Deregümü Köyünün Kesme Çiçekleri Dis Pazar Için Hazir

Isparta Ziraat Odasi Baskani Mustahattin Can Selçuk: 'Yaklasik 2 bin dönüm arazide 300 milyon dal karanfil üretimi yapiliyor. Bu ürettigimiz karanfiller renklerine göre Avrupa ve Arap ülkelerine gidiyor'

YALÇIN ÇELEN - Isparta'nin Deregümü köyünde yetistirilen karanfiller, Avrupa ve Arap ülkelerine satilmak için hazirlaniyor.

Deregümü köyünde, yaklasik 15 yil önce verimi düsük olan gül bahçeleri ve üzüm baglarinin yerine seralar kuruldu. Burada farkli ürün arayislari içerisine giren köylüler, karanfil agirlikli kesme çiçek üretimine yöneldi.

Hasadi devam eden karanfil, soguk hava depolarinda muhafaza edildikten sonra Ispanya, Bulgaristan, Ingiltere, Hollanda, Rusya ve Ukrayna'nin da aralarinda bulundugu pek çok ülkeye ihraç ediliyor.

Kesme çiçegin hasadinda ve ihracat için hazirlanmasinda hem yerel halk hem de disaridan gelen tarim isçileri çalisiyor.

Isparta Ziraat Odasi Baskani Mustahattin Can Selçuk, AA muhabirine, köyün seralariyla meshur oldugunu söyledi.

Modernlesen tarima Deregümü köyünün uyum sagladigini belirten Selçuk, "Bu köy tarimda örnek bir köyümüz oldu. Issizligin giderilmesi konusunda da örnek oldu. Yaklasik 2 bin dönüm arazide 300 milyon dal karanfil üretimi yapiliyor. Bu ürettigimiz karanfiller renklerine göre Avrupa ve Arap ülkelerine gidiyor." diye konustu.

- Köyün nüfusu kadar istihdam saglaniyor

Deregümü köyü Muhtari Ali Toprakçi da köydeki hasadin hazirandan beri devam ettigini aktardi.

Çiçegin büyük bir bölümünün ihraç edildigini ifade eden Toprakçi, "Ihracat sayesinde müthis sekilde ülke ekonomisine bir girdi sagliyoruz. Köyde sadece çiçek üretimiyle kalmayip, ayni zamanda solucan çiftlikleri, mantar üretim tesisleriyle de baska üretimlere devam ediyoruz. Eskilerin de dedigi gibi 'Üretmeyen toplum yok olur'. Biz de bu çerçeveden bakarak devamli üretim yapmaya çalisiyoruz. Yaklasik köyün nüfusu kadar istihdam sagliyoruz." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA