DTSO Baskani Kaya, 'Fiyat Farki Ve Tasfiyeye Iliskin Kararname Bir An Önce Çikarilmalidir'

Diyarbakir Ticaret ve Sanayi Odasi (DTSO) Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Kaya, Türkiye ekonomisi ve istihdaminin temel dinamiklerinden olan insaat sektöründe yasanan fiyat artislarinin kamuya is yapan yüklenicilerde sikintilara yol açtigini söyledi.

DTSO Baskani Kaya, 'Fiyat Farki Ve Tasfiyeye Iliskin Kararname Bir An Önce Çikarilmalidir'
DTSO Baskani Kaya, insaat demiri, çimento, hazir beton, boya gibi en temel insaat malzemesi fiyatlarindaki yüksek artislar ve kurdaki dalgalanmalarin, kamuya is yapan yüklenici firmalari zor duruma soktugunu söyledi.

Kaya, “Yüklenici firmalar ihale aldiklari gün ile bugünkü piyasa fiyatlarini arasindaki makasin her geçen gün artmasindan kaynakli olarak malzeme temininde sikintilar yasamakta, borçlanma yoluna giderek islerini bitirmenin telasina düsmüslerdir" dedi.



“Reel ihtiyaci karsilayacak fiyat farki ve tasfiye hakki kararnamesi bir an önce çikmali”

Kamuya is yapan yüklenicilerin fiyat artislari nedeniyle taahhütlerini yerine getirememe riskiyle karsilastiklarini ifade eden Kaya, “Fiyat farki ve tasfiyeye iliskin kararname bir an önce çikarilmalidir. Kararnamede insaat malzemelerine gelen zam oraninin hesaplanarak uygulanmasina yer verilmelidir. Kamuya is yapan yüklenicilerin ihaleye imza attiklari tarihteki malzeme fiyatlariyla güncel fiyatlar arasindaki ön görülmeyen farkin ‘Ilave Fiyat Kararnamesi’ telafisi saglanmalidir. Ihalesi alinmis henüz baslamayan projelerin de tasfiye hakki verilmelidir. Ayrica kamuya is yapan yüklenicilerin sözlesmelerinde fiyat farki ile ilgili madde olup olmadigina bakilmaksizin tamamina reel fiyat farki düzenlenmesi getirilmelidir” diye konustu.

Kaynak: İHA