Bakan Soylu, Siirt'te Vatandaslarla Birlikte 'Isik Hadisesini' Izledi

Siirt’te sabah namazinda bir araya gelen vatandaslar, Ibrahim Hakki hazretlerinin 256 yil önce yaptirdigi isik düzenegiyle günesin ilk isinlarinin hocasi Ismail Fakirullah hazretlerinin basucunu aydinlattigi ’Isik hadisesini’ ilgiyle izledi. Programa Içisleri Bakani Süleyman Soylu da katildi.

Bakan Soylu, Siirt'te Vatandaslarla Birlikte 'Isik Hadisesini' Izledi
Siirt Tillo’da 257 yil önce Ibrahim Hakki Hazretleri’nin hocasi Ismail Fakirullah hazretleri için yaptigi düzenek sayesinde günesin mezarin basucunu aydinlatmasi sabah saatlerinde vatandaslar tarafindan ilgiyle izlendi. Türkiye’nin farkli illerinden gelen vatandaslar, 257 yil önce dönemin astronomi dehasi Ibrahim Hakki hazretlerinin hocasi Ismail Fakirullah hazretlerinin sandukasinin basucunu aydinlatmasi için yaptirdigi ve birkaç yil önce UNESCO Dünya Mirasi Listesine eklenen ’Isik hadisesini’ izlemek için Siirt’in Tillo ilçesine geldi. Vatandaslarin etkinligi izlemeleri için meydana dev led ekran kuruldu. Davetliler, saat 06.17’de sabahin ilk isiklariyla günesin aydinlattigi türbeye yansiyan hadiseyi çiplak gözle izledi.

Isik hadisesini izlemek için ilçeye geldigini dile getiren Sakir Özmazi adli vatandas, her yil bu anlamli olaya taniklik etmek için ailesiyle beraber geldiklerini söyledi.

Özmazi, "Tillo’da seherin vaktinde gelmenin mutlulugunu yasiyoruz. 1734 yil önce Ibrahim Hakki hazretleri hocasi Ismail Fakirullah hazretleri adina yaptigi günes hadisesini 257 yil öncesini heyecanla tekrar burada sahitlik etmek için bir araya geldik. Hocasina yaptigi bu düzenek bir vefa bir saygi ifadesi olarak ekinoks tarihlerinde 21 Mart ile 23 Eylülde cereyan etmektedir. Tillo’nun isminin anlami yüksek ruhlar yurdu böyle bir mekanda manevi bir hava teneffüs etmek üzere ve bir araya geldik. Allah’a ne kadar sükredersek azdir" dedi.

3 yildir bu manevi atmosferi yasamak için Gaziantep’ten buraya geldigini belirten Sehriban Gülerlen adli vatandas ise bu yil gerçeklesen isik hadisesine bir kez daha tanik olmanin mutlulugunu yasadigini dile getirdi. Gülerlen, "3 yildir geliyoruz buraya. 2 kez mart ayinda gelmistik. Ilk kez eylül ayinda geliyoruz. Gayet heyecanliyiz. 257 yil önce yapilan bir düzenege saygi icabi birçok insanin buraya gelmesi tabi ki mutluluk verici bizde ayrica gururluyuz, heyecanliyiz, sevinçliyiz, mutluyuz" diye konustu.

Türk Kizilay Siirt Subesi tarafindan vatandaslara çorba ve simit ikraminda bulunuldu.

Programa Içisleri Bakani Süleyman Soylu ve Türkiye Barolar Birligi Baskani Metin Feyzioglu da katildi.



Isik Hadisesi

18. Yüzyilda yasamis önemli bir bilim adami olan Ibrahim Hakki hazretlerinin 18. yüzyilin ortalarinda zirvesinde oldugu astronomi bilgisini kullanarak kurdugu sistemle günesin ekvatora dik düstügü ve böylece gün ve gecenin esitlendigi ekinoks günleri 21 Mart ve 23 Eylül’de günes isinlari, türbe içindeki hocasi Ismail Fakirullah hazretlerinin kabri basina düsüyor. ’Isik hadisesi’ veya ’Günes hadisesi’ olarak bilinen bu sistem, türbenin restore edildigi 1960’li yillarin basina kadar da çalisti. Restorasyon sirasinda türbenin orijinal yapisinda degisiklikler olunca sistem çalismadi. Daha sonra yapilan çalismalarla sistem yeniden çalistirilmaya baslandi. Isik hadisesinin gerçeklestigi türbe, bir büyük ve iki küçük kubbenin örttügü iki oda, bir hol ile 8 köseli ve 10 metre yüksekliginde bir kuleden ibarettir. Her yil gece ve gündüzün esit oldugu 21 Mart ve 23 Eylülde ’Isik hadisesi’ türbede gerçeklesmektedir. Ibrahim Hakki hazretleri, Tillo’nun 3-4 kilometre dogusunda bir tepe üzerinde harçsiz taslarla bir duvar yaptirir. Halk arasinda Kal’at-ül Üstad diye bilinen bu duvarin etkisiyle yeni dogan günesin ilk isinlari türbenin tümünü gölgede birakirken, duvarda bulunan 40 ile 50 santimetre ebadindaki pencereden geçen günes isinlari türbe kulesinin penceresine ve oradan da kirilmak suretiyle türbe penceresinden Ismail Fakirullah hazretlerinin sandukasinin basucunu aydinlatmaktadir. Ibrahim Hakki hazretleri, bu sistemle ilgili olarak, "Yeni yilin ilk günesi eger hocamin basucuna düsmezse ben o günesi neyleyim" diyerek hocasi Ismail Fakirullah hazretlerine karsi olan saygisini göstermektedir.
Kaynak: İHA