Iran Cumhurbaskani Reisi, Bati Ile Baski Altinda Müzakereyi Kabul Etmeyeceklerini Söyledi Açiklamasi

'Bu dönemde, halkin zedelenmis güvenini yeniden insa etmeliyiz. Insanlarin güvenini yeniden kazanmanin yolu dürüst olmaktir' 'Sadece Afganistan degil, tüm komsu ülkelerin güvenligi bizim güvenligimizdir ve komsularimizla iliskilerin önceligimiz oldugunu defalarca dile getirdim'

Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi, Avusturya'nin baskenti Viyana'da yapilan ve haziranda ara verilen nükleer görüsmelere yeniden baslamaya hazir olduklarini ancak baski altinda müzakereyi kabul etmeyeceklerini söyledi.

Iran Cumhurbaskani Reisi, devlet televizyonunda yayinlanan röportajinda, Tahran'da muhafazakarlarin olusturdugu yeni hükümet döneminde ülkesinin izleyecegi iç ve dis politika hakkinda degerlendirmelerde bulundu.

Önceki hükümet döneminde halkin hükümete yönelik güven duygusunun zayifladigini belirten Reisi, "Bu dönemde, halkin zedelenmis güvenini yeniden insa etmeliyiz. Insanlarin güvenini yeniden kazanmanin yolu dürüst olmaktir. Bütün devlet adamlari dürüst olmali ve verilen sözü dürüstçe yerine getirmeli ancak yerine getirilmiyorsa neden yerine getirilmedigini halka açiklamalidir." diye konustu.

Kendi hükümetleri döneminde yolsuzlukla mücadele edeceklerini vurgulayan Reisi, söyle devam etti:

"Bu hükümetin bakanlari, yetkilileri ve yöneticileri yolsuzlukla mücadele konusunda bir anlayisa sahip çünkü hükümetteki sartimiz her düzeydeki tüm yöneticiler için yolsuzlukla mücadeledir. Kameralar önünde halka cevap vermek sadece Cumhurbaskani'nin görevi degildir. Yöneticilerimizin her biri kendilerini her düzeyde sorumlu tutmali ve halkimiz her konuda bilgilendirilmelidir."

Konusmasinin bir baska bölümünde ülke disindaki Iranlilara ülkeye yatirim yapma çagrisinda bulunan Reisi, "Yurt disindaki Iranlilara, Iran'in yatirim için güvenli ve öngörülebilir oldugunu söylüyorum. Devlet kurumlari da yatirim almaya hazirdir. dedi.

- "Komsularimizla iliskiler önceligimiz"

Afganistan'daki gelismelere iliskin de degerlendirmelerde bulunan Iran Cumhurbaskani, Afganistan'daki sorunlarin çözümünün bu ülkedeki halkin iradesiyle kurulacak bir hükümetin olusturulmasiyla mümkün olacagini belirtti.

Afganistan halkinin iradesiyle dogan bir hükümeti desteklediklerini ifade eden Reisi, ülkedeki çatismalarin durdurulmasinin da önemini vurguladi.

Reisi, Afganistan konusunda farkli ülkelerden 50'den fazla yetkiliyle temas kurdugunu ve görüsmelerin sürecegini kaydetti.

Afganistan'in güvenligini Iran'in güvenligi olarak kabul ettiklerini dile getiren Reisi, "Sadece Afganistan degil, tüm komsu ülkelerin güvenligi bizim güvenligimizdir ve komsularimizla iliskilerin önceligimiz oldugunu defalarca dile getirdim." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA