BGC Baskani Okutmus'tan '10 Ocak' Açiklamasi

Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Baskani Murat Okutmus, ‘10 Ocak Çalisan Gazeteciler Günü’ dolayisiyla bir mesaj yayinladi.

BGC Baskani Okutmus'tan '10 Ocak' Açiklamasi
10 Ocak’in bir bayram gibi kutlamayi gerektirecek sartlarin olmadigini söyleyen Okutmus, Türkiye genelinde binlerce basin çalisanin zorluklar içerisinde meslegini sürdürdügünü söyledi.



Basin çalisanlarinin haklarini düzenleyen yasanin, 10 Ocak 1961 tarihli 212 sayili yasa ile hayata geçtigini ve bu yüzden 10 Ocak tarihinin basin çalisanlarinin özel günü olarak kutlanmaya basladigini hatirlatan Okutmus, yerel basinin günümüzde yasadigi sikintilara degindi.

Döviz kurlarindaki yükselisler dolayisiyla yüzde 100’lerin üzerine çikan hammadde fiyatlarinin birçok basin kurulusunun kapanmasina ve isten çikarmalara sebep oldugunu aktaran Okutmus, “Kâgit, kalip ve mürekkep basta olmak üzere tüm malzemelerin döviz cinsinden fiyatlari artti. Bu artislar Türkiye genelinde birçok gazetemizin küçülmeye giderek diger gazetelerle birlesmesine ve dolayisiyla birçok gazetenin kapanmasina sebep oldu. Bu sürede isten çikarmalar gerçeklesti. Sektör gün geçtikçe daha zorlu bir sürece dogru sürükleniyor” dedi.

Asgari ücrete gelen artislari basin çalisanlari adina olumlu karsiladiklarini fakat resmi ilan tarifesinde su ana kadar herhangi bir artis olmadigini, bu durumun gazeteleri yayinlanamaz hale getirecegini söyleyen Murat Okutmus, biran önce tarifenin en azindan bu kuruluslarin çalistirdiklari basin emekçilerinin maaslarini verebilecegi, hammaddeyi karsilayabilecekleri seviyeye çekilmesi gerektigini belirtti.

Açiklamasinda internet haberciligi yapan medya kuruluslarinin da sikintilarini dile getiren Okutmus, konuyla ilgili uzun bir süredir TBMM’de görüsmeler yapildigini fakat bir sonuca ulasilamadigini belirterek, yasanin TBMM’den basin çalisanlarinin lehine olacak sekilde biran önce çikarilmasi gerektigini kaydetti.

Pandeminin gölgesinde fedakârca görevlerini sürdüren basin emekçilerinin ‘10 Ocak Çalisan Gazeteciler Günü’nü kutladigini sözlerine ekleyen Okutmus, “10 Ocak Günü, sorunlarla bogusan meslektaslarimiz için bu sorunlarini gündeme getirme günüdür. 10 Ocak’in bayram havasinda kutlanabilme ihtimalini simdilik sadece bir temenni olarak dile getirebiliriz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA