Gine'deki Cunta, Komsu Ülkelerle Diyalog Gelistirmek Istiyor

Gine'de 5 Eylül'de yapilan askeri darbenin arkasindaki isim Yarbay Mamady Doumbouya'nin, Senegal Cumhurbaskani Macky Sall ve Gine Bissau Devlet Baskani Umar Sissoko Embalo ile görüstügü öne sürüldü.

Senegal basininda güvenilir kaynaklara dayandirilan haberlerde, Doumbouya'nin Senegal Cumhurbaskani Sall ve Gine Bissau Devlet Baskani Embalo ile telefonda görüserek fikir alisverisinde bulundugu iddia edildi.

Doumbouya'nin, devrik lider Alpha Conde'nin bir süredir sorun yasadigi komsu Senegal ve Gine Bissau ile yakin iliskiler kurmaya çabaladigi ve destek istedigi belirtildi.

Senegal ve Gine arasindaki gerginlik, Cumhurbaskani Sall'in 2013'teki Ebola salgininda sinirlarini Gine'ye kapatmasiyla baslamisti.

- "3. dönemler de askeri darbedir"

Gine Bissau Devlet Baskani Embalo ise Bati Afrika Devletleri Ekonomik Toplulugu (ECOWAS) bünyesinde Conde'nin 3'üncü dönem adayligina açikça karsi çikan isimlerin basinda geliyordu.

Mali'de geçen sene agustosta yapilan ilk darbenin ardindan düzenlenen ECOWAS toplantisinda, Embalo, "Mali'deki darbeyi kinarken tüm darbeler için ayni tutumun benimsenmesi gerek. 3. dönemler de askeri darbedir." ifadesini kullanmisti.

Embalo'nun bu çikisi, 3'üncü dönem adayliklarini açiklayan Gine Cumhurbaskani Conde ve Fildisi Sahili Cumhurbaskani Alassane Ouattara'yi rahatsiz etmisti.

Gine Bissau'da Kasim 2019'da düzenlenen devlet baskanligi seçimlerinde Conde ve Ouattara, Embalo'nun rakibini desteklemislerdi.

- Üçüncü dönem adaylik tartismalari

Ülkenin 1958'de bagimsizligini kazanmasindan bu yana ilk demokratik güç degisimiyle Aralik 2010'da 5 yilligina seçilerek göreve gelen Conde, 2015'te yeniden cumhurbaskanligi koltuguna oturmustu.

Cumhurbaskaninin en fazla iki dönem üst üste görev yapabildigi ülkede ikinci dönemi Aralik 2020'de sona eren Conde'nin üçüncü dönem de seçilebilmesine imkan saglayacak anayasa degisikligi referandumu 22 Mart 2020'de yapilmisti.

Ülkede, 83 yasindaki Conde'nin üçüncü dönem adayligi, en çok tartisilan gündem maddesi olmus, birçok gösteri düzenlenmisti.

Cumhurbaskani Conde, tüm tepkilere ragmen seçime girerek 18 Ekim 2020'de yüzde 59,49 oyla üçüncü kez cumhurbaskani seçilmisti.

Conde'nin üçüncü dönem adayligina karsi çikan ve sokak eylemlerine katilan 200'den fazla kisi çesitli suçlamalarla hapse atilmisti.

- Askeri darbe

Gine'nin baskenti Konakri'de Cumhurbaskanligi Sarayi Sekoutoureya ve idari binalarin bulundugu Kaloum bölgesinde 5 Eylül'de silah sesleri duyulmustu.

Olaydan birkaç saat sonra, Özel Kuvvetler Birliklerinin (GFS) basindaki Yarbay Doumbouya yönetime el koyduklarini açiklamisti.

Doumbouya, ülkedeki kötü gidisat nedeniyle yönetime el koyduklarini ve Ulusal Birlik ve Kalkinma Komitesini (CNRD) kurduklarini duyurmustu.

Hükümetin, anayasanin, kamu kurumlarinin feshedildigini kaydeden Doumbouya, Cumhurbaskani Conde'nin güvenli bir yerde tutuldugunu dile getirmisti.

Kaynak: AA