Israil Cumhurbaskani Herzog, Filistin Yönetimiyle Yeniden Iliskiye Geçilmesi Çagrisi Yapti

Israil Cumhurbaskani Isaac Herzog, ülkesinin güvenligine katki saglayacagi gerekçesiyle Filistin yönetimiyle iliskilerin yeniden kurulmasi çagrisinda bulundu.

Israil Kanal 13 televizyonuna röportaj veren Herzog, Israil Basbakani Benny Gantz ile Filistin Devlet Baskani Mahmud Abbas'in 29 Agustos'ta bir araya gelmesinin önemli bir adim oldugunu söyledi.

Filistin yönetimiyle iletisimin dogru bir adim oldugunun altini çizen Herzog, bunun, Israil'in güvenligine katki saglayacagini vurguladi.

Herzog kendisine "Gantz'in Filistinlilerle müzakere yapmak istemedigine" dair açiklamasina iliskin sorulan bir soruyu yanitsiz birakti.

- Filistinliler ikili müzakereleri kabul etmiyor

Öte yandan Filistin Basbakani Muhammed Istiyye, dün Filistin televizyonuna verdigi röportajda, Israil tarafiyla eski ikili görüsmeler masasina oturmak istemediklerini ancak müzakerelerin uluslararasi hukuk ve mesruiyet temelli Orta Dogu Dörtlüsü formatinda olmasini istediklerini kaydetti.

Istiyye, müzakerelerin Arap dünyasinin destekledigi uluslararasi mesruiyete dayanan yeni bir mekanizmayla yapilmasi gerektigini dile getirdi.

Filistin Devlet Baskani Abbas'in Araplarla yürüttügü harekete dikkati çeken Istiyye, bunun siyasi olgunlasma durumu yaratmayi hedefledigini, böylece bu durumun uluslararasi dörtlüyü yeni temellere dayali bir müzakere sürecine götürecek girisimleri yapmaya itecegini öne sürdü.

Istiyye sunlari söyledi:

"ABD yönetimiyle bir esas üzerine konusuldu. O da Israil'in Filistin tarafiyla imzaladigi anlasmalara bagli kalmasi ve halkimiza yönelik saldirilari durdurmasidir. Ayrica, ABD Baskani Joe Biden'in seçim kampanyasindaki ilan ettigi vaatlerinin yerine getirilmesidir"

Istiyye, dile getirdigi hususlarin Israil'in gayrimesru yerlesimi durdurmasi ve isgal altindaki Kudüs'ün var olan statüsünün korunmasi ve ABD'nin Dogu Kudüs'teki konsoloslugunu yeniden açmasi konularini kapsadigini hatirlatti.

Kaynak: AA