Arap Dünyasindan Sudan'daki Darbe Girisimine Kinama

Kuveyt, Suudi Arabistan, Birlesik Arap Emirlikleri (BAE), Ürdün, Yemen, Misir ve Katar, Sudan'daki darbe girisimini kinadi.

Kuveyt Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, Sudan'daki darbe girisimine tepki gösterilerek, geçis dönemi iktidarinin desteklendigi belirtildi.

Suudi Arabistan Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada da "basarisiz darbe girisiminin siddetle kinandigi" ifade edildi.

Açiklamada, güvenligini, istikrarini ve refahini destekleyen her durumda Sudan'la dayanisma içinde olundugu aktarildi.

BAE Disisleri Bakanligi da yaptigi açiklamada Sudan'in yaninda olduklarini ve geçis dönemi iktidarini desteklediklerini bildirdi.

Bahreyn Disisleri Bakanligi da darbe girisimine tepki göstererek, Sudan'in, egemenligini korumaya yönelik adimlar, uygulamalar ve politikalara destek verdigini vurguladi.

Ürdün Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada ise Amman yönetiminin, egemenligi, güvenligi ve istikrarini korumada Sudan'in ve halkinin yaninda durdugu aktarildi.

Yemen ve Misir Disisleri Bakanliklari da darbe girisimini kinadi. Yapilan açiklamalarda, geçis dönemi iktidarinin desteklendigi kaydedildi.

Katar Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, darbe girisimi "Sudan halkinin demokratik geçis, özgürlük, baris ve adalete olan özlem ve umutlarinin hedef alinmasi" seklinde degerlendirildi.

Öte yandan Islam Isbirligi Teskilati ve Arap Birligi de darbe girisimini kinayan, Sudan'in istikrarina destek veren açiklamalar yapti.

Sudan Basbakani Abdullah Hamduk dün devlet televizyonunda yayimlanan konusmasinda, darbe girisiminin, eski rejim kalintilari tarafindan gerçeklestirildigini belirterek, "Bu darbe girisimi, Aralik 2018 devrimini, Sudan halkinin gerçeklestirdigi basarilari ve sivil geçis dönemini yikmayi hedefliyor." demisti.

Sudan’da son olarak 11 Nisan 2019’da hayat pahaliligi gerekçesiyle baslayan halk ayaklanmasina ordunun müdahalesi sonucu Cumhurbaskani Ömer el-Besir görevden alinmisti.

Kaynak: AA