Troya Müzesi Iki Yildir Avrupa'dan Alinan Ödüllerin Gururunu Yasiyor

Müze Müdürü Ridvan Gölcük: 'Her iki ödülü aldigimiz yillar, pandeminin hayati durdurdugu, dünyada birçok müzeci meslektasimizi kaybettigimiz, müzelerin uzun süre kapandigi dönemdi. Troya Efsanesi'ni dünyaya yeniden farkli bir solukla hatirlattik'

Çanakkale'deki Troya Müzesi çalisanlari, geçen yil verilen "2020 Avrupa Yilin Müzesi Özel Takdir Ödülü"nün ardindan bu sene de "2020/2021 Avrupa Müze Akademisi Özel Ödülü"nü almanin gurur ve mutlulugunu yasiyor.

Dünyanin en önemli çagdas arkeoloji müzelerinden olan yapi, Çanakkale merkeze bagli Tevfikiye köyünde yer alan 5 bin 500 yillik geçmise sahip Troya Antik Kenti girisinde bulunuyor.

Yapimina 2013'te baslanan ve 2018'in ekim ayinda ziyarete açilan 90 bin metrekare büyüklüge sahip 3 katli Troya Müzesi, müze teshir, depolama, idari birimler, sosyal donati mahalleri ile açik teshir, peyzaj ve ziyaret alanlarindan olusuyor. Ziyaretçiler her teshir katina rampadan çikarak ulasabiliyor.

Troya Müzesi'nde, Homeros'un Ilyada Destani ile tarihe geçmis Troas Bölgesi'nde iz birakan Troya ve kültürlerinin yasami ve arkeolojik tarihi, kazilardan çikan eserler araciligiyla anlatiliyor.

Ziyaretçiler müzeyi gezerken su basliklardan olusan hikayeleri takip ediyor: Troas Bölgesi Arkeolojisi, Troya'nin Tunç Çagi, Ilyada Destani ve Troya Savasi, Antik Dönemde Troas ve Ilion, Dogu Roma ve Osmanli Dönemi, Arkeoloji Tarihçesi, Troya'nin Izleri.

- "Bölgesinde yasayanlara kimligini hatirlatan, ilham verici örnek bir müze"

Müze Müdürü Ridvan Gölcük, AA muhabirine, Avrupa Müze Akademisi Ödülü için geçen yil mart ayinda basvuru yaptiklarini söyledi.

Mayis ayinda ise raportörler tarafindan çevrim içi denetim gerçeklestirildigini belirten Gölcük, "Aslinda Romanya'da olmasi gereken tören, pandemi sebebiyle online olarak yapildi. Törende Troya Müzesinin 2020 ve 2021 yili yani 2 yilin Avrupa Müze Akademisi Özel Ödülü'nü aldigimizi ögrendik. Bizim için son derece gurur verici bir haber oldu. Çünkü 2020 yilinda Avrupa'da Yilin Müzesi Özel Takdir Ödülü'nü almistik. 2020 ve 2021'de de Avrupa Müze Akademisi Özel Ödülü'nü alan, Türkiye'de bu iki büyük ödülü kazanan ilk müze olduk." diye konustu.

Gölcük, Avrupa Müze Akademisi Ödülleri'ne 14 ülkeden yaklasik 56 müzenin katildigini aktardi.

Hollanda’dan 6 müzenin yani sira Rusya, Romanya, Almanya, Norveç, Isveç, Isviçre ve Yunanistan gibi oldukça güçlü rakiplerle yaristiklarini vurgulayan Gölcük, su bilgileri paylasti:

"Jüri raporunda Troya Müzesinin öne çikan hususlari sunlardi: Birincisi Troya Müzesi etrafinda bulundugu noktaya, kirsal kalkinmaya çok büyük bir katki sagliyor. Çevresiyle oldukça uyumlu bir müze. Ikincisi; 'Troya Müzesi, duvarlarinin disinda yasayan insanlara, bulundugu bölgedeki yasayan insanlara kimligini hatirlatan, ilham verici örnek bir müze' tabiri kullanildi. Oldukça önemli bir ödüldü. Hatta bir hocamiz ödülü söyle yorumladi: 'Sampiyonlar Ligi sampiyonu olmustunuz, dün aksam da Süper Kupa'yi aldiniz.' dedi.

Sunu vurgulamakta fayda var: Her iki ödülü aldigimiz yillar, pandeminin hayati durdurdugu, dünyada birçok müzeci meslektasimizi kaybettigimiz, müzelerin uzun süre kapandigi dönemdi. Troya Efsanesi'ni dünyaya yeniden farkli bir solukla hatirlattik. Bu ödülde Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügümüzün çok büyük bir gayreti var. Türk müzeciligimize hayirli olmasini diliyorum."
Kaynak: AA