Bir 'Anne' Kelimesi Bakin Nasil Mutlu Etti

Kocaeli’de 3,5 yasindayken konusmadigi için gittigi psikolog tarafindan otizm teshisi konulan Enes, aldigi egitim sayesinde kisa sürede konusmaya, çevresindekilerle iletisim kurmaya basladi. Oglunun gelisimi ile yasadigi mutlulugu ifade eden Sükran Satici, "Benim çocugumun bana ilk kez ’anne’ dedigi o anda yasadigim duyguyu size anlatamam. Bana dünyalari bahsettiler" dedi.

Bir 'Anne' Kelimesi Bakin Nasil Mutlu Etti
Kocaeli’de yasayan Sükran ve Recep Satici çiftinin 5 yasindaki çocuklari Enes, 3,5 yasina kadar konusamamasi ve çesitli davranis bozukluklari yasamasi sebebiyle annesi tarafindan hastaneye götürüldü. Gittikleri hastanede doktor, yaptigi tetkiklerin ardindan Enes’i bir psikologa götürmeleri gerektigini söyledi.

Daha sonra gittikleri psikolog tarafindan Enes’e otizm tanisi konuldu. Psikologun tavsiyesi üzerine bir rehabilitasyon merkezinde egitim almaya baslayan Enes, çesitli kelimeleri söylemeye basladi.

Merkezdeki egitimin yetersiz gelmesi üzerine aile Enes’i Kocaeli’nin Basiskele ilçesinde bulunan Atlantis Özel Egitim ve Rehabilitasyon Merkezine götürdü. Merkezde egitim almaya baslayan Enes, kisa sürede konusmaya, cümleler kurmaya basladi.

Davranis bozukluklarinda da büyük ölçüde azalma yasanan Enes, artik arkadaslari ve çevresindeki insanlarla iletisim kurup konusabiliyor.

"Bana ilk kez ’anne’ dedigi o anda yasadigim duyguyu size anlatamam"

Anne Sükran Satici, aldigi egitim sayesinde oglunun konustugunu belirterek, "Enes 3 yasina yaklasmisti. Hala konusmuyordu. Bu sebepten dolayi çocuk doktoruna gittik, orada bütün testleri yapildi. Bazi vitamin ve kan degerleri düsük çikti. Bizi çocuk psikologuna yönlendirdiler. Ayni gün içerisinde gittigimizde psikolog bana çesitli sorular sordu. Ben sorulari cevapladiktan sonra otizm belirtileri oldugunu söyledi.

Bize iki aylik süreç verdi, onun söyledigi bütün seyleri uyguladik. O süreç içinde konusmaya basladi.

Ilk kelimesi ’hediye’ oldu. Ondan birkaç gün sonra biz balkonda oturuyorduk. Disarida siyah bir tavuk vardi, onun yüksek bir yerden atladigini gördü. Bana, ’Siyah tavuk asagi atladi, mama yedi’ diye cümle kurdu. Çocugun ’anne’ demesi herkese normal geliyor. Benim çocugumun bana ilk kez ’anne’ dedigi o anda yasadigim duyguyu size anlatamam. Bana dünyalari bahsettiler. Çok güzel bir duyguydu. O bir tek kelimeyi duymak inanilmazdi. Dedim ki sabaha kadar konussun, hiç susmasin. O kadar bekledik ki konusmasini, ilk kez konustugunda 3 buçuk yasindaydi" dedi.



"Doga ile iç içe olmasi gelisimi için çok önemli bir faktör"

Oglunun sinif ortaminda kalmayarak, hayvanlar ve doga ile iç içe bir egitim almasinin da gelisimine büyük katki sagladigini ifade eden Sükran Satici, "Buradaki egitim sayesinde çok büyük degisiklikleri oldu. Eve kimse gelsin istemiyordu, misafirleri görünce agliyordu. Simdi eve gelenleri çok güzel bir sekilde karsiliyor. Disarida hiç tanimadigi insanlara bile yakinlik gösteriyor, yanlarina gidip sariliyor. Gelisimi, el becerileri çok gelisti. Simdi cümle kurabiliyor. Sorulan sorulari çok güzel algilayip, hemen cevap veriyor. Buraya gelmeden önce psikologun bizi yönlendirdigi baska bir merkeze gittik. Orada dört duvarla kapali bir sinifta egitim görecekti. Küçücük bir odadaydi. Oranin verimli olabilecegini düsünmüyordum. Burada hayvanlarla kosuyor, onlari seviyor. Buranin doga ile iç içe olmasi gelisimi için çok önemli bir faktör. Mesela eskiden su istediginde eli ile gösteriyordu, simdi ’anne bana su ver’ diyor. Onu ilk duydugumda çok sasirdim. Önce sarildim öptüm" diye konustu.



"Erkek çocuklarinin geç konustugunu düsünüyordum"

Erkek çocuklarinin geç konustugunu düsünerek Enes’in egitim almasina tereddütle baktiklarini ancak egitime baslamasi ile birlikte oglundaki gelisimi kisa sürede gördüklerini dile getiren baba Recep Satici ise, "Sürekli ’erkek çocuklari geç konusur’ diyorlar. Onun rahatligi ile böyle egitim almayi düsünmüyordum. Onun da etkisi vardi. Sonuçta konusur diye düsünüyordum. Ama buraya gelmek ona çok iyi geldi. ’Baba’ demesi, gelip bizimle konusmasi çok güzel bir sey" seklinde konustu.



"Egitim sonucunda su an kendisini güzel bir sekilde ifade edebiliyor"

Enes’in egitim süreciyle ilgili bilgi veren okul öncesi ögretmeni Ayse Tavsanci, "Enes ilk geldiginde 3 buçuk yaslarindaydi. Hece çiktilarimiz vardi ama bunlar islevsel degildi, kendisini ifade edemiyordu. Çevreye, kendisine karsi farkindaligimiz düsüktü. Daha sonra Enes, sürekli ve devamli bir egitim aldi. Bu egitim sonucunda su an kendisini güzel bir sekilde ifade edebiliyor. Farkindaligi çok iyi, çevreye karsi iletisim becerilerimiz gelisti. Bu süreçte egitimlerimizin devamliligi çok önemliydi. Enes istikrarli bir sekilde egitime gelmeye devam etti" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA