Kibris Fethi'nin 450. Yili Dönümü Için Antalya'da Sempozyum Düzenlenecek

Kibris 450. Yil Kutlama Platformu, Kibris’in fethinin 450’inci yil dönümü nedeniyle uluslararasi bilimsel bir sempozyum düzenlenecek. Sempozyuma çok sayida da bilim insani katilacak

Kibris 450. Yil Kutlama Platformu tarafindan Kibris’in fethinin 450. yil dönümü nedeniyle Kasim ayinda Antalya’da uluslararasi bilimsel bir sempozyum gerçeklestirilecek. Çok sayida bilim insaninin katilacagi sempozyumda; Antalya Büyüksehir Belediyesi, Akdeniz Gençlik Sanat ve Egitim Dernegi, Çam Limani Akademi, Akdeniz Üniversitesi, Kibris Türk Kültür Dernegi ve Girne Amerikan Üniversitesi de yer aliyor. Sempozyum hakkinda detayli bilgiye ise “www.kibris1571.com” adresinden erisim saglanabilecek.

“Sempozyuma konu ile ilgili saygin bilim adamlarinin da katilmasi planlanmaktadir”

Kibris 450. Yil Kutlama Platformu adina açiklamalarda bulunan Özer Satilmis Özgüç, düzenlenecek sempozyum hakkinda açiklamalarda bulunarak, “Ulusal davamizin genis kitlelere duyurulmasi ve bilimsel olarak hakliligimizin dünya kamu oyuna anlatilmasi için Kibris Adasi’nin Osmanli Devleti tarafindan fethinin 450. yili münasebetiyle 450. Yil Kutlama Platformu kurulmustur. KKTC ve Türkiye’den çok sayida sivil toplum örgütü ile vakif ve devlet üniversitelerinin katildigi grupla bir sempozyum planlanmistir. Sempozyuma; Avrupa, Yunanistan ve ABD den konu ile ilgili saygin bilim adamlarinin da katilmasi planlanmaktadir” ifadelerini kullandi.

“Asil amacimiz tarihi gerçeklere dayali olarak adanin nüfus yapisi üzerinde bilgiler vermektir”

Sempozyumda, tarihi gerçeklerin ön plana çikacagini aktaran Özgüç, “Toplantida 1571 öncesi adaya Anadolu’dan giden Türkler, fetihten sonra Osmanli Iskan Politikasi çerçevesinde yine adaya gönderilen Türkmen oymak ve topluluklari üzerinde durulacak titiz ve ciddi bilimsel verilere dayali bilgilere yer verilecektir. Sempozyumun temasi, Osmanli Devleti’nin Kibris Adasi’ni fethi sirasinda adada bir Rum popülasyonunun çogunlukta olmadigi, Anadolu’dan çok sayida oymak ve toplulugun degisik tarim, hayvancilik, yönetim ve ticari amaçlarla adaya yerlestigi ve adanin Venedik Cumhuriyeti’nden alindigi için Ortodoks inanç geleneginden çok az sayida insanin var oldugu üzerinedir. Asil amacimiz yerli ve yabanci bilim adamlarinin bilgileri isiginda Türk, Yunan ve Güney Kibris Rum kesimi ile bütün dünyaya tarihin en eski dönemlerinden beri adanin Rum adasi oldugu yolundaki yanlis algiyi ortadan kaldirmak, tarihi gerçeklere dayali olarak adanin nüfus yapisi üzerinde bilgiler vermektir. Kasim ayinda Antalya’da gerçeklestirilecek sempozyumu, genis kitlelerin ilgiyle izleyebilmesi için yüz yüze ve online olarak planlamistir. Sempozyum bildirilerinin online olarak da Youtube, Facebook, Instagram ve benzeri sosyal medya mecralarindan canli olarak yayinlanmasi planlanmaktadir. Bu yayinin Ingilizce simultane olarak ve Rumca alt yazili olarak yapilmasi ile Güney Rum Kesimi ve dünya kamu oyunun bilgilendirilmesi amaç edinilmistir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA