Ata Tohumunun Lezzetli Mahsulleri Hasat Edildi

Keçiören Belediyesi tarafindan Baglum’daki 19 dönümlük alana kurulan bostana düzenlenen geziyle Tohumluk Sosyal Yardimlasma Egitim Kültür ve Sanat Vakfi üyelerine ata tohumundan üretilen mahsuller tanitildi ve hasat edildi.

Ata Tohumunun Lezzetli Mahsulleri Hasat Edildi
Tarimsal üretimin önemine ve ata tohumunun yayginlastirilmasina dikkat çekmek için düzenlenen bostan gezisine Keçiören Belediye Baskani Turgut Altinok, AK Parti Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam, Tohumluk Sosyal Yardimlasma Egitim Kültür ve Sanat Vakfi Baskani Pinar Ayhan ve vakif üyeleri katildi.

Etkinlikte bostan alanina kurulan sahnede Keçiören’in genç yildizlari konser vererek katilimcilara keyifli anlar yasatti.

“Ata tohumlarimizin pesindeyiz”

Hasat öncesinde katilimcilara hitaben konusan Keçiören Belediye Baskani Turgut Altinok, “Bu bostanin yani sira üzüm bagi, meyve, lavanta, kekik ve gül bahçemiz de var. Geçmiste bize ata tohumlarimizi kötülediler. Köyden kente göç ile birlikte dogal ata tohumlarimizi kaybettik. Simdi raf ömrü uzun hibrit tohumlar tercih ediliyor. Ama biz ata tohumlarimizin pesindeyiz. Bostanimizda yetistirdigimiz tüm sebzelerimiz ata tohumundan üretilmistir. Tattiginizda lezzetinden de anlasiliyor” dedi.



“Fideleri seramizda yetistirdik”

Baskan Altinok ata tohumundan üretilen fidelerin belediyeye ait seralarda yetistirildigine de dikkat çekerek sunlari söyledi:

“Bir de akilli seramiz var. Birçok belediye bu tesisimizi örnek aliyor. Bostanimizdaki tüm sebze ve meyvelerimizin fidesini seramizda ürettik. Ilçemizde 4 köyümüz var. Köylerimize ücretsiz sebze fidesi dagittik. Su anda bu köylerimiz sebze ve meyvecilik yapiyor. Ayni zamanda köylerimizin yollarini da yaptik, kimsenin ayagi çamura degmedi. Bu sayede köye dönüs artti. Fidelerimizden Ankara’mizin birçok noktasina ücretsiz verebiliriz. Üretimi yayginlastirmak için her türlü destegi saglamaya haziriz. Saglikli yasam Türkiye’nin her yerine dagilsin. Ayni zamanda köylülerimize ücretsiz siyez bugday dagittik ve köylerimize tandir dami yaptik. Bu bugdaylardan elde ettigimiz unla üretilen ekmegin lezzeti ise hiçbir seyde yok. Tarimsal üretim çalismalarimiz ülkemize, gelecegimize, çocuklarimiza olan borcumuzdur. Onlara daha yasanabilir bir dünya birakmak için, yikilan kaybolan degerlerimizi bulacagiz ve yasatmaya devam edecegiz. Seneye de üzüm bagimizda Hasandede üzümlerimizi hasat ederek dünyanin en lezzetli üzümlerini toplayacagiz.”

"Dogaya dönüsü sagliyoruz"

Saglikli bir toplum için saglikli beslenmesin önemine de vurgu yapan Baskan Altinok konusmasini söyle sürdürdü:

“Toplumumuzda hastalik oranlari oldukça artti. Bizim sosyal güvenlik semsiyemiz dünyanin hiçbir yerinde yok. Ne Avrupa’da ne de Amerika’da. Ama bu durum sürdürülebilir degil. Çünkü geçen yil SGK açigimiz 120 milyar TL olarak resmi verilere yansidi. Bunun nedeni de hasta sayimizin artmis olmasi. Bir diger neden de saglik hizmetine erisimin kolay olmasi. Acidir, resmi verilere göre ülkemizde 12 milyon insan antidepresan kullaniyor. Sagliksiz beslenme, stres ve hareketsizlige bagli olarak kanser ve kalp hastaliklari artti. Toprakla iç içe olmak insanin stresini azalttigi için tarimsal üretimi tesvik etmeye devam ediyoruz. Tüm bunlarin üstesinden gelmek için geçmiste yürüyüs yollari yaptik, bugün de yapmaya devam ediyoruz. Yürüyüs yollari sadece Atatürk Orman Çiftligi’nde ve Oran’da vardi. Buralari da belediye yapmamisti, vatandas yürüye yürüye yürüyüs yolu haline getirmisti. Biz yürüyüs yollari yapmaya basladik, özellikle kadinlarimiz tesekkür ettiler. Psikolog ve psikiyatriste giden birçok insanimiz yürüyüs yollarimizda stres atarak bu durumdan kurtulduklarini dile getirdiler. Hareket ve beslenme çok önemli. Bunlari kaybettigimiz için sagligimizi kaybettik. Biz de yeniden dogaya dönüsü saglamak için harekete geçtik ve ilçemizde bu konu ile ilgili birçok çalisma yürütüyoruz. Dünyanin en lezzetli sebze ve meyvesi Türkiye’de yetisiyor. El ele verirsek, bu çalismalarimizi Türkiye’nin her yerine yayabilirsek; saglikli bir yasam, saglikli bir gelecek, saglikli bir toplum olusturmus oluruz.”

AK Parti Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam da yakin gelecekte dünyayi ilgilendiren en önemli seyin tarim ve hayvancilik oldugunun altini çizerek, “Turgut baskanimiz çok iyi çalisan bir baskan. Reklamini çok yapmayan isini çok iyi yapan bir baskan. Burada üretilen sebzelerin paketlenerek ihtiyaç sahibi ailelere dagitilmasi da ayri bir anlamli. Önümüzdeki yüzyilin en büyük sorunu tarim ve hayvancilik. Ata tohumu ile ilgili TIGEM’in de çok kapsamli çalismasi var. Keçiören Belediyesi de tarimsal üretimi tesvik etmek ve köye dönüsü saglamak için ücretsiz fide ve tohum destegi sagliyor. Destek verildigi zaman, köylerde insanlarimizin ayagi çamura degmedigi zaman çiftçilerimiz yeniden köyüne dönerek üretim yapmaya basliyor. Bu güzel çalismalarindan dolayi Keçiören Belediyesine ve Baskanimiza tesekkür ediyorum” dedi.

Tohumluk Sosyal Yardimlasma Egitim Kültür ve Sanat Vakfi Baskani Pinar Ayhan da tarimsal üretimin ve ata tohumun yayginlastirilmasi için yapilan çalismalarin tanitimi için vakif üyelerine yönelik düzenlenen bostan gezisi için Baskan Altinok’a tesekkürlerini iletti.

Protokol konusmalarinin ardindan katilimcilara çesitli ikramlarda bulunuldu. Daha sonra belediye ekipleri tarafindan dagitilan hasir sepetlere sebze toplayan vakif üyeleri dogal mahsulleri evlerine götürme imkani buldu.
Kaynak: İHA