Van'da Istiridye Mantarina Yogun Ilgi

Van’da yasayan Ihsan Kanmis isimli girisimci, Edremit ilçesinde kurdugu tesiste istiridye mantari üretiyor.

Van'da Istiridye Mantarina Yogun Ilgi
Türkiye’de mantar üretimi yapanlarin sayisi artarken özellikle kültür ve istiridye mantarina olan ilgi üreticileri sevindiriyor. Türkiye’de beyaz mantardan sonra en iyi taninan ve yavas yavas ticareti oturmaya baslayan istiridye mantarina olan ilginin mutluluk verici oldugunu belirten üreticiler, üretimin daha da çok yayginlasmasi için çalismalar yaptiklarini söylediler.

Yaklasik 22 yildir kültür mantari ile ilgilendigini aktaran Ihsan Kanmis isimli girisimci, Edremit ilçesinde kurdugu tesiste bir yandan Van ve bölge halkinin mantar ihtiyacini karsilarken bir yandan da istihdama katki sagladigini söyledi.

Kültür mantarinin dogada yetisen belli mantarlarin sporlarindan elde edilen bir mantar çesidi oldugunu dile getiren Kanmis, “Kültür mantari, besleyici bir besin maddesi olup, kalori bakiminda tavuk ile es deger bir besine sahiptir” dedi.

Ürettikleri istiridye mantarinin tamamen organik oldugunu ve içerisinde herhangi bir katki maddesinin olmadigini vurgulayan Kanmis, “Istiridye mantari tamamen dogal olup; saman, agaç talasi, bugday kepegi ve kireç karistiriyoruz. Daha sonra bunlari çuvallara doldurup depoya aliyoruz. Depoda yaklasik bir ay sonra ufak tefek mantarlar kendini göstermeye basliyor ve 10 gün sonra hasadimiz basliyor. Kesinlikle içinde hiçbir katki maddesi kullanmiyoruz” ifadelerini kullandi.

Istiridye üretiminde önemli olan sicakligin iyi bir dengede tutturulmasi oldugunun altini çizen Kanmis, “Istiridye mantarinin kuluçka döneminde 25-26 derece olmasi gereken sicaklik, kis mevsiminde 12 ila 18 derece arasinda olmasi lazim. En ideali 18 derecedir. Ama bizler bölge sartlari itibariyle su anda 13 derece sicaklikta mantari yetistiriyoruz” diye konustu.

Kültür mantarina ilginin iyi oldugunu da sözlerine ekleyen Kanmis, “Ürüne talep var ve elimizde kalmiyor. Biz yeni basladik. Ilk asamada Van’da dagitim yapip daha sonra çevre illere yönelmeyi düsünüyoruz. Su anda isletmemiz 50 ton ham madde aliyor. Bu da 10 ila 15 ton mantara tekabül ediyor. Iyi ürün olursa 15 ton, kötü ürün olursa 10 ton mantar elde edebiliriz. Bu da Van, Mus, Hakkari, Bitlis, Agri illerinin içinde yer aldigi bölgeye yetecek kadar mantar yetistirebilecegiz” seklinde konustu.

Kültür mantari üretiminde asiri bir sermayeye gerek olmadigini ve herkesin rahatlikla bunu yapabilecegine vurgu yapan Kanmis, sözlerini söyle sürdürdü:

“Bunu vatandaslarimiz derme çatma ahirlarda, ufak tefek tadilatla ve basit yöntemle yapabilirler. Burada olmasi gereken isitma ve sogutmadir. Böyle aman aman bir para gerekmiyor. Kültür mantarinin ana üssü, bütün evlerin bodrumlari adeta mantarhane. Çok büyük sermaye gerekmiyor. Ayrica Van’da üretilen kültür mantari diger illere göre daha kaliteli. Çünkü Van’da ilkbahar ve sonbahar mevsimi mantar üretimi için çok uygun mevsimlerdir. Bunun yaninda havasi temiz oldugu için Van’da üretilen mantar, diger sehirlere göre daha kalitelidir.”
Kaynak: İHA