Zerzevan Kalesi'ndeki 'Gökyüzü Etkinligi' Diyarbakir'in Tanitimina Katki Saglayacak

Karacadag Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral: 'Turist hareketliliginin 2021 Uluslararasi Diyarbakir Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinligi'nin ardindan artacagini öngörüyoruz' Kazi Heyeti Baskani Doç. Dr. Aytaç Coskun: 'Zerzevan Kalesi'nde ziyaretçi sayisi 100 binleri geçti. Bu rakam artarak devam edecek. Yil sonuna kadar 400 bin kisinin buraya gelmesini bekliyoruz. Etkinlikten sonra bu sayi katlanarak artacaktir'

MEHMET SIDDIK KAYA - Diyarbakir'da, Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirasi Geçici Listesi'nde yer alan 3 bin yillik tarihi Zerzevan Kalesi'nde 2-4 Eylül'de düzenlenecek "2021 Uluslararasi Diyarbakir Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinligi" kentin tanitimi ve turizmine katki sunacak.

Sanayi ve Teknoloji, Gençlik ve Spor Bakanliklari, TÜBITAK, Türkiye Uzay Ajansi (TUA), Diyarbakir Valiligi ve Karacadag Kalkinma Ajansinin destegiyle 2-4 Eylül'de "2021 Uluslararasi Diyarbakir Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinligi" Diyarbakir'in Çinar ilçesi yakinlarindaki, Roma Imparatorlugu döneminde "askeri yerlesim" olarak kullanilan 3 bin yillik Zerzevan Kalesi'nde gerçeklestirilecek.

- Etkinlik için 2 aydir hummali bir çalisma yürütülüyor

Karacadag Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, AA muhabirine, bu yil 23'üncüsü düzenlenen etkinligin Zerzevan Kalesi'nde yapilacagini söyledi.

Amaçlarinin etkinlikte gökyüzü meraklilarini bir araya getirmek oldugunu anlatan Maral, alanda düzenlenecek etkinlikler ve atölye çalismalari sayesinde güncel gelismelerin hem çocuklarla hem gençlerle hem de ailelerle paylasilacagini belirtti.

Maral, 2 aydir yogun çalisma yürütüldügünü aktararak, Gençlik ve Spor Bakanligi, TÜBITAK Ulusal Gözlemevi ve Karacadag Kalkinma Ajansinca etkinlige katilmak isteyenlerin gerekli basvurularinin alindigini ve kura çekilerek etkinlige katilmaya hak kazananlarin belirlendigini kaydetti.

Zerzevan Kalesi'nde uygun noktalarda teleskop sistemleri kuruldugunu, etkinlik boyunca gökyüzü gözlemleri yapilacagini anlatan Maral, etkinlige 1500 kisinin katilmasinin beklendigini bildirdi.

Maral, etkinlik kapsaminda 7 bilim merkezinin deney yap atölyeleri, gökyüzü gözlem araçlarinin tasarimlari, IHA pilotluk egitimi gibi birçok alanda egitimler verecegini aktaran aktardi.

- Dünyanin ilgisi Zerzevan Kalesi'ne yöneldi

Diyarbakir'in tescilli birçok kültür varligina sahip oldugunu, turizmde ön plana çiktigini dile getiren Maral, son dönemde özellikle Zerzevan Kalesi'nde Mitras Tapinagi kesfinden sonra dünyanin ilgisinin Zerzevan Kalesi'ne yöneldigini vurguladi.

Zerzevan Kalesi'nin, gökyüzü gözlemi anlaminda önemli bir nokta olmasi nedeniyle bu alana ilgi duyanlarin da ugrak noktalarindan biri haline gelecegine dikkati çeken Maral, "Turist hareketliliginin 2021 Uluslararasi Diyarbakir Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliginin ardindan artacagini öngörüyoruz. Bunun da kent ekonomisine dogrudan etkili olacagini degerlendiriyoruz." dedi.

- "Gökyüzü senlikleri her yil Diyarbakir'da düzenlenecek"

Kazi Heyeti Baskani Doç. Dr. Aytaç Coskun ise Türkiye'de gökyüzünün gözlenebildigi en iyi noktalardan birinin Zerzevan Kalesi oldugunu belirtti.

Etkinliklerde birçok gözlem yapilacagini, alanin disinda atölyeler kuruldugunu bildiren Coskun, gelen çocuk ile gençlere uzay ve astronomi bilgilerinin verilecegini, bunun onlarda büyük bir farkindalik yaratacagini söyledi.

Özelikle milli uzay hamlesinden sonra çocuk ve gençleri bu yöndeki çalismalara özendirmek için kalenin önemli bir nokta oldugunu ifade eden Coskun, gökyüzü ve uzay meraklilarinin kalede bulusacagini bildirdi.

Etkinligin bölgenin tanitimi için önemli oldugunu vurgulayan Coskun, söyle devam etti:

"Çok sayida kisi burada olacak. Bundan sonra gökyüzü senlikleri her yil Diyarbakir'da düzenlenecek. Bu etkinlik, Diyarbakir'in tanitimi ve Zerzevan'a gelecek ziyaretçilerin artmasi açisindan önemli. Böylece Diyarbakir'in tanitimina ve turizme önemli katki saglamis oluyoruz. Her yil bu senliklerin burada düzenlenmesi oldukça önemli. Su an Zerzevan Kalesi'nde ziyaretçi sayisi 100 binleri geçti. Bu rakamlar artarak devam edecek. Yil sonuna 400 bin kisinin buraya gelmesini bekliyoruz. Bu etkinliklerden sonra bu sayi katlanarak artacaktir."

- Zerzevan Kalesinde hazirliklarda sona geldi

Yurt içinden ve disindan 1500 gökbilim meraklisinin bir araya gelecegi etkinlik için Zerzevan Kalesi'nde baslatilan çalismada sona gelindi.

Milli Uzay Programi vizyonuyla gençlerin uzaya ilgisinin artirilmasinin amaçlandigi etkinlik için seminer, yarisma, gökbilimle ilgili birçok atölye, mescit, yemekhane, seminerlerin de içinde yapilacagi 40 büyük çadir ve misafirlerin agirlanacagi 700 küçük çadirin alana kuruldu.

Katilimcilar, Türkiye'de gökyüzü gözleminin yapilacagi en iyi 10 noktadan biri olarak kabul edilen Zerzevan Kalesi'nde uzmanlarla bir araya gelecek, dünyanin en iyi korunan Mithras Tapinagi'nda binlerce yil önce gerçeklestirilen astronomi çalismalarina iliskin bilgi alabilecek.

Kaynak: AA