Prof. Dr. Erkekol Açiklamasi 'Soguk Ve Kuru Hava Virüsün Inaktive Olabilme Süresini Uzatiyor'

Alerji ve Immünoloji Uzmani Prof. Dr. Ferda Öner Erkekol, “Soguk ve kuru hava virüsün inaktive olabilme süresini uzatiyor ve böylelikle de bulasicilik artabiliyor” dedi.

Prof. Dr. Erkekol Açiklamasi 'Soguk Ve Kuru Hava Virüsün Inaktive Olabilme Süresini Uzatiyor'
Medicana Ankara Hastanesi Alerji ve Immünoloji Uzmani Prof. Dr. Ferda Öner Erkekol, son yillarin en soguk havalarinin yasandigi su günlerde, korona virüs basta olmak diger hastaliklara karsi da uyarilarda bulundu. Soguk havalarin virüslerin daha uzun süre stabil ve bulastirici kalmasina yol açabildigini belirten Prof. Dr. Erkekol, “Soguk havanin viral üst solunum yolu enfeksiyonlarini arttirici bir etkisi var. Ama burada ‘soguk tek basina hastalik yapiyor’ demek çok dogru bir sey degil. Buradaki ana faktör; hem virüsün dagilimi ile ilgili bir etkisi var sogugun hem de bagisiklik sistemi üzerinde bir takim etkileri olabiliyor. Bir de soguk ile birlikte günlük yasam çevremizi degistiriyoruz. Bütün bu faktörlerin birlikteligi ile birlikte üst solunum yollari enfeksiyonu sogukla birlikte daha kolay yayilabiliyor. Virüsün önemli bir etkisi var. Soguk ve kuru hava virüsün inaktive olabilme süresini uzatiyor ve böylelikle de bulasicilik artabiliyor. Ayni zamanda bir miktar bagisiklik sistemi üzerinde de baskilayici bir etkisi olabiliyor. Burnumuz burada önemli bir faktör. Burnumuzun içerisini döseyen dokunun mukus denilen bir yapisi var. Bu mukusu disariya dogru atan küçük kirpikçikleri mevcut. Soguk havada mukusun yapisi siliyalarin çalismasi çok efektif olamiyor. Dolayisiyla immün sistemimizde (bagisiklik) bir miktar baskilanma olabiliyor. En büyük faktörlerden bir tanesi de soguk hava ile birlikte yasam sartlarimiz degisiyor. Daha fazla iç ortamda zaman geçirmeye basliyoruz. Insanlarin birbirleri ile temas süreleri uzuyor. Birbiri ile daha yakin bir temasa karsilasiyor. Yine iç ortamda bir takim kirleticilere sigara dumani gibi. Ya da yakitlardan kaynaklanan bir takim iç ortam kirleticilerine maruz kaliyoruz. Dolayisiyla soguk ile birlikte havalandirmanin da azalmasi virüslerle münasebetimizi iç ortamlarda arttiriyor. Bu da bulasiciligi ciddi oranda etkileyen bir sey” ifadelerini kullandi.

“Özellikle disariya çiktigimizda maskenin sik sik degistirilmesi önemli”

Üst solunum enfeksiyonlarindan korunma yolunun yine maske ve mesafeden geçtiginin altini çizen Prof. Dr. Erkekol, yogun kar yagisi ile birlikte islanan ve nemlenen maskelerin sik sik degistirilmesi gerektiginin altini çizerek, “Viral üst solunum enfeksiyonlarinda bizim en önemli koruyucu faktörümüz mesafeyi korumanin yaninda efektif maske kullanimi. Disariya çikarken daha önce hava yolumuzu sicak tutmak için atki kullanalim derdik. Suan maske bu konuda ciddi bir rahatlik sagliyor. Ayni zamanda kar yagisi ile birlikte yogun bir sekilde maskenin islanmasi ve nemlenmesi gibi faktörler karsilasabiliyoruz. Bu durumda maskenin koruyuculugu çok ciddi bir manada azalmakta. Özellikle disariya çiktigimizda maskenin sik sik degistirilmesi önemli. Tabi burada asilamanin önemine de bir vurgu yapmak isterim. Koruyucu tedbirler çok önemli, ama viral enfeksiyonlardan özellikle de Covid’den korunmak için asilanmamin tam olmasi gerekiyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA