ABD'den Ukraynali 4 Kisiye Yaptirim

ABD, Ukrayna’yi istikrarsizlastirmak için Rus istihbarat servisi tarafindan desteklenen 4 Ukraynaliya yaptirim uygulandigini açikladi.

ABD, Rusya’ya karsi Ukrayna’nin yaninda yer almaya devam ediyor. ABD, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Rus istihbarat servisinin önemli bilgilere ulasmasi için Ukraynalilarla isbirligi yaptigini iddia ederek, Ukrayna’yi istikrarsizlastirmak için Rus istihbarat servisi ile baglantili 4 kisiye yaptirim uygulandigini duyurdu. ABD yaptirim uygulanan 4 kisiden 2’sinin Ukrayna parlamentosu üyesi oldugunu belirterek, yaptirim uygulanan kisilerin isimlerinin ise Taras Kozak, Oleh Voloshyn, Volodymyr Oliynyk ve Vladimir Sivkovich oldugunu açikladi.

ABD tarafindan yapilan açiklamada, “Bugün alinan yaptirim karari ABD ve müttefiklerinin Rusya’ya karsi alinan, Ukrayna’yi daha fazla isgal etmesi halinde ekonomik yaptirim kararindan farkli bir karardir” ifadelerine yer verildi.

Açiklamada, “Rusya istihbarati tarafindan yapilan yalan haberler Rusya’nin Ukrayna’da devam eden istikrarsizlastirma çabasini destekleyip, ülkeyi zayif düsürmeyi amaçliyor” denildi.

“Rusya’nin istikrarsizlastirma kampanyalari sadece Ukrayna’yi etkilemiyor”

ABD, Rusya’nin Ukrayna’yi istikrarsizlastirmak için siber saldiri gerçeklestirdigini ve siyasi taktik kullandigini ifade ederek, “Rusya’nin istikrarsizlastirma kampanyalari sadece Ukrayna’yi etkilemiyor. Kremlin yetkilileri 2020’de Ukrayna’nin bagimsizligina zarar vermek için tasarlanmis kapsamli bir bilgi operasyonu baslatti. Bugün yaptirim uygulanan kisiler bu operasyonun kilit isimleriydi. Rusya 10 yildan fazla bir süredir stratejik hedefleri dogrultusunda dünya çapinda yanlis bilgiler yaymak için istihbarat servisleri ile çalisiyor” dedi.

ABD, Rusya’nin 2016 yilindan bu yana ABD seçimlerini etkilemeye çalistigini iddia ederek, “Örnegin Taras Kozak, sosyal medya platformlarini hem Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy’nin yakin çevresindeki kidemli üyeleri karalamak hem de 2020 ABD seçimlerine iliskin yanlis bilgiler yaymak için kullandi” dedi.

ABD ayrica, Rusya’nin Ukrayna’daki istikrarsizlastirma çabalarini belirlemek, isbirligi yapan kisileri ortaya çikarmak için Ukrayna ile ortak adim atmaya devam edecegini açikladi.

Kaynak: İHA