Çevre Ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Manavgat AFAD Koordinasyon Merkezi'nde Konustu Açiklamasi

'Bir yil içerisinde insallah tüm alanimizi agaçlandiracagiz ve yesil vatanimiz, akcigerlerimiz olan ormanlarimizi korumak için cansiperane mücadelemiz bu çerçevede devam edecektir' 'Gerek keçiboynuzu, gerek defne, gerek zeytin agaçlarinin yanan alanlarda ekimi için Tarim ve Orman Bakanligimiz çalismalari baslatmistir' 'Yangindan dogrudan etkilenen 821 vatandasimizin 808'i tedavileri yapilarak taburcu edildi' '7 ilimizde, toplamda bin kisilik ekiple hasar tespit çalismalarimizi yürütüyoruz. Mugla'daki çalismalar da 23 güne tamamlanacaktir'

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, orman yanginlarina iliskin, "Bir yil içerisinde insallah tüm alanimizi agaçlandiracagiz ve yesil vatanimiz, akcigerlerimiz olan ormanlarimizi korumak için cansiperane mücadelemiz bu çerçevede devam edecektir." dedi.

Bakan Kurum ile Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu ve Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Antalya'nin Manavgat ilçesinde AFAD Koordinasyon Merkezi'ndeki degerlendirme toplantisi öncesi açiklama yapti.

Kurum, Antalya, Manavgat ve Gündogmus'taki yanginlarin tamaminin kontrol altina alindigini, sogutma çalismalarinin devam ettigini, çok kisa süre içerisinde Mugla'daki orman yanginini söndürme çalismalarinin da tamamlanacagini söyledi.

Yanginlarla mücadelede gece gündüz çalisan tüm ekiplere tesekkür eden Kurum, 28 Temmuz'da baslayan yanginda Antalya'da 59 mahallenin dogrudan etkilendigini, bu mahallelerdeki vatandaslarin güvenli bölgelere tasindigini, 8 bini askin personel ve araçla çalismalarin ayni kararlilikla devam ettigini dile getirdi.

"Yangindan dogrudan etkilenen 821 vatandasimizin 808'i tedavileri yapilarak taburcu edildi. 6 vatandasimizin tedavisi halen hastanelerimizde devam etmektedir." diyen Bakan Kurum, 45 mahallede 2 bin 544 afetzedeye Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi ile psikososyal destek verilmesine devam edildigini anlatti.

- Konteyner kurulumu

Bir taraftan da konteyner kurulumunun basladigina dikkati çeken Kurum, söyle devam etti:

"Toplamda acil ihtiyaci olan vatandaslarimiz için 146 adet konteynerin kurulumu tamamlandi. Amacimiz 3-4 gün içinde bütün Antalya'da konteyner ihtiyacini AFAD'imiz insallah karsilayacaktir. Buna iliskin 400 konteyner Antalya'miza gelmistir ve ihtiyaç mahallerine, mahallelerimize gönderilmektedir. Yine bu çerçevede 140 çadir kurulumu tamamlanmis durumda. Kizilay'imizla birlikte de vatandaslarimizin gida ihtiyaçlarini giderecek adimlar atiyoruz. Günde ortalama 17 bin vatandasimiza yemek dagitimi yapiliyor. Bu çerçevede bugüne kadar 95 bin kumanya dagitildi, 93 bin ögün de yemek verildi."

Bakan Kurum, hasar tespitine de devam ettiklerini vurgulayarak söyle konustu:

"Su ana kadar bölgeye toplamda 52,5 milyon lira nakdi yardim gönderildi. Bir taraftan da yaptigimiz hasar tespitleri çerçevesinde vatandaslarimizin esya hasarlarini giderecek, tasinma ve kira masraflarini giderecek nakdi ödemelerimizi yapiyoruz. Bugün itibariyla toplamda 16 milyon 800 bin lira nakdi ödemeyi vatandaslarimizin hesaplarina yaptik. Evi tamamen yanan vatandaslarimiza 50 bin liraya kadar esya yardimi, kira yardimi hesaplarina yatirilacaktir. Ilk ödemeleri yapilmistir. Kalan ödemeler de tespitlerin bitmesine müteakip yapilacaktir.

Diger taraftan artik kalici süreçlerimizi isletiyoruz. Bu çerçevede 7 ilimizde Bakanligimizin personeliyle birlikte toplamda bin kisilik ekiple hasar tespit çalismalarimizi yürütüyoruz. Bir taraftan sahada gezici laboratuvarlarimizla vatandaslarimizin evlerinden numune alarak binalarin durumuna da bakiyoruz. Mugla disinda, yanginin söndürüldügü her noktada hasar tespit çalismalari tamamlanmistir."

- Hasar tespit çalismalari

Yanginin söndürülmesine müteakip en geç 2-3 gün içinde Mugla’daki hasar tespit çalismalarinin da tamamlanacagini aktaran Kurum, "Bugün itibariyla Antalya’daki hasar tespit çalismalari çerçevesinde toplamda 6 bin 340 bagimsiz bölüm incelendi ve agir hasarli, yikik ve yikilmasi gereken 2 bin 164 bagimsiz birim tespit edildi. 62 kamu binasi da bu çerçevede incelendi. Bir taraftan da yeni konutlarin yapimi için ve yikilma riski olan binalarda vatandaslarimizin can ve mal güvenligini teminat altina alacak adimlari atiyoruz. Hizli bir sekilde binalarin yikim sürecini baslattik. Bu çerçevede de 503 binanin yikimi tamamlanmis durumda." diye konustu.

Bakan Kurum, vatandaslarin magduriyetlerinin giderilmesi için de çalismalari hizla sürdürdüklerini dile getirerek sunlari kaydetti:

"Sayin Cumhurbaskanimiz da bizzat bakanlarimizdan ve valimizden bilgileri alip, buraya verilmesi gereken destekleri verip, süreci yakinen takip etmektedir. Bizim bu süreçten sonra zaman kaybina hiçbir sekilde tahammülümüz yok. Çiftçilerimiz, vatandaslarimiz bizim basimizin tacidir. Vatandaslarimizin magduriyetini bir an önce gidermek istiyoruz ve bu çerçevede tüm gayretimizle çalisiyoruz. Çalismalarimizi baslattik, en geç bir ay içinde 2+1, 3+1, altinda deposu ve ahiriyla ihtiyaçlarini giderecek adimi Toplu Konut Idaresi Baskanligimizla atacagiz. Bir sene dedik, insallah önümüzdeki yaz gelmeden Antalya’daki tüm konutlarimizi bitiriyor olacagiz. Vatandaslarimizin yaylalardaki hayvanlarinin 2-3 ay içerisinde köylerimize, mahallelere gelecegi öngörüsüyle toplamda 400’ü askin ahir hasar görmüs durumda, 3 ay içinde bütün ahirlari tamamlayacagiz, eve yaylalardan gelen vatandaslarimiz yeni ahirlara hayvanlarini koyabilecekler."

Yanan orman alanlarina iliskin çalismalarla ilgili koordinasyonu yürüttüklerini aktaran Kurum, "Bir yil içerisinde insallah tüm alanimizi agaçlandiracagiz ve yesil vatanimiz, akcigerlerimiz olan ormanlarimizi korumak için cansiperane mücadelemiz bu çerçevede devam edecektir. Gerek keçiboynuzu, gerek defne, gerek zeytin agaçlarinin yanan alanlarda ekimi için Tarim ve Orman Bakanligimiz çalismalari baslatmistir. Daha önce de milletimizin destegi ile nice zorluklarin, büyük felaketlerin üstesinden geldik. Insallah bu zor dönemi de ayni anlayisla, ayni birlik ve beraberlik ruhu ile atlatacagiz." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA