Iklim Degisikligiyle Mücadele Etmeyen Petrol Sirketlerini 1 Trilyon Dolarlik Risk Bekliyor

Dünyanin önde gelen petrol ve dogal gaz sirketlerinin küresel isinmayi 1,5 dereceyle sinirlanmak için üretimlerini 2030 itibariyla en az yüzde 50 azaltmasi gerekiyor.

Dünyanin borsaya kote en büyük petrol ve dogal gaz sirketlerinin iklim degisikligini önlemeye yönelik hedeflere uymamasi durumunda 1 trilyon dolar kaybetme riski oldugu hesaplandi.

Londra merkezli düsünce kurulusu Carbon Tracker'in bu yil 5'incisini yayimladigi "Hayatta Kalmak için Uyum Saglamak" baslikli raporunda, petrol ve dogal gaz sektörüne yatirima devam etmenin riskleri analiz edildi.

Geçen yil küresel salgin nedeniyle petrol fiyatlarinin düstügü dönemde sirketler 5 büyük petrol projesine yatirim yapti.

ExxonMobil'in Guyana'daki 5,5 milyar dolarlik Payara ve 1,8 milyar dolarlik Pacora petrol sahalari, Petrobras'in Brezilya'daki 4 milyar dolarlik Itapu sahasi, Woodside sirketinin Senegal'daki 3,9 milyar dolarlik Sangomar sahasi ile Petrobras, Shell ve Total'in Brezilya'daki 2,7 milyar dolarlik Mero 3 sahalari bu projeler arasinda yer aldi.

Rapora göre, Paris Anlasmasi kapsaminda küresel sicaklik artisini 1,5 dereceyle sinirlandirmak için dünyanin borsaya kote en büyük 40 sirketinin 20'sinin 2030 itibariyla üretimlerini en az yüzde 50, birçok büyük kaya petrolü üreticisi sirketin ise üretimini yüzde 80 düsürmesi gerekiyor.

- ConocoPhilips ve ExxonMobil'in en fazla kaybeden sirketler olacagi degerlendiriliyor

Buna ragmen söz konusu sirketler 1,5 derece hedefiyle uyumsuz büyük projelere yatirim yapmaya devam ediyor. Bunlar arasinda daha önce "sifir emisyon" hedefleri belirleyen sirketler de yer aliyor.

Bu sirketlerden sadece BP, Eni, Total Energies ve Shell'in gelecek yillarda petrol üretimini azaltma plani bulunuyor. BP gaz üretimini azaltmayi taahhüt ederken Shell ve Eni artirmayi planliyor.

Petrol talebinin ikim degisikligiyle mücadele politikalari ve temiz enerji teknolojilerin hizla büyümesi neticesinde giderek azalmasi ve petrol fiyatlarinin da düserek bu sirketlerin gelirlerini etkileyecegi öngörülüyor.

Sirketlerin is modellerini mevcut haliyle devam ettirmeleri durumunda 1 trilyon dolarin üzerinde ekonomik kayipla karsilasma ve yatirimlarinin düsük karbon dünyasinda atil varlik haline gelme riski bulunuyor. Bu rakamin 490 milyar dolari kaya petrolü projelerini, 200 milyar dolari ise derin deniz projelerini kapsiyor.

ConocoPhilips'in portföyünün yüzde 88'i, ExxonMobil'in yüzde 80, Chevron'un yüzde 60, Shell'in yüzde 53, BP'nin yüzde 40, TotalEnergies'in yüzde 39 ve Eni'nin yüzde 25'inin gelecek yillarda atil kalma ihtimali bulunuyor.

Carbon Tracker Petrol, Gaz ve Maden Birimi Yöneticisi Mike Coffin, petrol ve dogal gaz sirketlerinin iklim degisikligini önlemeye yönelik küresel çabalarin basarisina karsi bahis oynadigini belirterek "Eger bu sirketler is planlarini oldugu gibi devam ettirirlerse düsük karbon ekonomisinde rekabetçi olamayacak projelerde bir trilyon dolardan fazla yatirimi kaybedecek." ifadesini kullandi.
Kaynak: AA