Çay Çöpünden Mangal Kömürü Üretecek Fabrikada Son Asamaya Gelindi

Rize Belediye Baskani Rahmi Metin: '1520 gün içerisinde imalatimiz baslayacak ve çay çöpünden mangal kömürü üretmeye baslayacagiz. Fabrika ilk oldugu için kendi içerisinde eksikler olabilir. Eksikler giderildiginde yaklasik 23 ay içerisinde tam kapasiteye geçmis olacak' '6 bin kalori düzeyinde bir isi derecesi var. Ayni zamanda mangalda kalma süresi de güçlü. Yaklasik 56 saat kalabiliyor. Çok kaliteli bir kömür ortaya çikmis oldu'

FIKRET DELAL - Rize'nin baslica geçim kaynagi olan çayin atiklarindan mangal kömürü ve elektrik üretilmesi amaciyla kurulan fabrikada son asamaya gelindi.

Rize Belediyesi, çay atiklarinin mangal kömürü ve elektrik üretiminde degerlendirilmesi amaciyla Rize Organize Sanayi Bölgesi'nde Agustos 2020'de fabrika kurulumuna basladi.

Insaati tamamlanan ve makine montajlari yapilan fabrikada çay çöpü, islenerek mangal kömürü haline dönüstürülecek ve çay çöpünden çikan yüzde 16'lik yagdan olusacak gazla elektrik üretilecek.

Rize Belediye Baskani Rahmi Metin, AA muhabirine, Türkiye'de geçmis yillarda findik kabugu ve misir silajlarindan mangal kömürü yapildigini söyledi.

Kendilerinin de çay çöpünden mangal kömürü yapmayi denediklerini aktaran Metin, söyle devam etti:

"Bir yillik bir deneme süreci vardi. Laboratuvarlarda da denemeler yaptik. Baska sehirlere de çay çöpü yollayarak mangal kömürü yaptirdik. Uygulama da yaptik, is ve koku veriyor mu diye. Baktik ki Türkiye'de çay çöpünden en kaliteli mangal kömürünü ortaya çikarmis oluyoruz. 6 bin kalori düzeyinde bir isi derecesi var. Ayni zamanda mangalda kalma süresi de güçlü. Yaklasik 5-6 saat kalabiliyor. Çok kaliteli bir kömür ortaya çikmis oldu." dedi.

Baskan Metin, 15-20 gün içerisinde imalata baslayacaklarini belirterek, "Çay çöpünden mangal kömürü üretmeye baslayacagiz. Fabrika ilk oldugu için kendi içerisinde eksikler olabilir. Eksikler giderildiginde yaklasik 2-3 ay içerisinde tam kapasiteye geçmis olacak." diye konustu.

- Fabrikada 30 kisi istihdam edilecek

Fabrikaya çay çöplerini yigmaya devam ettiklerini kaydeden Metin, tesiste 30 kisilik bir istihdam saglanacagina dikkati çekti.

Metin, 5 dönümlük fabrikanin üzerinde günes panelleriyle enerji üreteceklerini ifade ederek, "Çayin yag kismindan da enerji üretilecek. Yillik 10 bin ton çay çöpünden yaklasik 3 bin 500 ile 4 bin ton arasinda mangal kömürü elde etmis olacagiz. Bu da ciddi anlamda belediyemize gelir getirmis olacak." dedi.

Kaynak: AA