Antika Meraklilari Bir Araya Geldi

Nevsehir’in Avanos ilçesinde kurulan Antika Pazari, antika meraklilarini bir araya getirdi. Türkiye’nin degisik sehirlerinden topladiklari antika mallari satmak isteyenler ile antika meraklilarin bir araya getiren Antika Pazarinda yok yok.

Antika Meraklilari Bir Araya Geldi
Geçmisten günümüze isik tutan Antika Pazarinda 50 yillik tespih de var, 200 yillik dolap da. Özellikle bakir ve toprak objelerin sergilendigi antika pazari ziyaretçilerini geçmise götürüyor. Pazarda; fotograf makineleri, telefonlar, pikaplar, eski paralar, radyolar, madalyalar, Osmanli dönemine ait kiliçlar ve çesitli savas malzemeleri, toprak küp ve testiler, bakir kazanlar, at arabasi ve kani tekerlekleri, geçmiste kullanilan ölçü ve tarti aletleri, ahsap dolap ve tavan islemeleri, geyik boynuzu, at arabasi parçalari, ahsap çocuk besikleri eski degeri olan çakmaklar, tespihler ile köylerde kullanilan tarim ve mutfak araç gereçleri meraklilarina sunuldu.

“19 yasinda plak topluyor”

Pazarda saticilar ile alicilar arasinda kiyasiya pazarliklarda yasandi. Aksaray’dan antika pikap ve plak almak için geldigini söyleyen Koleksiyoner Eylül Sisman da siki pazarlik yapanlar arasinda. Gözüne kestirdigi pikabi almak için siki pazarlik yapan Eylül Sisman yaptigi açiklamada; “Aksaray’da yasiyorum. Çevre illerde olan açilan Antika Pazarlarini babam ile birlikte gezerek koleksiyonumuza ekleyecegimiz parçalari ariyoruz. Su an elimize dönem baski olan Müzeyyen Senar plagi var. Yanimizda pilli pikabi tasiyoruz. Aldigimiz plaklari hemen deneyebiliyoruz. Insanlarda bugün pikabimiza ilgi gösterdi. Antika pazarindan plak ve eski radyolari topluyoruz” dedi.

Gördügü plagi almak isteyen Eylül Sisman, 650 lira istenilen plagi siki pazarlik sonrasinda 500 liraya almayi basardi. Antika saticisi Hasan Menderes Ilhan’da Eski bir evden çikma olan 200 yillik dolabina alici bekliyor. Antika pazarina gelen satici Osman Koçak da yaptigi açiklamada; “Avanos antika pazarina ayda bir geliyoruz. Ekmek paramizi kazaniyoruz. Allah bereket versin. Müsterilerimiz iyi. Bizi fazla zorlamiyorlar” dedi.



“Geçmisten gelecege köprü”

Antika Pazarinin kurulmasina öncülük eden ve 40 yildir antikacilik yaptigini söyleyen Mehmet Yoguran, “40 yildir antikacilik yapiyorum. Bu bizim baba meslegimiz. Nevsehir bölgesinde iki kez antika pazari kuruyoruz. Amacimiz hem antikaci esnafini bir araya getirmek, hem de bu ise meraklilari bir araya getirmek. Ailesiyle, çocuklariyla buraya gelenlere tarihimiz ve geçmiste kullanilan aletler hakkinda bilgi vermek. Bir nevi köprü olmak amacimiz” seklinde konustu.



“Çocukken giymedigi ayakkabi, bu gün dekor oldu”

Pazari gezen Leyla Kilinç da, çocukken giymedigi ve çedik diye tabir edilen ayakkabiyi bugün dekor olsun diye satin alanlar arasinda. Kiliç; “Babam bize küçükken bunlardan alirdi. Ben biraz yaramaz oldugum için bunlari fakir ayakkabisi diye giymemistim. Simdi evime dekor olarak aliyorum” ifadelerini kullandi.

Tespih kültürünün Osmanlidan kalma oldugunu söyleyen Tespih saticisi Cem Öncül ise yaptigi açiklamada; “Koleksiyonerlere hitap etmek için her çesit tespih mevcut. Eski katalin objelerden yapilma tespihler var. Kehribarlar var, eski Osmanli sikmalar var. Osmanli atesi var. Her çesit tespih elimizde mevcuttur. Su an elimizde yarim asirlik ates kehribari mevcuttur” seklinde konustu.

Kaynak: İHA