Doktor Sercan Karabulut'tan Hastalara 'Psikolojik Destek' Vurgusu

Antalya Atatürk Devlet Hastanesi Amatem Klinigi'nde görevli Uzman Dr. Sercan Karabulut, hastalarin tedavilerinde psikolojik destek almalarinin önemli oldugunu bildirdi.

Karabulut, yaptigi açiklamada, ek bir psikiyatrik sorunu olmayan hastalarda dahi kronik bir hastalikla mücadele etmenin yilginlik ve mutsuzluk gibi uyum sorunlarini beraberinde getirdigini söyledi.

Kisi hasta oldugunu ögrendikten sonra bu hastaligi kabullenmenin ve beraberinde getirdigi belirsizlikle basa çikmanin türlü zorluklari içerebildigini anlatan Karabulut, kisilerin hastalik süresince asamali bir tedavi sürecine entegre olmalarini kolaylastirip aksakliklari önlemek için aktif bir takip sistemi gelistirdiklerini vurguladi.

Hastalarin her asamada yasadiklari zorluklari ön görmeli ve sik sik kontrol ederek tesvik edici bir yaklasim içinde olunmasi gerektigini anlatan Karabulut, "Bir hastaliginiz var demek, tek basina çözüm getirmiyor maalesef. Ek psikiyatrik sorunlar özellikle madde kullanimiyla ilgili problemler mevcutsa ortak bir takibe ihtiyaç var. Bu noktada sürekli ve siki takip gerekli görünüyor. Bunun ötesinde uyum sorunlari yasayan mesleki ve sosyal hayatinda aksamalar ortaya çikan kisiler de gecikmeden psikolojik destege ulasmalilar." ifadesini kullandi.

Bu süreci yasayan hasta yakinlarina da tavsiyelerde bulunan Karabulut, "Aktif bir tedavi takibinin parçasi olmak için sürece hakim olmalilar. Ilaç kullanimindan önleyici tedbirlerin gelistirilmesine yardimci olmak noktasina kadar birçok süreçte hastalarin destege ihtiyaçlari var. Günün sonunda sosyal destegi iyi olan bireylerin iyilesme sanslari çok daha yüksek." diye konustu.

Karabulut, her asamada önyargilarin hasta ve hasta yakinlarini tedaviden kopardigini görebildiklerini, bu konuda dikkatli olunmasi gerektigini kaydetti.

Kaynak: AA