30 Dakikada Katarakttan Kurtulmak Mümkün

Özellikle orta yas sonrasinda görülen ve yasam kalitesini ciddi oranda bozan ve tek tedavi yöntemi ameliyat olan katarakt ile ilgili Dr. Cahit Burke gelisen teknoloji ile katarakttan yarim saatlik bir ameliyatla kurtulmanin mümkün oldugunu söyledi.

30 Dakikada Katarakttan Kurtulmak Mümkün
Orta yas üzerinde yasanan görme kayiplarinin en önemli sebebi olarak öne çikan katarakttan, yarim saat süren bir ameliyatla kurtulmak mümkün. Görme kalitesinde azalma ve renklerde soluklasma gibi sikayetlerle ortaya çikan ve kisinin günlük yasam kalitesini bozan katarakt, normalde seffaf olan dogal göz merceginin seffafligini yitirerek bulaniklasmasi ve opak-beyazimsi bir görünüm almasi ile olusuyor.

Yakin Dogu Üniversitesi Göz Hastaliklari Uzmani Dr. Cahit Burke, katarakt hastalarinin yüzde 90’inin 60 yas ve üzerinde oldugunu fakat her yas grubunda da görülebildigini söyledi.

Uzm. Dr. Burke, yeni dogan bebeklerde de dogustan katarakt görülebilecegini söyleyerek, çocuklarda, gençlerde ve orta yaslilarda da katarakta rastlanabildigini belirtti.



Belirtiler çogunlukla yasla beraber ortaya çikiyor

Göz lenslerindeki bozulma ile olusan kataraktin belirtilerinin daha çok yasin ilerlemesi ile ortaya çiktigini aktaran Uzm. Dr. Cahit Burke, “Hatta baslangiç döneminde belirti göstermeyebilir. Göz merceginin bulaniklasmasi gün geçtikçe artar ve bu durum çogunlukla diger kisiler tarafindan fark edilir. Yaygin olarak, görüsün net olmamasi, bulaniklasmasi, dumanli ve puslu olmasi belirtiler arasinda yer alir. Katarakt; renklerin daha solgun, daha az keskin olmasina sebep olabilir. Gazete ve kitap okumak, televizyon izlemek, araç kullanmak güçlesir. Nadir olarak çift görme olabilecegi gibi karanliktaki sokak lambasi ya da araç fari gibi güçlü isik kaynaklarinin etrafinda hâle görülebilir”dedi.



Tek seçenek ameliyat

Katarakttan tamamen kurtulmak için tek seçenegin cerrahi müdahale oldugunu vurgulayan Uzm. Dr. Cahit Burke, “Katarakt ilk evrelerinde ise gözlük kullanimi ile günlük islerin yapilmasi sirasinda olusan sikayetler geçici olarak giderilebilir. Ancak ilerlemis katarakt vakalarinda ameliyat tek seçenektir” diye konustu.



Ameliyat detaylari

Gelisen teknoloji ile birlikte katarakt cerrahisinin kolaylikla ve hizli bir sekilde gerçeklestirildigini de hatirlatan Uzm. Dr. Burke, “Ameliyatta gözün dogal mercegi alinarak yerine suni mercek yerlestiriliyoruz. Göz çevresini, çogunlukla lokal anestezi ile uyusturarak küçük bir tünel kesinden bulaniklasan göz mercegini çikariyoruz. Ardindan göz içine yüksek kalitede yapay monofokal (tek odakli) ya da multifokal (çok odakli) mercek yerlestirilerek hastanin görme duyusunu geri kazanmasini sagliyoruz” dedi.

Operasyonun yaklasik yarim saat kadar sürdügünü söyleyen Uzm. Dr. Burke, “Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi’nde son teknoloji ile gerçeklestirdigimiz katarakt operasyonlari ile hastalar ilk günden itibaren gözünü kullanarak normal yasantilarina geri dönebilmektedir” seklinde konustu.



Katarakt riskini azaltabilirsiniz

Son olarak katarakt olusumunu tam olarak engellemenin mümkün olmadigini fakat riskleri azaltabilmek adina önerilerde bulunan Uzm. Dr. Burke, “Gözleri günes isigindan korumak ve direkt olarak günese bakmamak, sigarayi birakmak, saglikli ve dengeli beslenme, seker hastaligini kontrol altinda tutmak katarakt riskini azaltacaktir” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA