, Milletvekilleri, Sahinbey Belediye Baskani Mehmet Tahmazoglu, Sehitkamil Belediye Baskani Ridvan Fadiloglu, Oguzeli Belediye Baskani Sait Kiliç, kaymakamlar, Il Saglik Müdürü Dr. Umut Mutlu Tiryaki, ilgili kurum temsilcileri ile diger yetkililer katildi.

Kaynak: İHA