Cumhurbaskani Erdogan, ABD Is Dünyasi Temsilcileriyle Bir Araya Geldi Açiklamasi

'(ABD'deki is insanlarina) Art niyetli, hukuki ve tarihi gerçeklerden uzak faaliyetlere karsi saglam bir durus sergileyeceginize inaniyorum' 'Is insanlarimizla birlikte salgin sonrasi dönemi dogru sekilde degerlendirmemiz halinde 100 milyar dolar hedefimize rahatlikla ulasacagimiza inaniyorum'.

Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, ABD'deki is insanlarinin art niyetli, hukuki ve tarihi gerçeklerden uzak faaliyetlere karsi saglam bir durus sergileyecegine inandigini ifade etti.

Erdogan, Türkiye-ABD Is Konseyi (TAIK) tarafindan ABD is dünyasi temsilcilerinin katilimiyla düzenlenen etkinlikte konustu.

Konusmasina, etkinlige katilanlari selamlayarak baslayan Erdogan, Birlesmis Milletler 76. Genel Kurulu vesilesiyle geldigi New York'ta bulunmaktan büyük memnuniyet duydugunu söyledi.

Amerikan is dünyasinin farkli sektörlerini temsilen toplantiya istirak eden misafirlere "hos geldiniz" diyen Erdogan, geçen mayis ayinda bazi Amerikan sirketlerinin yöneticileriyle video konferans yoluyla fikir alisverisinde bulundugunu, yeni is birligi ve yatirim imkanlarini ele aldiklarini hatirlatti.

Bu defa da Türk Amerikan Is Konseyi'nin Amerikan is dünyasinin degerli temsilcileriyle bir araya gelmelerine imkan sagladigini belirten Erdogan, konseye tesekkür etti.

Toplantinin, Türkiye ile ABD arasindaki ekonomik iliskilerin gelistirilmesine katki yapmasini dileyen Erdogan, "Türkiye ve ABD iki güçlü stratejik ortak ve 70 yillik müttefiktir. Bu çok özel ve saglam temellere dayanan is birligimiz, yillardir dünyanin birçok cografyasinda barisa, istikrara ve güvenlige katki saglamistir. Son dönemde yasanan kritik gelismeler, ülkelerimiz arasindaki stratejik ortakligin önemini ve kiymetini bir kez daha göstermistir." dedi.

Türkiye ile ABD arasinda sadece ekonomi ve ticarette degil, güvenlikten teröre, savunmadan yatirimlara uzanan genis bir alanda ciddi is birligi imkanlarinin bulunduguna isaret eden Erdogan, sunlari kaydetti:

"Kisisel iliskilerde oldugu gibi devletler de zaman zaman bazi konularda görüs ayriliklari yasayabilir. Biz, bunlarin dayanisma ve karsilikli saygi çerçevesinde diyalog yoluyla asilabilecegine inaniyoruz. Türk-Amerikan iliskilerinin konu bu zaviyeden ele alindiginda karsilasilan zorluklari asabilecek olgunluga ve kapasiteye sahip oldu görülecektir. Önemli olan her iki ülkede de bu yönde kuvvetli bir siyasi anlayis ve iradenin bulunmasidir. Degerli dostum Baskan Biden ile 14 Haziran'da Brüksel'de yaptigimiz samimi ve kapsamli görüsmede bu konudaki ortak irademizi teyit ettik. Sayin Baskanla ekonomik iliskilerimizin gelistirilmesinin hem mümkün hem de gerekli oldugu hususunda tam bir mutabakat içindeyiz. Ikili ticaret hacmimizi 100 milyar dolara ulastirmaya yönelik kararliligimizi beraberce vurguladik. Bu rakamin, dogru adimlarin atilmasi halinde rahatlikla erisilebilecek gerçekçi bir hedef teskil ettiginden hemfikiriz."

- "Türkiye daha fazla ön plana çikiyor"

Türkiye ile ABD arasindaki ikili ticaret hacminin salgin sartlarina ragmen geçen sene 21 milyar dolara yükseldigine dikkati çeken Erdogan, ABD'nin, Türkiye'nin en fazla ihracat yaptigi ülkeler arasinda 3. sirada yer aldigini söyledi.

Erdogan, ikili ticaret hacminin yil sonunda 25 milyar dolara ulasmasini beklediklerini belirterek, söyle konustu:

"Siz, is insanlarimizla birlikte salgin sonrasi dönemi dogru sekilde degerlendirmemiz halinde 100 milyar dolar hedefimize rahatlikla ulasacagimiza inaniyorum. Ekonomik ve ticari iliskilerimizin gelismesinde artan karsilikli yatirimlarin önemli bir rolü bulunuyor. 2021 yilinin Haziran ayi itibariyle Türkiye'de faaliyet gösteren Amerikali sirket sayisi 1971'e ulasti. Amerika'nin Türkiye'deki dogrudan yatirimlari 13 milyar dolari buldu. Türk yatirimcilari da Amerika'da 7,2 milyar dolarlik dogrudan yatirim yapti. Uygun maliyet ve genis üretim imkanlari, iyi egitimli is gücü ve modern lojistik altyapisiyla Türkiye, küresel ticarette giderek daha fazla ön plana çikiyor. Ülkemiz salgin dönemi boyunca küresel tedarik zincirlerinin güvenilir bir halkasi oldugunu göstermistir. Salgin döneminde sadece saglikta degil, üretim, lojistik, kamu güvenligi, istihdam, sosyal destekler alanlarinda da ülkemiz pozitif yönde ayristi."

Asya merkezli üretim agina alternatif arayislarinda 3 kitayi birlestiren stratejik konumuyla Türkiye'nin giderek daha çok öne çikmaya basladiginin altini çizen Erdogan, olumsuz küresel ekonomik iklime, tedarik ve lojistik zincirlerindeki aksakliklara ve artan korumaciliga ragmen 2020 yilini büyümeyle kapattigini dile getirdi.

- "Amerikan firmalari için birçok firsat barindiriyor"

Erdogan, geçen yil gerçeklesen yüzde 1,8'lik büyüme oraniyla Türkiye'nin G-20 içerisinde 2. sirada yer aldigina dikkati çekerek, Türkiye'nin ayni dönemde G-20'de sanayi üretimi en çok artan ülkelerden oldugunu ifade etti.

Türkiye'nin bu ivmeyi 2021'in ilk çeyreginde yüzde 7,2 ve ikinci çeyreginde yüzde 21,7 oraninda büyüme oranlari yakalayarak devam ettirdigini belirten Erdogan, ayni sekilde ihracatta da bir rekora imza atilarak, yillik bazda 210 milyar dolarin geride birakildigini aktardi.

Son 19 yildir araliksiz sürdürdükleri reform gündeminden de kopmadiklarini vurgulayan Erdogan, sunlari kaydetti:

"Kisa süre önce Insan Haklari Eylem Planimiz ile Ekonomi Reform Paketimizi milletimizle paylastik. Ülkemizi sivil, daha demokratik ve özgürlükçü bir anayasaya kavusturma hedefiyle baslattigimiz çalismalarimizi sürdürüyoruz. Uluslararasi yatirimcilarin ülkemizde güvenle yatirim yapmalari için gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçirmeye devam edecegiz. Küresel ekonomi ve üretim paradigmasinda yasanan köklü degisimleri de yakindan izliyoruz. Insanligin iklim degisikliginin yikici etkilerini giderek daha fazla hissetmeye basladigini görüyoruz. Biz de ekonomimizi bu yönde dönüstürecek yenilikçi ve çevre dostu adimlari atiyoruz. Esnek ve yüksek üretim kapasitemiz, özellikle tedarik zincirleri ve arz güvenligi bakimindan Amerikan firmalari için birçok firsat barindiriyor."

- "Güçlü destegin katkisi büyük olacak"

Ekonomik ve ticari dayanismayi güçlendirmenin bir yolunun da is birligi alanlarini çesitlendirmekten geçtigini söyleyen Erdogan, "Enerji konusu bu bakimdan her iki ülkeye ciddi imkanlar sunuyor. Amerika'yla enerji alanindaki is birligimiz özellikle sivilastirilmis dogal gaz LNG sektöründeki ortak faaliyetlerimiz artarak devam ediyor. Bu alandaki is birligimizi önümüzdeki dönemde daha da ilerletecegimize inaniyorum." dedi.

Türk Hava Yollari'nin, Amerika'da halihazirda 10 noktaya dogrudan uçus gerçeklestirdigini, 23 Eylül'de de Dallas Havaalanina da uçus baslatacagini dile getiren Erdogan, "Türk Hava Yollari'nin gelismis agiyla kurulan bu hava köprüsünün turizm basta olmak üzere iliskilerimizin her boyutuna müspet yansimalari olacagi asikardir." dedi.

Is insanlarinin iki ülke arasindaki dostlugun ve ortakligin elçileri oldugunu belirten Erdogan, "Türkiye ile Amerika arasindaki ekonomik ve ticari ortakligin gerçek potansiyeline ulasmasinda sizlerin verecegi güçlü destegin katkisi büyük olacaktir. Önümüzdeki bu kazançli potansiyelden daha fazla yararlanmak için karsilikli diyalogu ve is birligini artirmaliyiz. Bu amaçla Amerika'nin farkli sektörel önceliklere sahip 50 eyaletine yönelik yerel odakli ticaret politikalari gelistiriyoruz. Biz bu dogrultuda samimiyetle çalisirken Amerika'nin Türkiye'ye yönelik ticareti engelleyici bazi tek tarafli uygulamalari isimizi zorlastiriyor. Bununla birlikte bu meselelerin karsilikli çikar ve anlayis temelinde diyalog yoluyla çözüme kavusturulacagini düsünüyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Is insanlarina bu konuda büyük rol düstügüne dikkati çeken Erdogan, "Ticaretimizin önündeki engellerin kaldirilmasi hususunda Amerikan makamlari nezdinde girisimlerde bulunmanizi bekliyoruz. Türk-Amerikan iliskilerinin ilerletilmesi için sizlerin ve is konseylerinin gösterecegi katkilarin çarpan etkisi yapacagi süphesizdir. Tek gündemi Türk-Amerikan iliskilerini zehirlemek olan bazi lobilerin ve çikar gruplarinin ülkemiz aleyhindeki asilsiz karalama kampanyalarinin gerçek amacini ve arz ettigi tehlikeyi de çok iyi gördügünüzü biliyorum. Bu art niyetli hukuki ve tarihi gerçeklerden uzak bu faaliyetlere karsi saglam bir durus sergileyeceginize inaniyorum." diye konustu.

- "Türkiye'ye güvenmeyi sürdürmenizi bekliyorum"

Toplantiya katilimlari için is insanlarina sükranlarini sunan Erdogan, "Türkiye'deki ilgili kurum ve kuruluslarimiz ile Amerika'daki temsilciliklerimizin kapilarinin sizlere her zaman açik oldugunu hatirlatmak istiyorum. Sizlerden Türkiye'nin aydinlik gelecegine ve potansiyeline güvenmeyi sürdürmenizi bekliyorum." dedi.

Toplantinin icrasinda emegi geçenlere tesekkür eden Erdogan, toplantinin hayirlara vesile olmasini diledi.

Etkinlige, Cumhurbaskani Erdogan’in esi Emine Erdogan, Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Ticaret Bakani Mehmet Mus ve AK Parti Genel Baskanvekili Binali Yildirim da katildi.
Kaynak: AA