100 Kadindan 98'I HPV Virüsü Ile Karsi Karsiya

Her yil dünyada 300 binden fazla kadinin hayatini kaybetmesine sebep olan rahim agzi kanserini ortaya çikaran HPV virüsü ile ilgili Prof. Dr. Rehat Faikoglu, HPV’nin sadece kansere sebep olmadigini fakat her 100 kadindan 98’inin bu virüs ile hayatinin bir döneminde karsilastigini aktardi. Faikoglu ayrica virüsün erkeklerde akciger ve bogaz kanserine sebep olmasindan dolayi asinin her iki cinse de uygulanmasi gerektigini vurguladi.

100 Kadindan 98'I HPV Virüsü Ile Karsi Karsiya
Asiyla önlenebilen bir kanser türü olan rahim agzi kanseri dolayisiyla son rakamlara göre Türkiye’de her yil yaklasik 1500 kadin bu hastaliktan hayatini kaybediyor. Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünya genelinde kayiplarin sayisiysa 300 binin üzerinde. Bu kapsamda kansere karsi gelistirilen ve 15 yildir uygulanan HPV asisinin ise son zamanlarda devlet tarafindan ücretsiz olarak asi takvimine alinmasi gerektigi gündem basliklari arasinda yer aliyor.

“Virüsün her çesidi kanser yapmiyor”

HPV virüsünün yüzden fazla çesidi oldugunu söyleyen Beykent Üniversitesi Tip Fakültesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Rehat Faikoglu konuyla alakali bilgilendirmelerde bulunarak, virüsün her çesidinin kanser yapmadigini vurguladi. Prof. Dr. Rehat Faikoglu HPV virüsünün bir DNA virüsü oldugunu ve hücre yapisinda degisikliklere sebep oldugunu aktararak, “Bu virüsün yüzden fazla çesidi vardir. Belirli numaralarla adlandirilmistir. Mesela 6 ile 11 numarali olan vücutta özellikle genital bölgede sigiller yapmaktadir. 16 ile 18 numaralar rahim agzi kanseri yapiyor. Yani bu virüsün özelligi sadece rahim agzi kanseri yapmak degildir. Akciger, yutak, larink kanserlerinin de sebebinin bu virüs oldugu tespit edilmistir. Ayrica yapilan çalismalar, 16 ve 18 numarali HPV virüsünün haricinde de 30, 33, 35, 52 gibi numarali çesitlerinin de rahim agzi kanseri yaptigi gösterilmistir” dedi.



“Ancak 15-20 yil sonra karsimiza kanser olarak çikiyor”

Virüsün basit yöntemlerle tespit edildigini fakat kanser olarak karisimiza çikmasinin 15-20 yil sürecegini de söyleyen Rehat Faikoglu, “Rahim agzi kanseri teshis edilebilir bir kanserdir. Mesela bir meme kanseri ise tedavi edilebilir bir kanserdir. Virüs dolayisiyla hücrede degisiklikler olur. Fakat rahim agzinda olusmaya baslamis olan degisiklikler, ancak 15-20 yil sonra karsimiza kanser olarak çikiyor. Bu nedenle yapilacak olan rahim agzi sürüntülerinden pap smear dedigimiz sürüntülerden biz erken dönemde rahim agzi kanserini teshis ediyoruz. Çok basit bir yöntemle tespit edilen bu virüsün erken teshisi için en azindan

Pap Smear dedigimiz rahim agzi sürüntüsünün tetkikini 6 ayda bir ya da en azindan sene de bir yaptirmakta yarar var” seklinde konustu.



Erkeklerde akciger ve bogaz kanseri sebebi

Virüsün sadece kadinlarda degil erkeklerde de kansere sebep oldugu bilgisini veren Faikoglu, “Cinsel yolla bulasan bu virüsün sadece kadinlarda degil erkeklerde de akciger ve bogaz kanserine sebep oldugu yapilan arastirmalar sonucu tespit edilmistir. Bu yüzden asinin sadece kadinlara degil erkeklere de yapilmasi gerekmektedir” dedi.

“100 kadindan 98’i bu virüs ile tanisiyor bu yüzden asi muhakkak sart”

“Her 100 kadindan 98’i hayatlarinin bir bölümünde muhakkak HPV virüsü ile tanismaktadir. Iste bu yüzden asinin önemi çok büyüktür” diyerek sözlerine devam eden Faikoglu son olarak, “Gelismis ülkelerde oldugu gibi bu asinin muhakkak suretle devlet tarafindan asi takvimine alinmasi gerekmekte ve 12 yasindan sonra her iki cinse de yapilmalidir. Ayrica asi yapilsa bile kontrollerin ihmal edilmemesi gerekiyor” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA