Teksas'ta Binlerce Yasa Disi Haitili Göçmen Siniri Geçerek ABD'ye Girdi

Yaklasik 12 bin civarinda oldugu belirtilen göçmenlerin bir köprünün altinda gözaltina alinmayi bekledigi kaydedildi.

NEW YORK – ABD-Meksika sinirindaki Teksas eyaletine ait Del Rio kasabasinda, binlerce Haitili göçmenin sinirdaki nehri geçerek ülkeye siginmak için zor sartlar altinda bekledigi belirtildi.

ABD medyasina yansiyan görüntülerde, aralarinda kadin ve çocuklarin da bulundugu yaklasik 12 bin göçmenin sinirda geçisi saglayan Del Rio Uluslararasi köprünün altinda toplandigi görüldü.

35 bin nüfusu bulunan Del Rio kasabasinin belediye baskani Bruno Lozano, kontrol edilemeyen göçmen akinina karsi federal ve eyalet yetkililerinden acil yardim istediklerini açikladi.

Gümrük ve Sinir Muhafaza (CBP) ofisinden yapilan açiklamada da sinirdaki krizi yönetmek için bölgeye güvenlik güçleri sevk edildigi, süreci güvenli ve insani bir sekilde ele almak için çaba gösterildigi bildirildi.

-Sinirdaki sig nehri yürüyerek geçtiler

Açiklamada, ABD-Meksika sinirini olusturan Rio Grande nehrinin diz boyu su olan yerlerinden yürüyerek geçen çogu Haitili yasadisi göçmenin güvenlik güçleri tarafindan gözaltina alinarak tesislere tasinmayi bekledigi ifade edildi.

Sicaktan köprünün ve civardaki agaçlarin altina siginan göçmenlere yiyecek ve içecekle birlikte tasinabilir tuvalet hizmeti saglanirken göçmenlerden iki kadinin dogum yaptigi, birinin Kovid-19 testinin pozitif çiktigi aktarildi.

Öte yandan Teksas eyaletinin Cumhuriyetçi senatörü Ted Cruz, sosyal medya hesabindan “Bu insan yapimi bir krizdir.” diyerek Biden yönetimini elestirirdi.

CBP’nin agustosta 209 bine yakin göçmeni gözaltina alarak sinir disi ettigi bilgisi paylasilirken, Trump yönetiminin görevde oldugu geçen yil ayni dönemde gözaltina alinan yakalanan göçmen sayisinin 50 bin civarinda olduguna dikkat çekildi.
Kaynak: AA