Modüler Prefabrik Çelik Binalar Yapi Bilgi Modellemesi Ile Yapiliyor

Dorçe Prefabrik ve Insaat, Yapi Bilgi Modellemesiyle tasarim, üretim, insaat ve isletme faaliyetleri, geleneksel yöntemlerin yani sira, çagin gerektirdigi sekilde Modern Insaat Yöntemleri kullanilarak, modüler insaat için gerekli olabilecek projenin tüm yasam döngüsünü kurum içinde yönetiyor.

Dorçe Prefabrik ve Insaat, Yapi Bilgi Modellemesi'ni (BIM) insaat sürecinin verimliligini artirmak, insaat sirasindaki israfi azaltmak ve yapilarin kalitesini ve verimliligini artirmak için kullaniyor.

Sirketten yapilan açiklamaya göre, ekiplerin projede bir asamadan digerine geçtigi geleneksel insaat yöntemlerinde, önceki asamadan elde edilen bazi bilgiler kayboluyor.

BIM ile bilgi, herhangi bir anda ve yerde ihtiyaç duyan herkes tarafindan erisilebilir olacak sekilde dijital ortamda saklaniyor.

Tasarim, analiz ve belgelerin BIM is akisinda dinamik olarak bütünlesmesi, bir tasarim projesinde harcanacak çabanin ayrintili tasarim asamasina kaydirilmasina imkan tanir. Böylelikle mühendislerin tasarimi en iyi hale getirmek için durum senaryolarini degerlendirmeye daha fazla zaman ayirirken dokümantasyon için daha az zaman harcamasi saglaniyor.

Dorçe Prefabrik ve Insaat, BIM ile tasarim, üretim, insaat ve isletme faaliyetleri, geleneksel yöntemlerin yani sira, çagin gerektirdigi sekilde Modern Insaat Yöntemleri kullanilarak, modüler insaat için gerekli olabilecek projenin tüm yasam döngüsünü kurum içinde yönetiyor.

BIM'in faydalari su sekilde siralandi:

"Yenilikçi insaat malzemelerinin dogru bir sekilde alinmasina bagli olarak ihale süreçlerini kolaylastirir. Tüm yapilarin ve Mekanik, Elektrik ve Sihhi Tesisatlarinin (MEP) kapsamli 3B modellemesini içeren bir BIM modeli ile bina sahipleri, en ince ayrintilarina kadar çikarilmis metrajlar ile teklifleri dogru bir sekilde degerlendirebilmektedir. Bu nedenle toplam teklif fiyati, tahminlerden ziyade yapi malzemelerinin gerçek maliyetlerini yansitacaktir. Insaat sirasinda karbon emisyonlarini önemli ölçüde azaltabilir. Bugün bina sahipleri sürdürülebilirlige öncelik veriyor. 2B çizimler yerine 3B BIM modeline dayali bir çizim çok daha dogru sonuçlar saglar.

Mekanik, elektrik ve sihhi tesisat sistemlerinin tasarim asamasinda optimize edilmesi, operasyonlar sirasinda elektrik ve su tüketimini azaltir. Bir bütün olarak ele alindiginda, bir bina çogunlukla imal edilmis ürünlerden olusur. Ürün üreticilerinin sartnameleri tasarim asamasinin baslarinda BIM ekosistemine dahil edildiginde, Mekanik, elektrik ve sihhi tesisatlar test edilebilir ve tasarimlar kolayca revize edilebilir. Gelistirilmis sistem verimliligi, insaat tamamlandiktan çok sonra paydaslara fayda saglayacaktir.

Projelerinde Tak & Çalistir (Plug & Play) felsefesini uygulayan Dorçe Prefabrik, bir binanin üretiminden nihai montajina kadar tamamen fabrika ortaminda tamamlanmasina, sihhi ve elektrik tesisatlari gibi son baglanti hatlarinin hazir sekilde bir veya birkaç modül olarak herhangi bir bölgeye gönderir. Bir binanin dogru bir BIM modeli, bilgilendirici ön izlemeler ve sanal gözden geçirmeler yoluyla kritik öneme sahip geri bildirimleri almayi kolaylastirir. Tasarim asamasinda bina sakinlerinin bakis açisini sürece dahil etmek, daha basarili binalarin üretilmesine yardimci olur."

Kaynak: AA