Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gündüz 'Küresel Asi Esitsizligi'ne Dikkati Çekti

Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz: 'Özellikle asiya erisimin zor oldugu ülkelerin mutlaka göz önüne alinmasi gerekiyor. Asi üreticisi olan ülkelerin en azindan toplam üretimin bir bölümünü bu ülkelere göndermesi gerekiyor. Bu, üretici ülke için de önemli çünkü salgin küresel ve herkesi etkiliyor' 'Daha önce deneyimledigimiz gibi degisik ülkelerden farkli varyantlar ortaya çikti. Bu bütün dünyaya yayildi. Asi üreticisi olan ülkeler de yeni varyantlarin olusma olasiligina karsi risk altinda'

EREN BOZKURT - Çukurova Üniversitesi Tip Fakültesi Balcali Hastanesi Bashekimi ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asilarinin, asiya erismekte zorlanan ülkelere de gönderilmesi gerektigini belirterek, "Bu üretici ülke için de önemli çünkü salgin küresel ve herkesi etkiliyor." dedi.

Gündüz, AA muhabirine, Kovid-19'un bölgesel degil, küresel bir sorun oldugunu ifade etti.

Salginin sinir tanimadigini vurgulayan Gündüz, "Salginin bir ülkede tamamen ortadan kalkmasi, diger ülkelerde devam etmesi o ülkeyi korumuyor çünkü salgin sinir tanimiyor. Insan hareketliligi her zaman var. Insanlar bir ülkeden digerine gidebiliyor ve bu hastaligi rahatlikla diger tarafa tasiyabilir." diye konustu.

Gündüz, küresel asi esitsizligiyle ilgili çalisma yapilmasi gerektigini dile getirerek, söyle devam etti:

"Özellikle asiya erisimin zor oldugu ülkelerin mutlaka göz önüne alinmasi gerekiyor. Asi üreticisi olan ülkelerin en azindan toplam üretimin bir bölümünü bu ülkelere göndermesi gerekiyor. Bu, üretici ülke için de önemli çünkü salgin küresel ve herkesi etkiliyor. Bir esitlik olusmasi lazim. Belki Birlesmis Milletler ve Dünya Saglik Örgütü gibi kuruluslar, bununla ilgili bir karar almali ve asiya erisimi olmayan ülkeleri gözeterek kararlar almali. Bu küresel bir olay ve salgin sinir tanimiyor."

- "Salginla bölgesel degil küresel olarak mücadele etmeliyiz"

Hastalik yayilmaya devam ettigi sürece baska ülkelerde yeni varyantlarin ortaya çiktigini hatirlatan Gündüz, sunlari belirtti:

"Daha önce deneyimledigimiz gibi degisik ülkelerden farkli varyantlar ortaya çikti. Bu bütün dünyaya yayildi. Asi üreticisi olan ülkeler de yeni varyantlarin olusma olasiligina karsi risk altinda. Bu gelismis ya da asi üreticisi olan ülkelerin lehine olan bir sey. Bu salginla bölgesel, lokal olarak degil ama küresel olarak hep birlikte mücadele etmeliyiz. Asida esitlik son derece önemli çünkü bunun negatif olarak üretici ülkelere de yansimasi olacaktir."

Gündüz, salginin asisizlar arasinda dolastigini gördüklerini belirterek, sunlari kaydetti:

"Hastanelerde yatanlarin çok önemli bir kisminin asisiz oldugunu, agirlasanlarin tamaminin asisiz oldugunu görüyoruz. Asilanmayanlarin bu konuyu da düsünerek bir karar vermelerini isterim. Asiyi olanlar veya olmayanlar bu salgin devam ettigi sürece mutlaka tedbirlerine devam etsinler çünkü bu hastalik gerçekten var ve sürüyor. Hayat devam ediyor ama basit tedbirlere uyarak bu salginla mücadeleye devam edelim. Umarim 2022 yilina daha iyi bir sekilde gireriz. Toplumumuzun önemli bir kisminin bagisiklik kazanmasi 2022 yilina rahat girebilecegimiz anlamina gelebilir."
Kaynak: AA