Akile Salih Yenisi Seçildiginde Temsilciler Meclisi'nin Yetkiyi Devredecegini Açikladi

Akile Salih: 'Devlet baskanligi adayliklari baslamadan bir sey diyemem. Bundan önce adayligimi açiklamam uygun olmaz'

Libya Temsilciler Meclisi (TM) Baskani Akile Salih, yeni meclisin seçilmesinin hemen ardindan TM'nin yetkiyi devredecegini belirterek, devlet baskanligina adayliginin açiklanmasinin suan uygun olmadigini söyledi.

Kanal 218'in sosyal medya hesabinda yer alan röportajda Salih, Ulusal Birlik Hükümeti'nden (UBH) güvenoyunu çekme kararinin, "halkin geleceginde borçlara neden olacak baska anlasmalar imzalamaya devam etmesi endisesi" ile verildigini savundu.

"Hükümete herhangi bir iç kisitlama yok. Tek kisitlama uzun vadeli anlasmalarda." diyen Salih, yeni meclis seçildikten sonra Temsilciler Meclisi'nin yetkisini devredecegini belirtti.

"Devlet baskanligi adayliklari baslamadan bir sey diyemem. Bundan önce adayligimi açiklamam uygun olmaz." diyen Salih, isteyen herkesin kanunlara göre devlet yada meclis baskanligi için aday olabilecegini aktardi.

Salih "Libya'da seçimlerden baska bir çözüm yok ve seçimlerin engellenmesinin ciddi sonuçlar ve kaos olusturmasindan endise ediyorum." dedi.

Libya'nin dogusundaki gayrimesru güçlerin lideri Halife Hafter'in siyasi müttefiki Akile Salih baskanligindaki TM, 21 Eylül'de düzenledigi oturumda oy çokluguyla UBH'den güvenoyunun geri çekildigini iddia etmisti.

TM Sözcüsü Abdullah Buleyhik, sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, hükümetten güvenoyunun geri çekilmesi kararinin oturuma katilan 113 milletvekilinden 89'unun "evet" oyuyla onaylandigini ileri sürmüstü.

Ancak Devlet Yüksek Konseyi (DYK), yaptigi açiklamada, UBH'nin güvenoyunu geri çekmesi eyleminin Birlesmis Milletler'in (BM) Yol Haritasini ve Suheyrat Anlasmasi'ni ihlal ettigi için kanunsuz, bundan kaynaklanacak eylemlerin tamamen geçersiz oldugunu ilan etmisti.

Libya'da 24 Aralik'ta yapilmasi planlanan seçimler için zaman daralirken taraflar, seçimlerin hukuki kriterlerini düzenleyen anayasal temel konusunda bugüne kadar uzlasiya varamadi.

TM Baskani ve ülkenin dogusundaki gayrimesru güçlerin lideri Halife Hafter'in siyasi müttefiki Akile Salih, 8 Eylül'de, bu anayasal temeli belirleyen bir kanun çikardigini açiklamisti. Salih'in tek tarafli sekilde ve Meclis'te oylamaya sunmadan çikardigi kanun DYK tarafindan reddedilmisti.

Kaynak: AA