Artvin'de Ölüme Terk Edilen Atlara Barinak Bulunamayinca Genç Turizmci Tesisini Açti

Artvin’de kesime götürülmek üzere bir tirda yakalanan kaçak atlara bakilacak yer bulunamayinca, genç turizmci tesisini atlarin bakiminin yapilacagi barinaga çevirdi. Barinakta atlarin bakim ve tedavileri yapilirken, yasadiklari o dehseti anlarini atlatabilmeleri için atlari müzikle motive ediyorlar.

Artvin'de Ölüme Terk Edilen Atlara Barinak Bulunamayinca Genç Turizmci Tesisini Açti
Artvin’in Hopa ilçesinde geçtigimiz günlerde ikinci kez bir tirin dorsesinde Kirgizistan’a kesime götürmek üzere 33 at yakalanmisti. Ankara ve Kars’tan Sarp Sinir Kapisi kullanmak üzere bir tira yüklenen atlar Hopa’ya geldiginde bitkin ve halsiz oldugunu gören çevredeki vatandaslar, durumu polise bildirdi.

Emniyet ve Il Tarim ve Ormancilik Müdürlügü ekipleri, atlarin sahibi ve tir soförüne cezai islem uygularken tir parkina çekilen atlar durumu günler sonra belli oldu. Yapilan incelme sonrasi atlarin yediemin olarak sahiplendirilme karari verildi.

Hayvanlari Dogayi, Insanlari Koruma ve Yasatma Dernegi (HAYDIKO) yediemin olarak atlari sahiplenirken, atlara kalacak yer bulunamayinca genç turizmci Engin Ataman, tesisini bu kez atlara açti.

Atlar için gece gündüz nöbet tutuyorlar

Gönüllü hayvan severlerin kendi imkanlariyla ahir yapimini sürdürürken, bir yandan da tedavileri ve bakimlarini yapiyorlar. Ot, saman gibi ve ahir yapimi için gerekli parayi valilik izniyle bagis toplayarak temin eden gönüllüler, bir yandan ahir yapilana kadar disarda kalan atlarin yabani hayvanlar tarafindan zarar görmemesi için gece nöbet tutuyor. Yarali ve halsiz olan atlar tedavi edilirken, ayni zamanda tir dorsesinde yasadiklari o dehset anlarini unutmalari içi müzik esliginde motive ediyorlar.

“Sonuçta bunlar bir can, nefes alan bir varlik”

Hopa tir parkinda Borçka Ambarli köyüne yediemin olarak götürülen atlara tesisini açan Turizmci Engin Ataman, "Burada bir kamp alanimiz vardi. Kis sezonuna gitmistik. Hayvanlarinda kalacak yeri yoktu. Hayliyle böyle bir seyde yasaninca bizde dedik ki onlari misafir edelim. Burada hereksin emegi var. Ben bireysel olarak destek veriyorum. Hayvanlari Dogayi, Insanlari Koruma ve Yasatma Dernegi (HAYDIKO) bu isi üstlendi. Atlarin çogu hasta ve yarali, geçen gün bir tayimizi daha kaybettik. Yeni toparlaniyorlar fakat geçirdikleri o sartlar onlar için oldukça agirdi. Yasadiklarini atmaya çalisiyorlar hem psikolojik olarak hem de fiziksel olarak. Sonuçta bunlar bir can nefes alan bir varlik” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA