Afyonkarahisar'da Ev Kadinlari Kooperatif Araciligiyla Gelir Elde Ediyor

Emirdag Kadin Kültür Evi Kooperatifinde çalisan kadinlar ilçede yetistirilen bakliyat çesitlerini paketleyip yurt içi ve yurt disi piyasaya sunuyor Emirdag Belediye Baskani Serkan Koyuncu: 'Hanimlar gece yarisina kadar çalisiyorlar. Talebe yetisemiyorlar. Burada 40 bayan çalisiyor. Çiftçilerin hanimlarini da düsünürsek yaklasik 150 kisi çalisiyor. Ev bütçelerine katkida bulunuyorlar'

CANAN TÜKELAY - Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek'in talimatiyla baslatilan Kadin Kültür Evleri Projesi kapsaminda, il merkezi ve 17 ilçede kurulan kooperatiflerde ev kadinlari egitim aliyor, sosyallesiyor ve ürünlerin satisindan gelir elde ediyor.

Temmuzda baslanan, kadinlarin 40 farkli alanda egitim alabildigi projeye Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyonkarahisar Saglik Bilimleri Üniversitesi, sivil toplum kuruluslari, belediyeler, kaymakamliklar ve gönüllü egitmenler destek veriyor.

Proje kapsaminda tüm hizmetler kadinlara ücretsiz sunuluyor. Kadin Kültür Evlerinde sanat, spor, egitim, kültür, dinlenme ve çocuk bakim alanlari bulunuyor.

- Emirdag'da bakliyat paketleme atölyesi kuruldu

Emirdag Belediye Baskani Serkan Koyuncu, AA muhabirine, Emirdag Kadin Kültür Evi Kooperatifinin ilk asamasinda bakliyat paketleme atölyesi kuruldugunu söyledi.

Atölyede ilçede üretilen bakliyatin paketlenerek piyasaya sunuldugunu anlatan Koyuncu, "Su anda yerli 9 ürünü çiftçiden aliyoruz. Paketleme cihaziyla paketleyip satisa sunuyoruz. Ilçenin öz ürünü bugday ve dügü gibi ürünleri paketleyip Türkiye'nin her tarafina dagitiyoruz." dedi.

Kooperatifte çalisan kadinlarin talebe yetisemediklerini dile getiren Koyuncu söyle konustu:

"Dün gece buradan saat 01.00'de gittiklerini biliyorum. Sabah 09.00-10.00'da geliyorlar. Gece yarisina kadar çalisiyorlar. Talebe yetisemiyorlar. Burada 40 bayan çalisiyor. Çiftçilerin hanimlarini düsünürsek yaklasik 150 kisi çalisiyor. Ev bütçelerine katkida bulunuyorlar. Kooperatifin kazanci tamamen hanimlarin."

- "Ilk defa disarda çalisarak para kazaniyorum"

Kooperatifte alin teri döken kadinlardan Gönül Ünal (47) fabrika gibi çalistiklarini aktardi.

Ev bütçesine katkida bulunmanin mutlulugunu yasadigini ifade eden Ünal söyle konustu:

"Yillarca evde çalistim. Ilk defa disarida çalisarak para kazaniyorum. Esinin eline bakmamak çok güzel. 3 çocugum var. Onlara da katkida bulunuyorum. 9 çesit paketimiz var. Paketlerimiz yurt disina da gitmeye basladi. Yesil, sari mercimek, kuru fasulye, nohut, dügü, bulgur, misir, eriste, seker var."

Kaynak: AA