Çekya Hükümeti Zorunlu Asilama Kararnamesini Iptal Etti

Çekya’da önceki hükümet tarafindan Mart ayinda yürürlüge girmesi için çikarilan 60 yas üstü ve bazi meslek gruplarina yönelik asi zorunlulugu, yeni hükümet tarafindan iptal edildi.

Çekya Hükümeti Zorunlu Asilama Kararnamesini Iptal Etti
Çekya’da önceki hükümet tarafindan 60 yas ve üstü kisiler ile saglik görevlileri, polisler, itfaiyeciler, askerler, sosyal hizmet görevlileri gibi meslek gruplari, tip fakültesi ögrencileri için asi olmayi zorunlu hale getiren ve Mart ayinda yürürlüge girecek olan kararname, yeni hükümetin bugünkü toplantisinda alinan karar dogrultusunda yürürlüge girmeden iptal edildi.

“Bazi sosyal ve yasal sonuçlari vardi ve biz bunlara hazir degildik”

Bakanlar Kurulu toplantisi sonrasinda düzenlenen basin toplantisinda konusan Çekya Basbakani Petr Fiala, “Çekya’da Covid-19 asisi zorunlu olmayacak. Bu karar, asiyi etkisiz gördügümüz için alinmadi. Ancak insanlari zorlayamayiz. Kolay bir karar degildi. Uzmanlar ile görüstük, diger ülkelerdeki uygulamalara ve sonuçlarina baktik. Zorunlu asilama ile ilgili kararimiz öncesinde isveren temsilcileri ve sendikalar ile görüserek onlarin da fikirlerini aldik. Hatta sadece 60 yas ve üstü kisileri zorunlu asilama kapsaminda tutmak istedik. Ancak meslek gruplarinin rizasi olmadan onlara zorunlu asilama getiremeyecegimize karar verdik ve kararnameyi geri çektik. Zorunlu asilamanin bazi sosyal ve yasal sonuçlari vardi ve biz bunlara hazir degildik” dedi.



“Sözümü tuttum”

Çekya Saglik Bakani Vlastimil Valek de basin toplantisinda, “Asi zorunlulugu kararnamesini kaldirdik. Sizlere daha önce verdigim sözü tuttugum için mutluyum. Vatandaslarimizi hiçbir zorlama olmadan asi olmaya davet ediyorum. Asi oldugumuzda bu virüsten kurtulacagiz” seklinde konustu.

Bakan Valek ayrica insanlari asililar ve asisizlar olarak ayristirmanin toplumda derin yaralar açacagini, Çekya Saglik Bakanligi’ndan uzman ekiplerin korona virüs önlemleri ile ilgili kisa, orta ve uzun vadeli çalismalar yaptigini da söyledi.



Çekya’da hükümet ayrica salgin yasasinin etkinligini Agustos 2023’ün sonuna kadar uzatan bir degisikligi de onayladi. Salgin yasasi, acil durum rejimi disinda Covid-19 ile mücadeleye yardimci olmayi amaçliyor.
Kaynak: İHA