Izmirli Balikçilar 'Vira Bismillah' Demek Için Denize Açildi

Izmirli balikçilar yaklasik 5 ay sonra "vira bismillah" demek için mavi sulara açildi.

Güzelbahçe Yali Balikçi Barinagi'nda düzenlenen tören dua okunmasiyla basladi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi'nin okunmasinin ardindan konusan Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger, sezonun tüm balikçilar için hayirli ve bereketli geçmesini temenni etti.

Balikçiligin yeterli, dengeli beslenmenin yani sira istihdam ve olusturdugu katma degerle önemli ekonomik girdiye sahip olduguna deginen Kösger, "Izmir, birçok alanda oldugu gibi 629 kilometrelik kiyi seridi ile su ürünleri üretimi açisindan da önemli bir potansiyele sahip. Toplam 1735 balikçi teknemiz, 28 balikçi barinagimiz, 45 su ürünleri kooperatifimiz, 92 yetistirme tesisimiz bulunmaktadir." diye konustu.

Geçen yil avcilik ve yetistiricilikten 98 bin 394 ton su ürünü elde edildigini hatirlatan Kösger su ürünleri sektörünün birçok sektörün daralma yasadigi salgin döneminde süreci basarili bir sekilde götürdügünü kaydetti.

Izmir Ticaret Odasi (IZTO) Yönetim Kurulu Baskani Mahmut Özgener ise geçen yil gerçeklestirilen 786 bin tona yakin üretimden ekonomiye 1 milyar dolarin üzerinde girdi saglandigini belirtti.

Balikçilik ve su ürünleri sektörünün stratejik öneme sahip olduguna deginen Özgener, sektörün daha da büyümesi için IZTO olarak çalistiklarini söyledi.

Güzelbahçe Belediye Baskani Mustafa Ince ve Ege Bölgesi Girgir Balikçilari Dernegi Baskani Mehmet Aksoy da bir konusma yapti.

Etkinlige Izmir Tarim ve Orman Il Müdürü Mustafa Özen, Güzelbahçe Kaymakami Bülent Bayraktar, Narlidere Kaymakami Suat Dervisoglu, IZTO Meclis Baskani Selami Özpoyraz, IZTO Yönetim Kurulu Üyesi Sahin Çakan ve balikçilar katildi.

Konusmalarin ardindan Vali Kösger denizcilik gelenegi olarak, üzerinde "rastgele" yazan çelengi denize birakti.

- Validen balikçilara "rastgele" anonsu

Ardindan Vali Kösger ve beraberindeki heyet balikçi teknesi Yasar Reis 2 ile denize açildi.

Tekne kaptani Fatih Kopuz'dan bilgi alan Kösger, dümenin basina geçerek gemiyi hareket ettirdi.

Kösger, daha sonra telsizden diger balikçilara seslenerek, "Hayirli bir sezon temenni ediyorum. Yolunuz açik olsun. Rastgele." diye temenni de bulundu.

Kaynak: AA