Bakan Karaismailoglu, Çanakkale 1915 Köprüsü'nün Anadolu Kulesinde Açiklamalarda Bulundu Açiklamasi

'Son günlerini sayiyoruz, 15 Kasim itibariyle çelik tabliyelerin kaynaklari da bitmis olacak. 18 Mart 2022 itibariyle de projemizi halkimizin, vatandasimizin hizmetine açmak için sabirsizlikla çalisiyoruz'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Çanakkale 1915 Köprüsü'nün Anadolu kulesinde yaptigi açiklamada, "Son günlerini sayiyoruz, 15 Kasim itibariyle çelik tabliyelerin kaynaklari da bitmis olacak. 18 Mart 2022 itibariyle de projemizi halkimizin, vatandasimizin hizmetine açmak için sabirsizlikla çalisiyoruz." dedi.

Bakan Karaismailoglu, AK Parti Genel Baskanvekili Numan Kurtulmus, AK Parti Grup Baskanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide Iskenderoglu, Çanakkale Valisi Ilhami Aktas, protokol üyeleri ve basin mensuplari ile Avrupa Yakasi'na geçmek için "kedi yolu"ndan yürüyüse geçti.

Karaismailoglu, Anadolu kulesinin 318 metre yüksekliginde yaptigi açiklamada, Asya Yakasi'ndan yürümeye basladiklarini, köprünün dörtte birini yürüdüklerini söyledi.

Anadolu Yakasi'ndaki çelik kule ayaklarinin tepesinde bulunduklarini belirten Karaismailoglu, söyle devam etti:

"318 metre yüksekligindeyiz, üçüncü ayin 18'ini temsil ediyor bir taraftan. Bu projede simge rakamlar kullanildi. Çanakkale Deniz Zaferi'nin 18 Mart'ini simgeleyen köprü ayak yüksekligi, iki çelik ayak 2023 metre olarak Cumhuriyet'imizin 100'üncü kurulus yil dönümünü temsil ediyor. Çanakkale'de böyle bir projenin yapilmasi ülkemiz için çok gurur verici projelerden bir tanesi. Bu bir zafer aniti aslinda, bir abide gibi Çanakkale Zaferi'mizi ve Çanakkale sehitlerimizi onlari gururla yad etmek için önemli eserlerden bir tanesi. Bittiginde saatler süren yolculuklar 6 dakikaya düsecek. Buradan feribotla, gemiyle yapilan sirf denizdeki geçis hiçbir sey olmadan yarim saati asan yolculuklar sadece 6 dakikaya düsecek."

Proje kapsaminda 100 kilometrelik Malkara-Çanakkale otoyolunun da bulundugunu aktaran Karaismailoglu, projenin dünyanin giptayla baktigi eserlerden biri konumunda oldugunu kaydetti.

Bakan Karaismailoglu, köprünün mühendislik açisindan da önemli bir proje oldugunu belirterek, "Burada 5 bin 100 kisi çalisiyor, çok özverili bir çalisma yürüttüler. Özellikle son iki yildir dünyayi sarsan Kovid-19 salgin sürecinde bile tedbirlerini alarak, bütün tedbirlerini alarak projeyi bu asamaya getirdiler. Son günlerini sayiyoruz, 15 Kasim itibariyle çelik tabliyelerin kaynaklari da bitmis olacak. 18 Mart 2022 itibariyle de projemizi halkimizin, vatandasimizin hizmetine açmak için sabirsizlikla çalisiyoruz." ifadesini kullandi.

Projede 162 bin kilometre çelik kablo kullanildigini dile getiren Karaismailoglu, bunun da dünyanin çevresini dört kez dolasabildigini, eserin dünyanin en büyük projelerinden biri oldugunu kaydetti.

Bakan Karaismailoglu ve beraberindekiler, daha sonra "kedi yolundan" Avrupa Yakasi'na dogru yürüyüsünü sürdürdü.
Kaynak: AA