Yemen'in Taiz Kentinde Hayat Pahaliligi Ve Yolsuzluk Protesto Edildi

Yemen'in güneyindeki Taiz vilayetinde yüzlerce kisi Yemen riyalindeki asiri deger kaybi, yolsuzluk ve hayat pahaliligini protesto amaciyla gösteri düzenledi.

Taiz'deki gençlik gruplarindan "Düzeltmek için Gençlik Hareketi"nin çagrisi üzerine yüzlerce Yemenli Taiz kent meydanindaki Cemal Abdunnasir Caddesi'nde toplandi.

Göstericiler, Yemen riyalindeki asiri deger kaybi, yolsuzluk, hayat pahaliligi ve Yemen hükümeti ile Suudi Arabistan öncülügündeki Arap koalisyonuna tepki ifade eden sloganlar atti.

Gençlik Hareketi'nin gösteride okunan yazili açiklamasinda, açlik ve hayat pahaliliginin her bireyin hayatini etkiledigi ve çektikleri sikintinin onlari bu gösteride bir araya getirdigi kaydedildi.

Açiklamada, Muin Abdulmelik hükümetinin görevden alinmasi ve görevi ülkeyi Husilerden kurtarmak ve yerel para birimindeki deger kaybi ile ekonomideki kötülesmeye çözüm bulmak olan yeni bir hükümet atanmasi talep edildi.

Taiz'deki tüccarlarindan yerel para birimindeki deger kaybina çözüm bulununcaya kadar gerilimi tirmandirmalari istenilen açiklamada, kapsamli greve gidilmesi çagrisinda bulunuldu.

Yemen'in Aden, Taiz, Aden ve Hadramevt vilayetlerinde bir ABD dolari 1200 Yemen riyalinin üzerinde islem görürken, bu bölgelerde halk temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarinin asiri artmasi nedeniyle protestolar düzenliyor.

- Ne olmustu?

Hükümet, Taiz vilayetinde aylardir hayat pahaliligi, yolsuzluklar ve belediye hizmetlerindeki aksamalar nedeniyle düzenlenen gösterilere iliskin açiklama yapmiyor ancak yetkililer ve bakanlar araciligiyla yolsuzlukla mücadele ve ülkedeki ekonomik durumu iyilestirmek için büyük çaba sarf ettigini ileri sürüyor.

Çogu bölgesi hükümet güçlerinin kontrolünde bulunan Taiz, Agustos 2015'ten bu yana Husiler tarafindan kusatma altinda tutuluyor.

Uzun süredir siyasi istikrarsizligin hüküm sürdügü Yemen'de Iran destekli Husiler ile hükümete bagli güçler arasinda çatismalar yasaniyor.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri Mart 2015'ten bu yana Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

Kaynak: AA